Organisering

Beredskapslager

I oktober 2018 kom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap med en anbefaling om at vi bør ha et beredskapslager, og hva dette burde inneholde. I vår familie har vi ikke gjort noe i forhold til dette.

Faktisk har jeg ikke tenkt over det i hele tatt, før Erna Solberg nevnte det i sin tale til folket 12. mars, i forbindelse med koronaviruset. I forbindelse med at hun anbefalte oss å avstå fra hamstring, sa hun noe om at det ikke er nødvendig med matlagre i hjemmene, utover det vi har fått anbefaling om å ha i beredskapslager.

Da våknet jeg! Beredskapslager? Burde vi hatt det? Jeg hadde aldri ofret et beredskapslager en tanke.

Et beredskapslager hjelper deg når vannet er ubrukelig
Bildet er tatt av Jerzy Górecki fra Pixabay

Vi er i en tid hvor vi ikke skal hamstre, og hvor butikkene har vært mer eller mindre utsolgt av den typen varer vi skal ha i beredskapslageret. Det hadde ikke vært dumt å ha et beredskapslager nå. Vi har begynt, og sakte men sikkert bygger vi opp beredskapslageret vårt. Vi stresser ikke, men vi skal følge anbefalingene!

Hvorfor bør du ha et beredskapslager?

Jeg tror det er flere enn oss som har sittet på gjerdet og tenkt at dette haster det ikke noe med. Det skjer jo aldri noe her i fredlige Norge. Direktoratets anbefalinger handler om at vi bør ha i hus det vi trenger for å klare oss i tre døgn. Tre døgn uten tilgang på vann, og uten tilgang på strøm. Dette kan være på grunn av terror eller krig, men kanskje mer sannsynlig på grunn av tekniske problemer, uvær eller naturkatastrofer.

Har du et beredskapslager er du forberedt og har litt tid på deg dersom krisen er ute. Denne verdifulle tiden kan bety mye i en vanskelig situasjon.

Det er sikkert mange som har vært som meg, og ikke tenkt på dette med å ha et beredskapslager. Vi har som sakt begynt å gjøre noe med det nå. Jeg tenker at for hver en som har et beredskapslager hjemme, og som bevist har tenkt gjennom hvordan man bør forholde seg i en krise, er det bedre plass i systemet for de som virkelig trenger det.

Hva bør du ha i et beredskapslager?

Det tar nok litt tid før vi er i havn med lageret vårt, men et sted må man jo begynne. Her er en oversikt over hva du bør ha i ditt beredskapslager, etter anbefaling fra Departementet for samfunnssikkerhet og beredskap.

beredskapslager
Foto DSB
 • 9 liter vann per person (Her er en link til tips for lagring av vann)
 • to pakker knekkebrød per person
 • en pakke havregryn per person
 • tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
 • tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
 • noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
 • medisiner du er avhengig av
 • ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
 • grill eller kokeapparat som går på gass
 • stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
 • fyrstikker eller lighter
 • varme klær, pledd og sovepose
 • førstehjelpspakke (ikke glem vanlig smertestillende)
 • batteridrevet DAB-radio 
 • batterier, batteribank og mobillader til bilen
 • våtservietter og desinfeksjonsmiddel
 • tørke-/toalettpapir
 • litt kontanter
 • ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
 • rødsprit til oppvarming og matlaging
 • jodtabletter (til bruk ved atomhendelser, mer info her)
 • Ha også varer i beredskap for de som ikke kan spise allslags mat på grunn av allergi eller intoleranse.
 • Har du husdyr bør du også planlegge for de.

Vær forberedt

«God beredskap handler ikke bare om hva du har i skapet, men også hva du har i hodet.»

Et beredskapslager hjelper deg når strømmen blir borte
Beredskapslagere

Det er lurt å tenke gjennom hva som kan skje. Alle i familien må vite hvor beredskapslageret er og utstyret som er i lageret må du vite hvordan fungerer og sjekke at virker. Vannet bør for eksempel byttes ut årlig, dersom du bruker springvann i beredskapslageret. Det kan også være lurt å gå gjennom lageret av tørrvarer jevnlig slik at du sikrer sirkulasjon på varer som har kortere holdbarhet.

Hold deg oppdatert på grunnleggende førstehjelp. Kanskje får du tilbud om førstehjelpskurs gjennom jobb? Det er mange som holder førstehjelpskurs. Finnes ikke et kurs nær der du bor, kan du jo undersøke om du kan få delta på et E-kurs.

Her finner du masse praktisk informasjon om situasjoner du kanskje bør forberede deg på. Det er ikke alle situasjoner som er like aktuelle alle steder, så det kan være lurt å tenke gjennom hvilke hendelser som kan være aktuelle der du bor.

Har du et beredskapslager?

Har du allerede tenkt over disse tingene? Kanskje har du allerede laget deg et beredskapslager? Eller kanskje du, som meg, ikke har tenkt så mye over dette? Jeg har spurt andre, via forskjellige grupper på Facebook, om de har et beredskapslager. Noen har, men de fleste har ikke ofret det en tanke!

Jeg ville sette pris på om du ville dele dine tanker om beredskapslager med meg og mine lesere. Bruk gjerne kommentarfeltet under. Du finner ResidensSimonsen også på Facebook og Instagram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.