leggetid
Barna

Leggetid for barn

I vår familie har vi hatt en fast mal for leggetid som vi har brukt i forhold til guttene siden de var omkring 8 år. En åtteåring bør ha leggetid kl 20.00, deretter legger vi til 15 minutter hver gang de fyller året.

Leggetid
«Nå er det leggetid!» Bildet er tatt av Ryan McGuire fra Pixabay

Jeg har prøvd å finne tilbake til opphavet for denne regelen uten å lykkes. Regelen beskrives imidlertid blant annet her.

Dette er en grei regel som vi har fulgt veldig slavisk. Guttene har alltid gledet seg over å få være oppe 15 min ekstra hver gang de har bursdag.

Når malen ikke fungerer

Så kom de små. Intill for omtrent et år siden, brukte vi også regelen for de.

Lillebror er imidlertid en tidlig morgenfugl, og er oppe før fuglene fiser. Han har alltid vært tidlig oppe, og vi ble anbefalt å prøve å legge ham senere på kvelden for å se om det hjelp på slik at han ikke våknet så tidlig.

Det er sjeldent han er oppe før 6.00 nå. Om det skyldes at vi legger de små ca kl 20.30, eller om det skyldes at han ikke får lov til å stå opp før kl 06.00, det er jeg ikke sikker på. I høst var vi plaget av at han sto opp midt på natta. Vi kunne våkne av at han satt og så på TV til alle tider om natten …. 02.00, 04.00 det betydde ikke noe for ham.

Individuell tilpasning av leggetid

Andre tiltak

Vi har installert ei klokke på rommet til lillebror som har en kanin som står opp kl 06.00. Han får et klistremerke hver morgen, når han ikke står opp før. Dett har fungert veldig godt, samtidig som vi har gjemt fjernkontrollene til TVen. Alt dette har vi gjort i tillegg til at vi har forskjøvet leggetiden.

Bildet er tatt av stine moe engelsrud fra Pixabay

Det er ikke lett å vite om det er leggetiden eller andre tiltak som har fungert, men han holder i det minste sengen frem til 06.00, for det meste.

Barn er forskjellige

Når lillebror legger seg om kvelden slokner han med det samme. Det har hendt at han har lagt seg og sovet før jeg rekker å bre over ham. Lillesøster derimot, kan ligge våken i 30-40 minutter etter at hun har lagt seg. De har veldig forskjellige behov.

Det er veldig vanskelig å ikke legge de til samme tid. Ungene forstår ikke at de har forskjellige behov og opplever det som urettferdig når en får være lengre oppe.

Et uheldig spiral

Selv om lillesøster ideelt sett burde være i seng før kl 20.00, er ikke det noe vi klarer å realisere. Hun sovner derfor rundt kl 21, og er trøtt om morgenen. I høst valgte de å legge henne i barnehagen, fordi hun var trett. Ei stor jente på over 5 år! Det hendte at hun sov da vi hentet imkring 14.30-15.00. Dette førte til at det ble ennå vanskeligere for henne å sovne om kvelden.

Leggetid i barnehagen
Snuppa ble lagt til å sove i barnehagen. Bildet er tatt av Robert Jones fra Pixabay

De har heldigvis sluttet å la henne sove i barnehagen nå. Vi lar henne heller sove til hun våkner av seg selv. Hun har sin mors sovehjerte. Jeg tror jeg må sørge for at vi to får oss noen jenteturer etterhvert, der vi kan ha lange late morgener! Normalt er hun oppe mellom 8.00 og 9.00, men det hender at hun er oppe tidligere også, og av og til senere.

I hele tatt har leggetid strategien vi hadde på guttene, ikke fungert optimalt på de små. Vi prøver nå å gå tilbake til leggetid for begge kl 20.00, så får vi se hvordan det fungerer på sikt.

Hva er din erfaring med leggetid for barn?

I dag ble jeg vekket av lillebror kl 05.30, med spørsmål om han kunne få låne iPADen min….. Så det hender fortsatt at han prøver seg! Vi har nok ikke finnet den perfekte løsningen, men de store guttene følger fortsatt den gode gamle regelen! 12 åringen er i seng kl 21.00, og 14 åringen i seng kl 21.30.

Hvilke regler har du for leggetid? Hvordan fungerer det å differer leggetiden på barna?

Jeg setter pris på om du deler dine erfaringer om leggetid, på godt og vondt!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.