barn i fly
Barna

Med barn i fly

Vi skal snart ut på en reise med fly, hele familien. De to yngste har aldri vært oppe i fly før. Mens de store guttene var med på flytur flere ganger før de var året. Guttene har også vært med på flere utenlandsreiser.

Vi var i Paris i vinterferien 2014, og senere på våren tilbrakte vi ei langhelg i London med guttene. Den gang var de 6 og 8 år gamle. I desember 2014 flyttet tvillingene inn , og etter det har vi vært litt skeptiske til å reise med 4 barn på den måten.

Endelig skal de yngste få bli med på utenlandsreise med fly

Det er to ting som er spesielt viktig for å få en vellykket flytur:

 1. Vi må forberede de to yngste godt på hva de har i møte. Alt som skjer på flyplassen, i flyet og etter landing. De har hatt en litt tøff start på livet og har et litt større behov for å oppleve trygghet, enn andre barn på deres alder. Da vi reiste med guttene forklarte vi de alt underveis, og det fungerte bra.
 2. Vi vil at barna, resten av oss i reisefølget og medpassasjerer skal få en behagelig reise.

Også har vi lagt til en liten tvist. Vi har bestemt oss for å reise uten skjermer. Dvs kun telefoner er tillat. For min del betyr det at jeg ikke får blogget noe mens vi er borte. Vi skal ha «Skjermdetox»!

Kan man reise med fly uten å la barna holde på med skjerm?

Det er noen år siden vi reiste sist, og vi var kanskje ikke så beviste på at vi måtte være i forkant på alt den gangen. Med to barn hadde vi alltid en voksen parat til å ta et barn hver om det skulle gå galt. Denne gangen har jeg derfor brukt endel tid til å undersøke, lese og samle tips.

Det tipset alle kommer med er iPad med nedlastede filmer og spill. I en facebook gruppe har jeg presisert at vi skal ha detox, og da fikk jeg mange tips om at jeg burde la barna ha pad på flyet og heller ha detox etter ankomst. Andre mente at det ikke var nødvendig med detox, fordi barna kom til å bli engasjert med så mye når vi kom dit, at en iPad neppe ville være av interesse.

Vel jeg kjenner mine barn. Og Som jeg har delt flere ganger så er vi ikke en A4 familie, tre av barna våre har spesielle utfordringer. Å vite at en iPad befinner seg på hotellrommet kommer til å føre til så mye mas. Vi må ty til ferieregler for skjermbruk, og vi må argumentere og kjøpslå for å få de store med på aktiviteter. Dette har vi planlagt å unngå ved å ha en detox. Vi kommer til å ha så mye kjekt å gjøre SAMMEN!

Vi går for detox. Har du erfaring med det, er jeg veldig interessert i å høre hvordan Dine erfaringer om å aktivisere barn ombord i fly, uten skjerm. Jeg kan trenge noen flere tips!

Utsikt fra fly
Bildet er tatt av silverstylus fra Pixabay

Research om barn i fly

Jeg har fått tips fra andre mødre, i facebookgrupper og jeg har lest mye på nettet. Det er mange som deler erfaringer om du googler «barn i fly» eller «fly med barn». Vi har noen erfaringer selv, andre ting har vi hentet fra andre og tester ut for første gang selv.

Gode forberedelser er viktig. Noen av tipsene burde vi ha tenkt på tidligere, men kanskje kan de være til nytte for deg. Jeg tenker at vi skal iallfall ta til oss tipsene for en senere anledning.

Tidlig planlegging

Flymat

Vi hadde allerede bestilt mat på flyet, men fikk i ettertid tips om at det kanskje ikke er så lurt.

Vår flytur er 6 timer lang. Dersom flymaten ikke faller i smak kan turen bli veldig strabasiøs. Sultne barn, er det samme som grinete og utålmodige barn. Det er også billigere å ha med matpakke. Drikke kan du ikke ta med hjemmefra, men du kan kjøpe på flyplassen. Viktig å ha nok drikke og nok mat.

Tidspunkt

Vi er blitt anbefalt å reise på dagtid når vi reiser med barn. Dette tipset fikk vi, etter at vi hadde bestilt billettene våre. Vi reiser 06.00, og må stå opp kl 03.00. Vi håper at barna blir trøtte og sovner på flyet, men vi kan risikere å få trøtte og urolige barn.

Pass

Skal du fly utenlands er det viktig å sjekke at alle har pass som er gyldige, i god tid. Husk at alle må ha eget pass, også små barn. Har barnet pass fra før, må du sjekke at det er gyldig. Husk at pass til barn, har kortere gyldighet enn pass til voksne.

Når det nærmer seg å fly

Lese bøker om å fly

Skal du reise med at barn som skal fly for første gang kan det være lurt å forberede barnet på hva som skal skje på flyplassen, i lufta og etter landing. Det er også greit å forberede barnet på at reisen ikke er over når dere kommer ut av flyplassen.

Siden de begge våre to yngste har et ekstra behov for trygghet, er det ekstra viktig å forberede de godt slik at de er forberedt på det som skal skje. Vi har derfor valgt å følge rådet om å lese bøker med barna om det å fly i forkant av vår flytur.

Vi kunne selvsagt ha kjøpt bøkene, men det er mye penger å spare på å låne bøker på biblioteket.

Bildet er tatt av Kamiel Choi fra Pixabay

Vi fikk tips om å få tak i ei «Karsten og Petra» -bok på biblioteket. Det viste seg at boka var ødelagt, og måtte fjernbestilles. Den får vi ikke tak i i tide. Jeg spurte betjeningen på biblioteket om andre tips. Vi fikk tips om to gode bøker.

Vi har lånt:

Jeg synes Alex boka er best av de vi har lest. Den gir et mer korrekt bilde av hvordan det er å:

 • sende bagasje
 • gå gjennom sikkerhetskontroll og passkontroll
 • å vente på flyplassen
 • være i flyet og å finne igjen bagasjen.

Boken slutter når Alex og mor går ut av flyplassen. Da er de fremme. Vi er nøye på å forklare for våre barn at når vi kommer ut av flyplassen er ikke vår tur over. Vi skal kjøre buss etterpå. De aller fleste som reiser med barn på fly, skal jo lengre enn til flyplassen. Ofte er det tog, buss eller bil som tar oss den neste etappen.

På flyplassen

Beregne god tid

Vi planlegger å være på flyplassen i god tid. Det er seks kofferter som skal sendes, og vi skal ikke alene gjennom sikkerhetskontroll og passkontroll. Det er viktig for oss at det ikke blir stress og mas på barna. Vi er redde for at det vil stresse barna, om vi stresser. Blir de først stresset kan det ta lengre tid å roe de ned.

Venter på fly
Bildet er tatt av Jan Vašek fra Pixabay

Vær i aktivitet før boarding

La barna får ut mest mulig energi før dere går ombord i flyet. Mange flyplasser har egne lekeområder der barna kan være i aktivitet. Gjør ventingen spennende med å utforske flyplassen, samtidig som barna får energien ut av kroppen.

Komme bort fra hverandre?

Det er viktig å ha oppladede mobiltelefoner, med lyden på så lenge vi er på flyplassen. Vi har armbånd til de to yngste. De finnes i mange varianter. Der står våre mobil nr. vi har lært de små å si «Call mamma» eller «Call pappa». Ennå viktigere er det at vi har lært de å holde seg tett inntil oss når vi er på flyplassen, der det er mye folk rundt oss.

De store guttered har reist litt før og de har også egen mobiler. De klarer vi å komme i kontakt med dersom vi roter oss bort fra hverandre.

Ombord i fly

Pakk noe å holde på med på flyet

Vi skal sitte på fly i ca 6 timer. Det er ikke så ille, tenker kanskje du. Våre barn som går i natur barnehage, er vant til å være ute hele dagen. Jeg er veldig spent på hvordan blir for de å sitte rolig så lenge. Vi har bestemt oss for å ikke ta med iPader, PCer osv – Vi skal ha en ukes skjermdetox.

i fly
Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay

Vi er blitt anbefalt å ha en rygg sekk som håndbagasje både til små og store. Da har vi hendene fri, slik at vi kan leie hverandre.

Det er viktig å ha noe å holde på med, for barn som kjeder seg blir gjerne utålmodige.

Underholdning i håndbagasjen på fly:

 • bok/blad/aktivitetsblad
 • hodetelefoner
 • tegnesaker
 • kortstokk og andre små spill.
 • Kosebamse, tilfelle de vil sove.

En snackspose til hver

Alle fire skal få en snackspose hver. De vi få posen i håndbagasjen sin, og kan spise den når de vil. Den som sparer den har, og den som spiser opp får ikke mer. Vi kommer også til å putte lørdagsgodteriet i denne posen. Jeg vurdere også å pakke poser for hjemturen.

Det er lurt å tenke på at det ikke bør være for mye sukker på reisen. Barn som er høye på sukker er ikke det du ønsker deg ombord i fly.

Det er greit at det er litt mat, slik at barna ikke blir sultne. Selv om vi får mat ombord, er det en lang flytur så den kan bli nødvendig med litt påfyll. Spesielt om flymaten ikke faller i smak!

Jeg pleier å pakke slike poser når vi er på bilferie også. 5-6 ting i posen, alle får likt. De som ikke er fornøyd med det de får kan bytte med hverandre. Vi tar ikke så mye hensyn til «Liker-ikke-barn» hos oss.

Typiske ting å ha i posen:

 • lørdags godteri (En sjokolade, dropseske el)
 • en eske rosiner
 • en energibar
 • en liten pose med nøtter (obs det kan være noen på flyet har nøtteallergi)
 • en liten pringelsboks
 • en pakke tyggegummi, for å slippe ubehag i ørene
 • Litt saltstenger eller gullfisker, evt en liten pakke kjeks.

Riktige klær på fly

Vi dra hjemmefra midt på natten i februar. Så barna må ha varme nok klær når vi reiser. Det kan også bli kaldt på flyet, særlig om man er trøtt og uopplagt. Når vi kommer frem er det godt og varmt. Å finne et passende reiseanptrekk for både avreise og ankomst kan bli utfordrende. Jeg ser for meg at barna kan ha et sommerlig antrekk i håndbagasjen, og skifte på slutten av flyturen.

barn i fly
Bildet er tatt av StockSnap fra Pixabay

Belønning

Jeg leste et sted at det ikke var lurt å love barna at dersom du oppfører deg fint på flyet skal du få premie når vi kommer frem. For det første er det en stor oppgave og premien er langt fremme, men du signaliserer også at det er forventet at det er vanskelig å oppføre seg fint.

Ha heller små premier underveis. «Jeg synes du har vært så flink gjennom sikkerhetskontrollen, at jeg synes du fortjener en is før vi går ombord i flyet.» «Du er sannelig flink til å oppføre deg stille og rolig på flyet. Jeg synes du fortjener en premie» Dersom du har en liten overraskelse på lur kan det passe å gi den til barnet nå.

Helt til sist

Det aller viktigste rådet tror jeg er å slappe av selv. Så lenge du ikke stresser, tror jeg at det meste går bra. Så gjenstår det å se da, om jeg klarer å senke skuldrene slik at vi alle seks får en fin flytur.

To be continued

Jeg er veldig spent på hvordan dette vil gå. Så her må det nok komme oppfølgings innlegg, når vi har tilbakelagt flytur, skjermdetox og hjemtur.

Frem til da er jeg veldig takknemlig om du vil dele dine er føringer, tips og råd med meg. Både når det gjelder skjermdetox og barn i fly.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.