Barna

Første skoledag

I dag er det mange spente 5 og 6 åringer rundt omkring i Norge. Det er første skoledag. Hos oss er det de to små røverne våre som skal på skolen for første gang. Dette er en dag vi har snakket om lenge, som vi har forberedt barna på så godt vi kan og som barna har sett frem til med blandede følelser.

På vei til første skoledag
På vei til første skoledag.

Min første skoledag

Jeg husker godt min førsteskoledag. Pappa var bortreist i forbindelse med jobb. Så mamma fulgte meg. Så vidt jeg husker var det onkel som kjørte oss, og satte oss av hos noen venner av mamma og pappa, der vi ventet til det var på tide å gå den siste biten til skolen. Jeg var 7 år gammel. Jeg aner ikke hvem det var som passet småsøsknene mine, kanskje det var tante. Det var uvesentlig for meg. Jeg hadde mamma for meg selv!

Foreldrene mine har beskrevet meg i mine førstebarneår som veldig utadrettet. Jeg pratet med alle. Første skoledag endret det seg. Jeg ble plutselig sjenert og utrygg. Mamma har beskrevet det som at hun ikke kjente meg igjen. Jeg husker ikke så mye av det, men husker at jeg ikke ville være med da de skulle ta bilder av alle førsteklassingene. Om de klarte å få meg med til slutt husker jeg ikke.

Jeg husker ikke mye av dagen, eller hvordan den forløp. Jeg har mange gode minner fra første klasse, og fra skoletiden min. Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg opplevde å bli utsatt for mobbing da jeg ble eldre. Det kan du lese om her.

Første skoledag for mine to yngste

I dag har jeg avlevert mine to yngste. I dag er det deres første skoledag. De har hatt en tøff start på livet, og har sine utfordringer. Derfor har vi hatt blandede følelser for denne dagen, både store og små.

Klar til  å gå inn til første skoledag
Lillebror venter på å få gå inn i klasserommet.

Avlyst tilvenning

Vi hadde tidlig planlagt hvordan vi skulle forberede ungene på skolestarten, men det gikk ikke som planlagt. Lite gikk som planlagt denne våren. Korona var det ikke mange som hadde kalkulert med.

Førskoledagene som pleier å være i mai, ble flyttet til august. De planlagte besøkene på skolen ble avlyst. Det ble ikke så mye tilvenning som vi hadde sett for oss.

Små forhold

Vi har valgt å ha barna på privatskole. Det er et valg vi er veldig fornøyd med. For våre førsteklassinger betyr det blant annet at de nå er i en klasse med ni elever, mens det på den lokale nærskolen er over 70 førsteklassinger fordelt på tre klasser.

Våre førsteklassinger skal være endel sammen med andre klasse, der det også er få elever. De har 2-3 lærere inne i alle timene, så ja de er heldige. Og det er lagt godt til rette for at skolehverdagen skal være trygg og forutsigbar. Jeg er sikker på at det går bra!

Første skoledag når alt er nytt

Første skoledag er imidlertid annerledes. Det som skal blir trygt og godt er ikke trygt og godt ennå.

Snart klar til å gå inn til første skoledag.
Lillesøster gjør seg klar til første time av første skoledag.

Klasserommet er ukjent, klassekameratene er ganske ukjente, lærerne er fremmede og situasjonen er veldig ukjent.

Jeg er glad de hadde førskoledager i forrige uke. Slik at det er nært og tett opp til skolestarten.

Å være mamma på førsteskoledag

Jeg sitter her hjemme og tenker på de små, hvordan har de det? Er de trygge og komfortable, eller er de redde, usikre og ukomfortable? Savner de meg? Eller er de bare glad for at jeg har dratt, og at de kan få utforske den nye hverdagen sammen med de nye vennene sine?

Det er ikke lett å slippe barna fra seg, men det er nødvendig.

«Hver gang barna dine går i fra deg, går de et skritt lengre»

Ukjent

Første skoledag også for de erfarne

De store guttene våre har også første skoledag i dag. Eldstemann har første skoledag i 9. trinn, og nest eldste har første skoledag på ungdomsskolen i dag. Han er nok også ekstra spent i dag. Tiltakene i forbindelse med Korona gjør også at skolestarten i år er annerledes enn første skoledag pleier å være. Ikke alle takler annerledeshet like godt som andre.

Siden den private skolen er en 1-10 skole, har vi nå alle barna på samme skole. For junioren vår som begynner på ungdomsskolen er heller ikke overgangen til ungdomsskolen så stor som for de som må bytte skole. Han har for eksempel samme lærer og nesten samme klasse som i fjor.

Jeg er spent og forventningsfull

Jeg ser frem til å få ungene hjem, og er så spent på å få høre hvordan de har hatt det på sin første skoledag. Både små og store.

Tilbake til skolen.
ResidensSimonsen har avlevert 4 skolebarn til årets første skoledag.

Hvordan opplever du første skoledag?

Har du noen som begynner på skolen i dag? Hvordan har de det? Og ikke minst; hvordan har du det? Det kan godt hende at jeg har det værre enn barna mine i dag. Er det sånn med deg også?

Jeg setter stor pris på om du deler noen tanker omkring dette med førsteskoledag. Gjerne her i kommentarfeltet under, eller kanskje du foretrekker Facebook?

Følg gjerne ResidensSimonsen i sosialemedier; Facebook og Instagram

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.