På tur
Barna

Fortsatt hjemmebarnehage

Vi valgte å ikke sende barna tilbake i barnehagen, da barnehagene åpnet igjen 20. april. Vi har valgt å fortsette med hjemmebarnehage, og tar en uke av gangen. I dette innlegget vil jeg dele litt om hvorfor vi valget å holde barna hjemme.

Siden barna våre er fosterbarn ønsket vi å ta en prat med vår kontaktperson i barnevernet, før vi tok en endelig beslutning om å holde barna hjemme. Vi har hørt om andre fosterforeldre som ikke har opplevd støtte fra barnevernet i tilsvarende situasjon. Derfor var det ikke en selvfølge at vi ville få støtte. Det var derfor godt å høre at barnevernet ga oss full støtte i vår vurdering.

Hvorfor fortsetter vi med hjemmebarnehage?

Forestående operasjon

En av oss i husstanden venter på en viktig operasjon. Operasjonen har vi ventet på i ca et halvt år. Før korona hadde vi fått løfte om operasjon i april – mai, Så kom korona og alt ble forskjøvet. Da barnehagene åpnet igjen var vi redde for hva konsekvensen av å eventuelt få korona i hus ville ha å si for den kommende operasjonen. Vi ringte sykehuset, men de kunne ikke si noe om når operasjonen ville kunne finne sted.

På bakgrunn av dette valgte vi å helgardere oss. Vi ville minimere kontakten med mennesker utenfor familien, for å være sikre på at vi ville holde oss friske. Ikke bare med tanke på korona, men alle slags infeksjoner som eventuelt kunne føre til at en operasjon ville bli utsatt igjen.

Vi hjelper andre

Samtidig som vi beskytter familien vår, og mannen min spesielt, er vi også med på å lette hverdagen for andre. Vi bidrar til at det blir et blir ferre barn i barnehagen, og det gjør jobben lettere for de ansatte der. Samtidig bidrar vi til å gjøre hverdagen tryggere for de som ikke har noe annet valg enn å sende barna i barnehagen.

Vi bidrar til å redusere faren for all slags smitte i barnehagen. Det bidrar til å holde alle barna i barnehagen friske. Det fører igjen til at foreldre i samfunnsviktige stillinger, slipper å være hjemme med syke barn.

Mye er usikkert

Selv om myndighetene hevder at det er trygt å sende barna i barnehagen har forskningen vært veldig usikker i forhold til om bra er tausesmittere eller ikke.

Det har hele tiden vært klart at barn blir smittet, men at de blir mindre syke av viruset enn voksne. Det finnes også eksempler på at barn har smittet voksne, men trolig er det lite sannsynlig.

Vi tenker at vi ikke trenger å ta noen sjanser, vi trenger ikke sende barna i barnehagen. Jeg er uansett hjemme, og ungene spør ikke etter barnehagen eller vennene sine. Vi er også kommet inn i gode rutiner, og det fungerer greit med hjemmebarnehage. Derfor tenker vi at vi godt kan tillate oss å ha litt is i magen og se hvordan dette utvikler seg.

Hadde barna savnet barnehagen og vennene sine der hadde det veid tungt på vektskåla.

Mange tenker som oss

Den første uka etter oppstart i barnehage var det mange som var hjemme. Jeg antar at dette hadde sammenheng med at mange hadde eldre søsken i 1.-4. trinn, og at foreldrene allikevel må være hjemme med skolebarna til de hadde skolestart denne uka.

Jeg laget en uhøytidelig undersøkelse i facebookgruppa foreldre for foreldre. Der har 666 foreldre svart at de har fulgt rådet fra myndighetene, og sendte barna i barnehagen da barnehagene åpnet igjen, 56 har valgt å utsette oppstart i barnehagen til denne uka, og 52 svarer at de fortsetter å holde barna hjemme i minst en uke.

Selv om undersøkelsen er veldig uoffisiell, viser den at de fleste barna kommer tilbake i barnehagen nå, men at også mange velger å holde barna hjemme av forskjellige grunner.

Riktig avgjørelse

I forrige uke, etter å ha valgt å fortsette med hjemmebarnehage, fikk vi telefon fra sykehuset. Først time til siste undersøkelse, og dagenetter vikk vi dato for operasjon.

Vi hadde selvfølgelig håpet på en snarlig dato for operasjon, men ingen av oss hadde trodd det skulle gå så fort. Så da vi fikk beskjed om operasjon allerede 7. mai, sto gleden i taket. Nå strammer vi inn på det vi kan av kontakt med omverdenen. Alle tiltakene, for å hindre utsettelse av operasjonen.

Andre forebyggende tiltak

Sist fredag dro vi derfor til hytta og har hatt hjemmeskolen og hjemmebarnehage herfra denne uka. Det var godt for alle å få en endring. Nå som været blir bedre, er det også greit å være et sted hvor det ikke er så mange fristende lekekamerater i nærheten.

Siden vi handler på Meny, går vi nesten ikke i butikken. Ingen av oss er i jobb, og ungene er hjemme fra barnehage og skole.

Heldigvis er vi en stor familie så vi kan bytte på hvem som er sammen med hvem. Det er alltid noen å være sammen med , og vi er nøye på å legge tilrette for alenetid. Det trenger vi også.

Vi har generelt veldig lite kontakt med andre. Her på hytta er det ennå færre folk, selv om det kom endel flere til hyttene nå da det ble helg. Kombinasjonen fint vær, lang helg og lenge siden vi kunne bruke hyttene gjør nok at mange velger å dra til hyttene nå.

Glimt fra vår hjemmebarnehage;

Montering av pallekarm

Hjemmebarnehagen har montert pallekarm
Vi har satt opp en pallekarm.

En dag satte vi opp pallekarm. Karmen har stått i boden i hele vinter så det var på tide å få satt den opp. Vi har ikke jord ennå, og prioriterer ikke å dra i butikken ennå. Etterhvert skal det bli jordbær i denne kassen. Vi har tatt vare på noen jordbærplanter fra fjorårets alvehage. De skal få flytte over i denne kassen forhåpentlig vis om ikke så mange uker.

Vi skal ha alvehage i år også, men det blir nok ikke før etter at mannen min er operert.

Hagearbeid

Hjemmebarnehagen kombinerer sykling og hagearbeid
Vi har plukket pinner og stein i denne skråningen

Denne skråningen er veldig stor, og det er mye jobb å lage hage av den. Hver dag har både hjemmebarnehagen og også skoleguttene hjulpet til med å komme litt videre.

Det er ikke mye vi gjør daglig, men vi kommer fremover. Det blir mest at jeg jobber i bakken og at ungene sykler på veien med siden av. De trener spesielt på å sykle i bakken oppover mot de andre hyttene.

Det var forøvrig på denne veien de begge knakk sykkelkoden for et år siden.

Lete etter vårtegn og plukke blomster

Hvitveis funnet av barna i hjemmebarnehagen
Plukket blomster

Det er ikke så mange slag blomster å plukke ennå. Hvitveis og hestehov er det vi har funnet her ved hytta. Hjemme fant vi mye blåveis i forrige uke. I hagen hjemme fant vi krokus, og her på hytta har en enslig påskelilje også funnet veien opp av bakken.

Kan du tenke deg noen mer lykkelig, enn en mamma som nettopp har mottatt disse fine vårblomstene? (se bildet) To ivrige seksåringer kom med smil fulle av forventning og hendene på ryggen; «Mamma, vi har en overraskelse til deg!» Også ble jeg altså overrakt disse nydelige hvitveisene!

Vi har snakket mye om blomster og at noen blomster kan man spise, og at andre er giftige, som for eksempel hvitveis. Det er greit å plukke de, men man må vaske hendene etterpå.

Vanskelig å forstå at blåveis er sjelden, når vi fant mange av de.
Vi fant masse blåveis i forrige uke.

Vi har også snakket om at noen blomster er sjeldne, og at da bør man ikke plukke de, men la de stå slik at andre også får glede av de. Det var litt vanskelig å forstå at blåveisen var sjelden, for den fant vi skikkelig mange av da vi var på tur i forrige uke.

Hjemmebarnehage på tur

Hjemmebarnehage på tur.
På tur i nærområdet ved hytta.

Vi har vært på tur i skogen. Her fant vi en kvernstein og pratet om hvordan man lagde mel av korn i gamle dager. Snuppa lurte på hvor vannet i fossen kom fra. Vi gikk litt videre og jeg var spent på hvor langt de ville ønske å gå før de ble fornøyde. Heldigvis var det nok å komme til der bekken ble litt roligere, vi trengte ikke å finne dekkes utgangspunkt.

Vi har funnet ut at vi skal prøve å lage med av korn vi også, så vi må få med helkorn av et eller annet skal når vi bestiller matvarer neste gang.

Hjemmebarnehage på tur
Hjemmebarnehage på tur i Stjørdal – nyter utsikten

Vikartimen

Hver dag ser vi på vikartimen. Noen gange fenger det veldig, andre ganger er det litt kjedelig. Vi følger opplegget for 1. og 2. trinn, så ikke rart det kan være litt vanskelig å følge med av og til.

Her er et eksempel på sendeprogrammet, dette fra torsdag denne uken;

Hjemmebarnehage følger med på vikartimen
Fra NRK.no Du kan se Vikartimen på NRKsuper.

Har du vurdert fortsatt hjemmebarnehage for dine barn?

Hva tenker du om at barna sendes tilbake i barnehage og småskole? Har du selv barn i denne aldersgruppen? Følger du anbefalingene fra myndighetene?

Jeg vil sette pris på om du deler dine tanker om dette med meg og leserne ved å bruke kommentarfeltet. Du kan også kommentere på facebook, eller sende meg en personlig melding der.

Følg gjerne ResidensSimonsen både på facebook og på Instagram også.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.