Barn som ser på skjerm
Barna

Digital detox for hele familien!!

I vinterferien hadde vi vår egent variant av digital detox, mens vi ferierte på Gran Canaria. Vi bestemte oss på forhånd for å redusere skjermtiden vår maksimalt denne uka. For å få ungene med på ideen var det viktig å snakke mye om dette på forhånd, slik at alle hadde et felles eierskap til prosjektet.

Nødvendig med digital detox
Noen ganger er det bedre å legge bort mobilen. Noen ting er bedre uten skjerm! Bildet er tatt av Gerd Altmann fra Pixabay

Hva er egentlig digital detox?

Digital detox er blitt trendy, mange snakker om det. Søker for eksempel på Pinterest eller YouTube, finner du mange som deler erfaringer om dette. Hva man legger i det er veldig forskjellig. Noen tar fullstendig detox en fast dag i uka, noen tester det for en lengre eller kortere periode som et prosjekt.

Hvor streng man er med detoxen er også forskjellig. Denne gangen tillot vi mobiltelefoner, mens andre er strengere enn oss, og tillater ikke mobiltelefoner i hele tatt. Andre er kun uten mobilen.

Våre rammer:

Vi ble enige om at vår digitale detox skulle vare fra avreise til hjemkomst. Det innebar det at alle skjermer, unntatt mobiltelefonene, ble igjen hjemme da vi reiste til Gran Canaria. I tillegg var vi enige om å bruke mobilene våre minst mulig. Vi ville ikke at det skulle være forskjell på voksne og barn, små eller store. Vi ønsket at alle skulle ha minst mulig skjerm, og mest mulig opplevelser.

Vi tillot mobil, fordi den er jo så mye mer enn bare en skjerm…. Det er litt mer krevende å også kutte ut mobilen en uke i utlandet. Vi var imidlertid flinke til å redusere bruken av telefonene. Vi sjekket ikke mail, nyheter, minimalt av sosiale medier osv. Et eksempel på at vi lyktes er at vi ikke hadde noen anelse om at det var varslet dårlig vær og calima. Vi ante ikke noe før vi kom hjem, og leste nyhetene! TUI som vi reiste med, har egen app der de utveksler informasjon med sine gjester, om hva som skjer når og hvor, så vi måtte bruke mobilene litt til slikt.

Hvor digitale gjør vi egentlig ungene våre?

Vi hadde ikke fløyet så lang tur med barn før, ikke med så mange barn og heller ikke uten iPader. Jeg hadde en viss tenke om hvordan jeg ville underholde barna på den 6 timers lange flyturen, men jeg ønsket innspill fra andre mødre. Jeg spurte i flere mødregrupper på Facebook.

Jeg ble veldig overrasket over hvor mange som hevdet at jeg MÅTTE ha med iPad til barna, iallfall til bruk på flyet. Spesielt da jeg i mitt spørsmål understreket at vi hadde bestemt oss for å la iPaden være hjemme. Det var veldig hyggelig å få tilbakemelding fra de få som hadde prøvd å ha digital detox i forbindelse med ferie, og som alle opplevde det som positivt! En mor fortalte at barna hennes ønsket å gjenta «skjermfri ferie» igjen, etter å ha prøvd det!

Må barn ha skjerm på fly? Bildet er tatt av Krzysztof Kamil fra Pixabay

Våre erfaringer med barn i fly uten skjerm

Vi hadde 6 timers flytur. Det gikk egentlig veldig bra. Etter 5 timer begynte de to yngste å kjede seg litt, men de var så slitne at de sovnet begge to.

På turen hjemover opplevde vi endel forsinkelser. Heldigvis ikke så mye som de som hadde senere fly enn oss, men vi ventet i over en time på flyplassen før boarding, og deretter i halvannen time i flyet. Så lang vente tid ombord i flyet er ikke en fordel når man skal fly så langt, med barn.

Selv om vi var flinke til å aktivisere ungene før boarding, ble det ekstra lang tid å sitte rolig for de små. De siste to timene var ungene begynt å bli litt utålmodige, men de var allikevel veldig flinke. Alle var veldig slitne da vi endelig landet.

Telefonene ble brukt til noe «Spotify» på flyet. Jeg hadde planlagt å lytte til lydbok på «Storytel» på turen sørover, men hadde glemt å laste ned boka til offline, så det ble ingen suksess!

Digital detox hindret meg i å blogge

Jeg bruker ganske mange timer på å planlegge og skrive innleggene i bloggen min. Så for meg å ikke skulle ha med macbooken var hardt. Jeg hadde med meg notisbok i stedet og jobbet med å planlegge blogginnlegg på den måten. Jeg lagde også ferdig noen blogginnlegg som jeg forhåndsprogrammerte til å bli publisert løpet av uka vi var borte.

Dette med bloggen ble ekstra vanskelig, fordi jeg like før avreise ble kontaktet av TV2 angående et innlegg de jobbet med om barn og ukelønn. Jeg skrev et innlegg i bloggen om temaet for et år siden. Dette innlegget var årsaken til at jeg ble kontaktet. Jeg var veldig spent hva som ville skje, om artikkelen kom på trykk, mens jeg var «offline».

Vi fire eldste hadde med oss mobiler. Det var viktig med bevist mobilbruk. Jeg må innrømme at jeg var innom og sjekket om TV2 hadde publisert artikkelen en gang eller to. Jeg gjorde det om kvelden, etter at de to yngste hadde lagt seg, og mens mannen og guttene var ute på andre aktiviteter.

Digital Detox i syden

Eldstemann har asperger. Han sitter altfor mye ved datamaskinen, her hjemme. Han var veldig flink til å være med på det som skjedde hele dagen mens vi var på Gran Canaria. Det var ganske imponerende av ham. Han hadde to dager da han trengte å pause seg litt fra være påkoblet andre mennesker, og da tillot vi ham å trekke seg litt tilbake på hotellrommet med mobiltelefonen. Vi er imidlertid imponerte over hvor flink, spesielt han var, til å redusere skjermtiden sin denne uka.

Mobiltelefonene ble mest brukt til å forevige minner fra turen. Jeg kommer til å dele bilder og opplevelser fra turen i et annet innlegg, som kommer en av dagene! De små elsker å slappe av med å bla gjennom bildene vi har på mobilene, så det fikk de lov til å gjøre litt på kveldene. Det er yggelig å se tilbake på dagens høydepunkter, og å mimre litt sammen.

Har du lyst til å prøve en digital detox?

Har du behov for å redusere skjermtiden din? Du kan prøve en streng eller mildere variant av skjermdetox, du kan gjøre det alene eller sammen med familie eller venner, du kan gjøre det over lengre eller kortere periode. Det kan gjelde alle digitale enheter, eller bare noen. Det er mange muligheter, du setter rammene for din digitale detox.

bruker du mobilen i senga trenger du kanskje en Digital Detox
Bruker du mobilen etter at du har lagt deg? Bildet er tatt av Krzysztof Kamil fra Pixabay

9 ting du kan gjøre for å redusere skjermtiden din:

  1. Finn ut hvor mye du faktisk bruker mobilen eller dine andre enheter i løpet av dagen eller uka.
  2. Slå av notifications på mobilen. Notifications forstyrrer deg og ødelegger produktivitet din. Hvor mange slike forstyrrelser tror du at du har løpet av en dag? Og hvor lenge tror du at du sitter med telefonen hver gang du tar den opp for å sjekke en notification?
  3. Ha mobilen på lydløs og gjerne i et annet rom.
  4. Gjør soverommet til en skjermfri sone. Det gir deg mye bedre søvn.
  5. Unngå skjerm de siste 90 minuttene før du legger deg. Det vil også gi deg bedre søvnkvalitet!
  6. Gjør måltidene til en skjermfri sone. Hos oss er måltidet en familiehappening, og vi bruker tiden til å snakke sammen.
  7. Legg bort mobilen i det tidsrommet du er sammen med barna dine. Dvs fra de står opp til de drar hjemmefra for barnehage eller skole og fra de kommer til de er i seng. Sitt heller ikke med skjerm mens du ammer eller er sammen med spebarnet ditt. (Forskning viser at det kan føre til utviklingsskader på barnet!)
  8. Det er ingen skam å legge igjen mobilen hjemme om du skal i butikken eller på trening.
  9. Lær dere som familie å finne på ting sammen som ikke krever skjerm. Ut på tur, spille brettspill, høytlesning av en bok og annet.

Avlogget internett, pålogget familien

Selv om vi brukte mobilene litt denne uka, synes jeg vi var ganske flinke til å koble av fra de digitale kildene og koble på familien. Jeg har lyst til å gjøre dette igjen, i en eller annen form. Vi opplevde at barna var i bedre humør og kranglet mindre, og vi voksne måtte mase mindre. Vi hadde mer kvalitet over tiden vi var sammen!

Har du kontroll på dine digitale enheter, eller kontrollerer de deg? Handler dette egentlig om avhengighet. Er du avhengig av dine digitale enheter? Klarer du å være uten de? Hva gjør du når du kjeder deg? Tar du frem mobilen?

Behovet vårt får å følge med på andre, for å se og bli sett har dype røtter i vår fortid. Mennesker har utviklet seg til å bli unike sosiale skapninger og få konstante tilbakemeldinger fra andre som en rettesnor for en kulturelt passende oppførsel. Det er slik vi finner mening, mål og identitet. Nå dekker vi dette behovet ved å bruke smarttelefonene våre. Å koble av sosiale medier, og heller på menneskene omkring oss er faktisk veldig verdifult.

Sosialt eller ikke? På tide å logge av for å logge på hverandre! Bilde av rawpixel.com, via Lifeofpix.com

Har du prøvd en digital detox variant? Da har jeg veldig lyst til å høre dine erfaringer! Legg veldig gjerne igjen en kommentar!

Hvilke tenker gjør du deg om å redusere din tid med skjermer, eller rett og slett å gjennomføre en digital detox?

Legg gjerne igjen en kommentar under, eller følg meg på facebook og legg igjen en kommentar der om du foretrekker det!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.