Barna

Hjemmeskole og hjemmebarnehage

Nå har vi hatt hjemmeskole og hjemmebarnehage i over 2 uker. Hvordan går det egentlig? Vi har gjort oss noen erfaringer, både på godt og vondt.

Stjørdal kommune var tidlig ute med å stenge skoler og barnehager. Her ble det annonsert via en kommunal pressekonferanse før det samme budskapet kom fra statsministerens kontor. Så her var skoler og barnehager stengt allerede torsdag 12. mars. Etter regjeringens pressekonferanse ble det lagt tilrette for at enkelte barn, de som har to foreldre med samfunnskritiske jobber, kunne komme tilbake til barnehagen.

Skole og barnehage er stengt. Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Her i ResidensSimonsen er far sykmeldt i vente på en operasjon, som nå trolig blir utsatt, og mor er husmor. Altså ingen i samfunnskritiske stillinger. Jeg er jo sykepleier, og er forberedt på at jeg kan ble spurt om å trå til ved behov. Siden mannen min er sykmeldt, må vi eventuelt da ta det opp med barnehagen. Jeg tror imidlertid at barnehagen åpner igjen før det blir behov for mine tjenester. Jeg er derfor avventende!

Foreløbig har vi hjemmeskole og hjemmebarnehage i en uke til, frem til påske.

Konsekvens for barna

Lillebror på snart seks år sa her om kvelden at han savner barnehagen. Da jeg spurte ham om hva det var ved barnehagen han savnet, var han klar for at det; «Æ savne vænnan mine!» 12 åringen synes ikke det er lett å konsentrere seg hjemme, hvor det er mange forstyrrelser og ønsker seg tilbake til vanlig skole og selvsagt også til kameratene sine.

Nå er det helg og vi prøver å lade batteriene før en ny uke med hjemmeskole og hjemmebarnehage.

Struktur på dagen i vår hjemmeskole og hjemmebarnehage

Utfordringer

Her i ResidensSimonsen er det tre faktorer som gjør hjemmeskole og hjemmebarnehage ekstra utfordrende:

  1. Vi har tre barn som har behov for spesiell tilrettelegging i barnehage- og skolehverdagen. Alle tre har vedtak på timer til spesialundervisning, men får naturligvis ikke det nå.
  2. Vi har barn i både barnehagealder og skolealder, alle trenger oppmerksomhet og hjelp, og de eldste trenger arbeidsro.
  3. Mannen min er som tidligere nevnt sykmeldt. Han har store smerter, og dagene er vanskelig å forutsi. Han har behov for å legge seg ned og hvile innimellom. Selv var jeg uheldig, og skadet kneet i et fall for to uker siden. Dette har vært en ekstra belastning de siste ukene, hvor jeg har hatt sterkt redusert bevegelighet. Heldigvis går det rette veien nå, og jeg kan trolig ta mer ansvar for å ta de yngste med ut i tiden som kommer.

Andre hensyn å ta

Guttene, går i 7. og 8. trinn, og har sitt opplegg på skolen. I ungdomsskolen er det forventet at de følger vanlig timeplan. Der er det mange forskjellige lærere inne og de har sine timer, hvor de har opplegg via Teams. De har videokonferanser og chat med hele klassen og med lærerne hver for seg.

For 12 åringen vår, som er på mellomtrinnet, har de dagsplan med litt romsligere opplegg. Også her er det videokonferanser og chat, med klassekamerater og lærere.

Pålogget hjemmeskole
Hjemmeskole med læreren på chatt og videokonferanse. Bildet er tatt av Engin_Akyurt fra Pixabay

Vi må også prøve å ta hensyn til de rammene skolen har når vi setter opp vår dagsrytme.

Samtidig er det viktig å ha mest mulig utetid for de yngste på formiddagen. Da har mannen min mindre smerter. Når guttene er satt i gang om morgenen burde de jo vær i stand til å jobbe ganske selvstendig utover formiddagen.

Måltider

Jeg følger Eurodiett igjen (startet på nytt etter at vi kom fra Gran Canaria), og spiser hver 3. time. Dette er en måltidsrytme som er bra for alle. Det er jo ikke aktuelt å ha mange forskjellige måltidsrytmer slik vi har i en vanlig hverdag, der noen er hjemme, noen i barnehagen og noen på skolen, der det også er forskjellige rytmer på barneskole og ungdomsskole.

Slik ser vår timeplan ut:

Vi vekking de to store til vanlig tid. Barnehagebarna våre får lov til å sove så lenge som de vil. Vi registrerer at et av barna som alltid sover mye lengre i hverdagen, nå sjeldent må vekkes, men kommer opp ferdig påkledd, i tide til frokost de fleste dagene.

Vår dag

7.00 Frokost

Vi prøver å spise sammen, og snakke om hva vi skal gjøre denne dagen.

8.30 Skolestart

Guttene må være pålogget når skoledagen starter. De treffer klassen og læreren online.

Vi utnytter denne tiden til å legge inn aktiviteter med de yngste; De har for eksempel vært på skitur, laget snømenn i hagen og vært på tur til sjøen på formiddagene. Mannen min har til nå tatt denne økten, mens jeg har fulgt opp skoleguttene.

10.00 Fruktmåltid

8. trinn har friminutt kl 10.00, så 14 åringen vår tar en pause her. Vi andre tar med frukt og jobber videre med det vi holder på med. De små har gjerne med seg frukt om de er på tur.

Fruktmåltid på hjemmeskole og hjemmebarnehage
Kjeks og frukt til fruktmåltidet.

Fruktmåltidene er det jeg som har hatt ansvar for. Av og til får jeg hjelp av barnahagebarna. Vi skjærer opp frukt i biter også har vi stående buffer på kjøkkenet. Alle kan komme å forsyne seg. Før alle fortsetter med sitt.

13.00 lunsj

Ungdomsskolen har lunsj fra 12, så her er vi skikkelig på utur. Skal vi holde tre timers intervallet ble dette den beste løsningen. Vi har informert skolen om at vi ikke følger timeplanen helt her. Sønnen vår tar gjerne ikke fult friminutt, men avslutter heller litt tidlig.

Vi ønsket egentlig å ha en litt lengre pause i forbindelse med lunsj, slik at guttene skulle få tid til å gå ut en tur i frisk luft før de fortsatte på skolearbeidet. Siden 8. klassingen ønsker å følge klassen i friminuttet kl 10.00, kan vi ikke legge inn en lengre pause her. 7. klassingen er ofte ferdig med det han skal gjøre til lunsj. Han hjelper da gjerne til med å aktivisere de små, frem til skoledagen er slutt.

Etter lunsj

I tidsrommet etter lunsj har vi lagt opp til litt rolige aktiviteter for de yngste. De har bakt boller, sett på NRKsuper (bokstavkorpset, tellekorpset og andre pedagogiske program), brukt iPad (på dagtid har vi begrenset dette til appen Pojo) hobbyaktiviteter eller lekt ute.

Hjemembarnehage med bollebaking
Hjemmebarnehagen har bakt boller

14.15 Skoledagen er over

Ofte har skoleguttene oppgaver de skal ta bilder av og sendes inn til lærer på slutten av dagen. Når alt er oversendt kan de avslutte skoledagen sin.

Vi har også bestemt at alle skal ha en time utetid hver dag. For de som ikke har vært ute tidligere på dagen er det fint å ta en tur ut før middagen. .

16.00 Middag

Middagen er det oftest jeg som lager. Ungene liker å hjelpe til på kjøkkenet, spesielt lillesøster og 12 åringen vår. Det er fint å kunne overlate mer og mer ansvar til barna etterhvert som de vokser med oppgaver og ansvar.

Hvordan vi planlegger middagene våre kan du lese om i dette innlegget.

Ved enten Lunsjen eller middagen tar vi ord for dagen. Da leser vi en kort andakt sammen. Nå bruker vi denne boka hjemme hos oss.

Spesialundervisning i hjemmeskole eller hjemmebarnehage

Jeg har tidligere drevet om vår kamp for spesialundervisning. Du kan lese om det her og her. Nå har vi fått sakkyndig vurdering med tilrådning om spesialpedagogiske tiltak for begge førskolebarna våre. Denne uken fikk vi svar på våre andre klage til kommunen. Også han vi har kjempet for, får det vi mener han har behov for. Det har tatt nesten et helt år!

Nå som vi har hjemmeskole og hjemmebarnehage kommer utfordringene til disse barna ekstra godt frem. Spesielt kommer dette frem i hjemmeskolehverdagen. Vi er i god dialog med skolen, men situasjonen er krevende for både elev, lærere og oss foreldre. Til nå har vi stort sett en voksen til å hjelpe ham hele tiden, men det er ikke alltid det er gjennomførbart.

Vi har noen tanker om hvordan vi bedre kan tilrettelegge kommende uke, så får vi se hvordan det går. Vi må nesten bare prøve og feile! Forhåpentligvis finner vi bedre løsninger underveis. Samarbeidet med skolen er iallfall godt!

Hvordan organiserer du hjemmeskole og hjemmebarnehage?

Jeg er sikker på at det er mange som har andre og kanskje enda mer revende hverdager enn det vi har.

Hvilke utfordringer opplever du i din hverdag med hjemmeskole og hjemmebarnehage? Eller har du gode løsninger? Kanskje du har noen gode tips, du kan tenke deg å dele om hvordan du organiserer dagen? Eller trenger du mer ideer og inspirasjon?

Et lærerpar jeg kjenner, har valgt å ha hjemmeskole for sine barn. De har startet «Hjerte hjemme», og nylig postet de en YouTube film om dette med hjemmeskole. Jeg anbefaler å se den. Der er det mange gode tips! Følger du de, vil du få mange gode tips til andre ting som handler om barn, familie og parforhold!

Jeg vil sette stor pris på om du deler tanker omring hjemmeskole eller hjemmebarnehage med meg og mine lesere, ved å bruke kommentarfeltet under.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.