Kommandosenteret vårt
DIY,  Husarbeid,  Organisering

Kommandosenteret

Før vi pusset opp kjøkkenet for et år siden, hadde vi et kommandosenteret der. Det har tatt lang tid å etablere et nytt kommandosenter. Jeg er ikke helt fornøyd med vårt ennå, så om du har innspill til meg, setter jeg pris på det. I dette innlegget har jeg tenkt å vise deg hvordan det fungerer hos oss i dag.

Kommandosenteret vårt
Kommandosenteret vårt.

Vi kunne sikkert lagt til andre elementer, og mulig kommer det til flere etterhvert. Foreløbig dekker dette vårt behov.

Elementene i kommandosenteret

I kommandosenteret vårt finner du disse elementene:

 • Meny
 • hva skjer denne uka
 • faste og frivillige arbeidsoppgaver
 • avtaler frem i tid
 • menyer
 • oversikt over bursdager i familien.
 • klokke

Hvordan er kommandosenteret vårt?

Vi har to IKEA rammehyller, som danner basisen for kommandosenteret. Den ene hylla hadde vi fra før, her snakker vi gjenbruk. Den andre hylla ble kjapt inn spesielt til dette prosjektet. Den gamle hylla er litt smalere enn den nye, vi har valgt å bruke den øverst.

Tavler på øverste hylle

På den øverste hyllen har vi to rammer fra Perfect Home. Disse er gamle, fra ca 2013. Jeg har brukt tapet fra gangen i kjelleren og vårt rom, inni rammene. All varig tekst er skrevet med sprittusj på innsiden av glasset. Jeg har et innlegg her, hvor jeg viser hvordan du kan lage en slik tavle selv. Tekst som byttes ut fra uke til uke skrives med krittpenner eller whiteboard tusjer.

to tavler i kommandosenteret
Våre to tavler står på øverste hylle.

Disse to tavlene viser oversikt over uken vår, og er kanskje det viktigste elementet i kommandosenteret vårt. Den ene tavlen viser avtalene våre, og den andre, hva vi skal spise.

Begge tavlene står løst på hylla, slik at det er lett å ta de ned. Hver søndag tar jeg de med inn på kjøkkenet, og planlegger uka som kommer. Jeg tar utgangspunkt i kalenderen på mobilen min, og setter opp avtaler for alle i familien for uka. Samtidig planlegger jeg middagene for uka som kommer, og bestiller matvarer for uka.

Bursdagskalender, og andre avtaler

Mellom hyllene har jeg en oversikt over alle bursdagene i familien. Denne er kjøpt gjennom Wish. Jeg har også noen skruer hengende på veggen fra tidligere, disse valgte jeg å ikke fjerne, jeg kan nemlig henge ting med magnet på de. Jeg har to klyper, en til invitasjoner og innkallinger, og en til takeaway-menyer. Det er veldig sjeldent vi gjør det, spesielt etter at jeg fikk cøliaki. Det er ikke så mye jeg kan spise av denne typen mat. Av og til er det imidlertid greit å gjøre noe slikt.

Bursdagskallender
Her har vi kontroll på alle familiebursdager.

Klokke

Vi har også klokke på veggen her i forbindelse med kommandosenteret. Det er nyttig slik at alle kan følge med på tiden. Vi har plassert kommandosenteret vårt i gangen mellom kjøkkenet, badet og yttergangen. Her er det alltid travelt. Klokka er derfor veldig strategisk plassert, med urskive på begge sider.

Arbeidsstasjon for barna

På den andre hylla har jeg plassert arbeidsstasjonen til barna. Denne arbeidsstasjonen er beskrevet i dette innlegget. Her finner du beskrivelse for hvordan du kan lage et lignende system, og hvordan du får det til å fungere i praksis.

To-do pinner, som barna kan velge å gjøre for ukelønn
Pinner barna kan gjøre for å få ukelønn. Lønn etter innsats i vår familie!

Det som er bra med arbeidsstasjonen er at den oppmuntrer barna til å være med å bidra i husholdningen, med enkle arbeidsoppgaver. Samtidig lærer vi barna at penger kommer av arbeid. Ungene våre er ikke så veldig ivrige på å gjøre jobber. Som en av de sa: «Jeg trenger ikke penger!»

Når dagen kommer at han er med meg på butikken, og har lyst til at jeg skal kjøpe et blad til ham angrer han. For jeg kjøper ikke blader, og leker til barna, lengre. Det må de kjøpe selv.

Vi har også vurdert å la barna bruke sine egne penger for å kjøpe lørdagsgodtet sitt selv, og at vi kun kjøper inn frukt eller grønt til lørdagsgodt, for de som vil spare penger. Som 12 åringen sier: «Frukt er bedre enn mye av godteriet!»

Faste arbeidsoppgaver

Under den nederste hylla har vi fire clipboards. Et til hver av barna. Egentlig hadde guttene ark her, med daglige gjøremål. Disse var laminerte og guttene måtte gjøre alle oppgavene før de fikk lov til å sette seg med datamaskinen, eller iPaden. Arkene har de på merkeligvis klart å rote bort, begge to. Så nå må jeg printe ut og laminere nye.

Typiske oppgaver de må gjøre hver dag:

 • Holde orden på eget rom; rydde vekk skittentøy, tømme søppelbøtta, re senga.
 • Tømme trappebøtta
 • Rydde på plass sakene sine i yttergangen når de kommer hjem; Skolesekken, matboksen, yttertøy og sko.
 • Rydde sine egne rene klær på plass
Clipboard med ark og klistremerker.
Clipboard med belønningsark på. De yngste får klistremerker når de klarer sin oppgave.

De to små har foreløbig et ark hver, hvor de får belønning for det de trener på for tiden. Et klistremerke for hver dag de har klart sin utfordring.

To be continued….

Sånn er vårt kommandosenter pr i dag. Jeg oppdaterer innlegget når de nye listene med daglige gjøremål er på plass.

Hvilke tanker har du om kommandosenteret?

Har du et kommandosenter hjemme hos dere? Hvilke ting synes du er viktig å ha med i et kommandosenter? Er det noe du savner hos meg?

Jeg setter pris på om du deler dine tanker om dette med meg. Du kan bruke kommentarfeltet under eller legge igjen en kommentar på facebooksiden min.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.