løyn
Barna,  Mammagreier

Tillitsometer – en hjelp til å lære barn å ikke lyve

Barn lyver, noen mer enn andre. Vår familie er ikke et unntak. Via Pinterest fant jeg trustometer- tillitsometer på norsk. Jeg klarer dessverre ikke å finne igjen artikkelen nå.

Dette har vært til stor hjelp i vår familie. Det å bruke en visuell måte å vise hva løgn og sannhet betyr for din troverdighet og andres tillit til deg, var til stor hjelp.

løyn eller sannhet? Det får konsekvenser for ditt tillitsometer
Tillitsometer- en hjelp til å forstå kosekvensen av løyn.

Før vi pusset opp kjøkkenet hadde vi en tegning av tillitsometeret vår hengende på kjøkkenveggen. Selv om den ikke henger oppe lengre, bruker vi tenkningen bevist i hverdagen. Mens jeg har jobbet med dette innlegget, har jeg også innsett at vi kanskje bør få et tillitsometer på veggen igjen.

Hva er et tillitsometer?

Vi har alle et tillitsometer inni oss. Det tar tempen på tilliten du opplever i forhold til personer du møter på din vei. En person du har tillit til ligger høyt på ditt tillitsometer, mens en du ikke har tillit til ligger lavt.

Det er dine erfaringer som avgjørom du plasserer de høyt eller lavt. Samme person kan ligge høyt hos en person og lavere hos en annen. Dette bestemmes av hvor godt du kjenner personen, hva du forventer av vedkommende og det du har erfart sammen med vedkommende.

Dine erfaringer trenger jo ikke å være sannheten. Å for eksempel oppdage at en person du stoler veldig på, svikter og sårer deg grovt, kan få store konsekvenser på tillitsometeret. Kanskje så store konsekvenser at det ikke kan rettes opp igjen.

Disse tingene er selvsagte for oss voksne, men ved å bruke en konkret visuell måte å forklare det på fungerer det også for barna.

Hvordan forklare et tillitsometer for barn?

Barn liker at ting er visuelle. Så hjemme hos oss laget vi en skala fra 1-10 på papir. Vi fargela den. Rødt på 1 og grønt på 10, på midten hadde vi gult også tonet fargene i hverandre. Omtrent som på bildet under. Denne tegningen hang på kjøkkenveggen lange. Dersom noen sa noe usant kunne vi se hva det gjorde med tilliten vår. Det var ikke en bevist handling at den ikke ble hengt opp etter oppussingen av kjøkkenet. Selv om tenkningen er innarbeidet i oss, er det greit å ha den der som en påminnelse!

Et tillitsometer kan se ut omtrent som et termometer.
Slik kan et tillitsometer se ut. Bildet er tatt av OpenClipart-Vectors fra Pixabay

Hver gang du tar noen i å fortelle en løgn, synker de på tillitsometeret. Hver gang du vet at de sier sannheten, går de oppover. Dessverre er det slik at det tar flere sannheter å gå opp et trinn, enn det tar løyner for å komme ned.

Ligger du høyt på tillitsometeret, skal det mye til at du blir beskyldt for noe du ikke har gjort, og motsatt ligger du lavt på noens tillitsometer vil du lett få skylden for andres feil.

Ligger du høyt på tillitsometeret, kan det til og med hende at du slipper unna med en løgn, men risikoen er stor. Blir du fersket er det vanskelig å rette det opp igjen skaden du har gjort på tilliten den andre hadde til deg.

Lær barna konsekvensen av å lyve

Tillitsometeret har vært til god hjelp for våre barn. De vet godt hva konsekvensen er av å lyve, på kort og lang sikt. Det lønner seg alltid å si sannheten, iallfall i det lange løp.

Tillitsometeret handler om at det ikke lønner seg å lyve.
Det lønner seg ikke å lyve! Bildet er tatt av tswedensky fra Pixabay

Hvilke tanker gjør du deg om tillitsometer-tanken? Du kan jo tenke på dine nærmeste, hvor ville du plassere de forskjellige på ditt tillitsometer? Eller hvor tror du du ligger på deres tillitsometer? Hadde du hørt om tillitsometeret før? Tror du dette er noe du kommer til å bruke ovenfor dine barn?

Del tankene dine med meg! Jeg blir veldig takknemlig om du legger igjen en kommentar under, eller på Facebooksiden min. Del gjerne innlegget, dersom du tenker at dette kan være nyting for andre å lese!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.