Barna

Plan-X

Plan-X er en avtale alle foreldre bør ha med sine ungdommer. Jeg fant tipset på Pinterest, jeg finner mye smart der! Igjen husker jeg ikke hvem det var jeg fikk denne ideen fra, men jeg har gjort den til min og ønsker å dele den med flest mulig.

Hva er plan-X?

Ungdom kan komme utfor forskjellige ubehagelige situasjoner, for eksempel i situasjoner der de utsettes for gruppepress. Da kan det være godt å ha en avtale på forhånd, slik at de vet at det finnes hjelp dersom mn er ubekvem.

Plan-X er en enkel måte å hente ut et barn/ungdom fra en setting de ikke er komfortable i. Når barna blir tenåringer og ungdommer kommer også ønsket om å få være lengre ute om kvelden eller eller å få gå på en fest. I slike settinger kan det fort oppstå situasjoner der de unge føler seg utilpass. Det kan være mange grunner til det. I alle slike situasjoner er det godt å ha en avtale om Plan-X.

Plan-x er en måte å tilkalle hjelp i vanskelige situasjoner.
Det er ikke alltid lett å finne en vei ut, dersom en er utilpass sammen med venner. Plan -X gir en slik mulighet. Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay

Plan-x er rett og slett en avtalt kode mellom deg som forelder og tenåringen eller ungdommen din. Dersom tenåringen opplever at en situasjon er for eksempel vanskelig eller ubekvem, kan hen sende en melding til foreldrene med teksten: «X».

Hvordan fungerer plan-X?

Når en av foreldrene mottar en melding «X», vet de med en gang hva det betyr: Ungdommen deres befinner seg i en situasjon, der det ønsker hjelp til å komme seg ut av vansker. Foreldrene må handle med en gang:

Foreldrene ringer til ungdommen, og sier at det har skjedd noe familieanliggende og at de derfor må hente ungdommen. På den måten kan tenåringen for eksempel si til vennene: «Pappa ringte. Et eller annet har skjedd. Han kommer og henter meg nå.» Ingen av vennene vil mistenke at tenåringen ønsker å bli hentet, og at vedkommende selv har bedt om hjelp fra foreldrene!

Plan-x utløses med en sms
En sms med kodet melding, er nok for å få hjelp. Bildet er tatt av Marco Wolff fra Pixabay

Vi har ikke testet ut denne metoden hjemme hos oss ennå. Vi har nettopp introdusert koden for de store guttene. Jeg har tipset flere foreldre med barn i tenåringsalder om kode-X, og mange sier at de synes det er en veldig god ide. Jeg kjenner ikke til om noen av de har brukt den, og hvordan det har fungert i praksis.

De to eldste guttene våre er allerede 14 og 12 år gamle. Guttene er lite ute på farten på kveldstid eller i helger ennå. De er begge veldig hjemmekjære og setter pris på familiehygge i stedet. Jeg tenker at denne koden må introduseres før den trengs.

Selv om de ikker er mye på farten ennå, vil vi at de alltid skal være trygge på at vi er der for de. De vil alltid har en vei ut av vansker, ved å rekke ut en hånd til mamma og pappa. Alt som trengs er en «X».

Fortell alt til mamma og pappa

Vi er også veldig fokuserte på å ha en relasjon til bana våre der de alltid er trygge på at de kan si alt, hva som helst, til oss. Vi har øvd oss på å unngå å bli sinte dersom barna forteller noe vi ikke liker. Dersom vi klarer å vri fokuset bort fra HVA barna forteller, og heller fokusere på AT de forteller, så er det lettere å ikke bli sint.

Tillit  på tvers av generasjoner
Det er viktig med fortrolighet mellom barn og foreldre. Bildet er tatt av Mimirebelle fra Pixabay

Vi erfarer at når barna våre er trygge på at vi ikke blir sinte, er det lettere å åpne seg og fortelle hva som er vanskelig! Vi innleder ofte samtalen med «Jeg lover å ikke bli sint» eller «Mamma jeg må si den noe. Lover du å ikke bli sint?»

Jeg tror at med en slik tilnærming til utfordringene er det lettere å lette hjertet til mamma eller pappa. Vi har hatt mange gode samtaler med barna på dette grunnlaget.

Hadde du en plan-X?

Hadde du en plan-X i din oppvekst? Var det situasjoner der du skulle ønske at du hadde en slik plan? Kommer du til å inngå avtale om plan-X til dine tenåringer og ungdommer?

Jeg blir veldig glad om du deler tankene dine i kommentarfeltet under! Du finner ResidensSimonsen på facebook også. Del gjerne dette innlegget dersom du synes andre du kjenner burde lese om plan-X.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.