Folk hamstrer på grunn av korona
Mammagreier

Merker du konsekvensene av korona?

Konsekvenser av korona-pandemien ser vi allerede. Vi har tall på smittede som øker, vi har en god del innlagte i sykehus, foreløpig ikke så mange på intensiven og seks personer har så langt mistet livet. Tallet på mennesker som lever i karantene er blitt høyt, og stiger.

Alt dette er åpenbare, direkte konsekvenser av korona. Så ble lockdown av Norge vedtatt. Det er allerede masse i media om de økonomiske konsekvensene for landet vårt, og for bedrifter som må permittere sine ansatte.

Det refereres mye til tall i denne sammenhengen. Bak tallene er det enkeltpersoner og familier, som din og min. Vi blir alle berørt av dette, på forskjellig vis. Barna er hjemme, og vi må alle håndtere en helt annerledes hverdag, på godt og vondt.

Det var denne artikkelen i Dagsavisen, om konsekvensen av denne omfattende lockdownen, som inspirerte dette innlegget. For hvordan er det for enkeltpersoner som deg og meg, å leve i en tid som denne med Korona og lockdown av Norge?

Dette er et stort og omfattende tema, så jeg har vært nødt til å gjøre et utvalg. Derfor vil jeg sette veldig stor pris på om du vil dele dine erfaringer om hverdagslivet i en tid som dette. Hvordan har familier i Norge det nå? Dersom mange legger igjen kommentarer til dette vedlegget, blir dette litt sånn «tempen på Norge».

«Ikke hamstre» sier Erna, og alt folket hamstrer

Da Erna annonserte unntakstilstand for landet vårt, oppfordret hun oss samtidig: «Ikke hamstre». Jeg mener det er litt nytteløst å først fortelle at det er nødvendig med slike ekstreme tiltak for landet, for deretter å oppfordre folk til å ikke gjøre tiltak for seg og sin familie. Det er jo veldig forståelig at folk blir redde, når tiltakene blir så ekstreme, og av den grunn hamstrer.

Jeg hadde et ærend i butikken rett før helgen, og ble sjokkert da jeg så hvor tomt det var i hyllene. Stjørdalingene bryr seg iallfall ikke om oppfordringen om å ikke hamstre.

I går fikk vi varene våre fra meny. De ble bestilt på søndag. Normalt får vi varene dagen etter, men det er ekstra stor pågang i nettbuttikken til Meny nå, så det var først mulig å få levert varene i går. Det var mye vi ikke fikk levert. (Mulig jeg ikke burde anbefalt Menys nettbutikk til så mange.)

Det er en uke siden folk for alvor begynte å hamstre, men ennå kan ikke butikken levere varene vi trenger. Det værste er egentlig at vi ikke får melk til ungene. Laktosefri melk har lang holdbarhet, så jeg forstår at folk hamstrer det. Vår utfordring er at det er fire i husholdningen som ikke tåler vanlig melk.

Selv under andre verdenskrig fikk barna melk. Kanskje det bør innføres rasjonerings kort igjen, for å sikre de som trenger det. Kommer jeg over laktosefri melk etter dette, kommer jeg nok dessverre til å hamstre jeg også. Sånn sett kan man si at hamstring avler hamstring.

Korona-effekt på økonomien

At økonomien er truet her til lands er vel hevet over enhver tvil nå. Hele næringslivet er rammet. Mange er permittert, så dette rammer mange enkeltpersoner og familier også. Når en eller i veratefall begge de voksne i familien står uten jobb, for kortere eller lengre periode. Forhåpentligvis går det meste tilbake til det normale når dette er over, og forhåpentligvis vil det ikke ta lang tid. Utfordringen er vel at Norge kommer ikke til å gå tilbake til normalen selv om lockdownen oppheves. Jeg tviler på at folk plutselig begynner å leve som normalt, dersom det fortsatt er smitte der ute.

Det er nok mange familier som blir nødt til å omstille seg, og venne seg til å klare seg med mindre fremover. Hvor lang denne perioden vil vare er det nok ingen som vet. For selv om myndighetene snakker om å avslutte lockdownen, er jeg redd det vil ta lang tid før folk vender tilbake til å leve som før igjen. Situasjonen med alle permitteringene, er jeg redd ikke vil opphøre selv om myndighetene tillater at alt skal åpnes som før. Jeg er redd frykten blant folk, vil ikke forsvinne før epidemien er over. Så kanskje mange familier er nødt til å se på hvordan man kan leve på en mer økonomisk fornuftig måte.

Jeg håper for alle, at dette blir midlertidig og at alt går helt tilbake til det normale, ganske kjapt. Jeg er hjemmeværende, fordi jeg valgte det. Å måtte vær hjemme fordi man ikke har en jobb å gå til, er noe helt annet. Vi får håpe at dette blir kortvarig, og at ingen arbeidsplasser går varig tapt.

permittert på grunn av korona
Bildet er tatt av 1820796 fra Pixabay

Vår familie merker ikke så mye økonomisk til de økonomiske utfordringene. Mannen min er sykmeldt og jeg er hjemmeværende fra før. Kan hende vi vil merke det på andre ting, etterhvert?

Hvordan påvirker korona psyken vår?

Korona i seg selv har gitt mange angst. Karantene og lockdown av Norge fører flere mennsker inn i frykt og i ensomhet. Folk som strever psykisk har det ekstra vondt nå som de har mista viktige rutiner og holdepunkter i hverdagen. Mange sitter i karantene rundt omkring i Norge, det er en stor påkjenning i seg selv. Natt til mandag denne uken stengte psykologene praksisene sine, som et ledd i arbeidet med å redusere smittespredning.

Mental helse har fått en kraftig økning i antall henvendelser; lette psykiske lidelser, depresjon, angst, selvmordstanker og tvangstanker er det de fleste sliter med. Nyere forskning viser at mennesker som må være i karantene i mer enn ti dager er mer utsatt for plager som frykt, nervøsitet, skyldfølelse, posttraumatisk stress, sinne, søvnmangel, forvirring  og i noen tilfeller unnvikelsesoppførsel, som å unngå kontakt med andre mennesker og slutte å gå på jobb. Konsekvensene av karantene på psykisk helse kan være omfattende, betydelig og langvarig.

Hva med barn som ikke har det bra hjemme?

Hjemme er for barn flest det tryggeste stedet som finnes, men hva med de barn som nå er hjemme med ustabile foreldre? Barn som har opplevd fritidsaktiviteter og skole som pusterom. Hvordan påvirker denne situasjonen deres hverdag og deres livskvalitet?

Foreldre som i utgangspunktet har det vanskelig, og kanskje har litt nok med seg selv. Hvordan vil de takle dette som skjer, og i tillegg skulle håndtere barna?

Som fostermor har jeg hørt så mange sterke historier, om hvordan barn har levd før omsorgssituasjonen hjemme ble av dekket. Hvem vil kunne se de, og ivareta de i en tid som denne?

Jeg aner ikke hvor mange barn som lever i slike vanskelige situasjoner, men jeg tenker at i en tid som dette er det ekstra viktig å ha dette i tankene. Har du vært bekymret for et barn i nabolaget før? Kanskje det hadde vært lurt å ta en telefon, og høre hvordan det står til?

redd barn som gjemmer seg
Bildet er tatt av Pezibear fra Pixabay

Dette er tiden da det er viktig å ta vare på hverandre. Spesielt de som har det tungt og vanskelig fra før, og alle de som bor alene. Kjenner du noen i karantene? Hvorfor ikke slå på tråden?

Korona-uthengt i media

Hva med de som er blitt hengt ut i media grunnet koronasmitte? Media har gått relativt hardt ut med personopplysninger om mennesker med påvist koronasmitte. Jeg tenker at her må vi stille oss spørsmål ved om noen har brutt taushetsplikten sin, og om media har brutt «Vær-varsom» plakaten?

Trenger vi å vite alt vi vet? Trengte vi å vite ved hvilken avdeling øyelegen på Ullevål jobbet? Var det nødvendig å offentliggjøre hvilken kommune den rådhusansatte i Stjørdal bodde? Hva gjør det med folk når de i så stor grad blir identifisert i media, som uansvarlige smittespredere?

korona mistenkt
Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Å selv vite at du har smittet mange, kan i seg selv gi skyldfølelse, å få det på trykk i media, må du nok være sterk for å takle. Jeg håper det er et stort støtteapparat rundt de som var blant de første smittede. Noen er hengt ut i media og andre er hengt ut i sosialemedier, og har regelrett opplevd å bli hetset. Disse folka er mennesker og de er foreldre til barn. Tenk om vi kunne vise litt medfølelse?

For noen er dette med korona bare tall, men det er mennesker bak alle disse tallene på smittede, i karantene, innlagte, på intensiven og de seks som er døde. Alle disse har familie, venner og andre mennesker som bryr seg om dem. Alle disse er mennesker, de er ikke bare tall.

Jeg er ikke redd for smitte, jeg og min familie kommer til å takle det godt. Dessuten er vi så godt som i karantene. Det jeg frykter mest er uthengning og hets i media og sosialemedier, dersom jeg skulle få påvist smitte. Jeg er usikker på om jeg er sterk nok til å takle det.

Mobilisering av helsepersonell

Korona krever mer  helsepersonell
Bildet er tatt av Angelo Esslinger fra Pixabay

Mobilisering av helsepersonell er en av konsekvensene jeg har fryktet mest etter at koronaviruset kom til Norge. Jeg er spesialsykepleier, men har ikke jobbet som sykepleier på en stund. Jeg prøvde meg for en tid tilbake, da barnevernet sluttet å betale meg frikjøp. Det fungerte ikke med de utfordringene vi har i familien vår. Så jeg er nå hjemme for egen regning.

Akkurat nå er jeg litt takknemlig for å ha skadet kneet. Foreløpig har jeg ikke no på jobb å gjøre. Hjemmesituasjonen hos oss er så krevende at jeg er ukomfortabel med å overlate alt til min syke mann. Mannen min har vært sykmeldt lenge. Han har nok med seg selv og smertene sine. Han har ventet på operasjon i snart 6 måneder, den blir sikkert utsatt nå.

Er det riktig mot ham og mot barna at jeg melder meg til tjeneste? Vi har fire barn som skal følges opp med hjemmeskole og hjemmebarnehage? Fire barn, hvor tre av de har ekstra utfordringer, som trenger en skjerpet og oppmerksom voksen hele tiden. Jeg har tenkt mye på dette og har ikke syntes det har vært lett å fatte en avgjørelse. Derfor kom kneskaden litt beleilig. Nå er jeg ubrukelig i tjeneste, og har kunnet utsette avgjørelsen litt.

Merker du og din familie konsekvensene av korona i deres hverdag?

Hvordan forholder du og din familie seg korona og alt det fører med seg? Hvordan berører dette hverdagen til deg og din familie? Det ville vært så fint om du ville legge igjen noen ord om hvordan du og din familie har det nå. Er det noe som er ekstra utfordrende? Her har du også mulighet til å legge igjen en kommentar anonymt dersom det er ønskelig.

Jeg er takknemlig for kommentarenten her under innlegget mitt, eller om du foretrekker å kommentere på facebooksiden min.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.