Kjøleskapet før rydding
Mat,  Organisering

Oppbevaring i kjøleskapet

Viste du at hvor du oppbevarer maten din i kjøleskapet påvirker hvor lang holdbarhet matvaren har? Jeg har ikke vært så veldig bevist på dette tidligere. Nå i forbindelse med at vi ønsker å være smarte i 2020, vil vi redusere matsvinn. Det betyr at jeg også bør tenke litt smartere om hvordan mat oppbevares.

Med dette i tankene har jeg hatt kjøleskapsuke denne uka. Jeg har tømt kjøleskapet, gått over holdbarhetsdatoer. funnet ut at jeg har for mye av visse varer og lett etter oppskrifter for å få brukt opp disse mens de ennå er brukbare. Jeg har sortert, ryddet og organisert.

I dette innlegget vil jeg dele litt av de tankene som har inspirert meg til å organisere kjøleskapet, og også før og etter bilder.

Matsvinn

Statistikk sier at vi i Norge kaster i snitt 46 kg mat hver i løpet av året. For min familie vil det si at vi kaster statistisk sett nesten 300 kg mat. Nå tror jeg ikke dette stemmer for vår familie, men jeg synes vi kaster for mye mat. Tatt i betraktning at vi ønsker å være mer frugale i vår levestil, har vi litt å gå på på dette området også. Den dyreste maten, er tross alt den du ikke spiser.

Er du opptatt av å redusere matsvinn, anbefaler jeg denne linken.

Det er mye å spare på å redusere matsvinn. Det er bra for både pengebok og miljø. Følger du rådene i dette innlegget, kan det også være tidsbesparende.

Denne uken har jeg tatt en opprydning i kjøleskapet vårt.

Slik så det ut før jeg begynte:

Kjøleskapet før rydding
En sniktitt i kjøleskapet før rydding

Holdbarhetsdatoen

Det er greit å åpne den gamleste og spise opp den før man begynner på en ny. Hos oss sette vi for eksempel melken i rekke etter datoen. Den nyeste bakerst. Vi lar bare én være åpen, og tømmer den før vi åpner en ny. Dette prinsippet bør gjelde alle matvarer. Vi har ikke vært flinke til dette hos oss. før jul fant jeg syv halvtomme majonestuber i kjøleskapet! Så ja, vi har litt å gå på.

Det er viktig å ikke henge seg opp i holdbarhetsdatoen. Det er mye mat som er like god lenge etter at holdbarhetsdatoen har gått ut. Det er derfor også viktig å bruke sansene. Lukte, se og smake på matvarer dersom datoen har utløpt.

Tenk som en regel at frem til holdbarhetsdatoen er maten helt god, og etter holdbarhetsdatoen er det greit å være litt obs.

Jeg leste et sted at med riktig oppbavaring kan man forlenge matvarers holdbarhet 3 ganger. Jeg er ikke sikker på hvor godt dokumentert denne påstanden er, men at det hjelper det er jeg ikke i tvil om.

Husk at det er forskjell på matvarer merket «best før» og matvarer merket «siste forbruksdag». Siste kategori bør du være litt mer forsiktig med holdbarheten i forhold til datomerking.

Temperaturen i kjøleskapet

Det første du må passe på, er at kjøleskapet har riktig temperatur. Det er lurt å være bevist på hva som kan forstyrre en jevn og kald temperatur. For eksempel må du passe på at døren lukkes skikkelig og at du ikke setter varme middagsrester i kjøleskapet.

Få maten raske hjem og i kjøleskapet etter handleturen. Du ønsker ikke at matvarer skal forringes ved at temperaturen øker. Det vil også påvirke de matvarene du alt har i kjøleskapet, dersom store mengder matvarer med forhøyet temperatur legges inn i kjøleskapet.

Skal du sette varm mat, som for eksempel, middagsrester i kjøleskapet, må maten avkjøles først. ris og pasta bør hurtigavkjøles i et kaldt vannbad. Dette forebygger oppvekst av bakterier.

Hva bør hvor i kjøleskapet?

Varm luft stiger opp, dette gjelder også i kjøleskapet. På øverste hylle er det varmere enn på den nederste. Dette er det lurt å ta hensyn til når du plasserer maten i kjøleskapet. På den måten får du utnyttet matvarenes holdbarhet maksimalt.

Her er noen tips om hvor du bør sette de forskjellige matvarene (unntatt frukt og grønt) i kjøleskapet

Fra øverst i kjøleskapet, og nedover:

 • Egg i kartongen, urter og syltetøy, syltede grønnsaker som agurk og rødbeter eller andre åpnede glass med frukt og grønt. Egg kan også oppbevares noen dager på kjøkkenbenken. Egg som oppbevares i romtemperatur er bedre egnet til baking og koking, enn kjøleskaps kalde egg.
 • Ferdigmat, pålegg kokt eller stekt mat, som for eksempel middagsrester.
 • uåpnede melkekartonger, fløtebokser.
 • rå fisk og kjøtt
 • rå fugl, kjøttdeig

I kjøleskapsdøra:

Produkter med lang holdbarhet. Juice, brus, vann, sennep og ketsjup, diverse sauser og dressinger med langholdbarhet. Åpnet melkekartong kan stå i døra, for lett tilgang. Egg som tas ut av kartongen kan ligge i døra. For eksempel for å holde nye egg adskilt fra de gamle.

Frukt og grønt

De fleste kjøleskap har en eller flere skuffer for frukt og grønt nederst i kjøleskapet. Det du kanskje ikke tenker over er at det ikke er tilfeldig hva du oppbevarer sammen i skuffene. Her er noen tips:

Frukt og grønt i kjøleskapet
Slik oppbevares frukt og grønt i kjøleskapet hos oss, etter organiseringen.
 • Frukt og grønnsaker bør oppbevares adskilt. Enten i hver sin skuff, eller evt pakket i plast adskilt fra hverandre.
 • moden og umoden frukt bør også oppbevares adskilt
 • Epler, plommer og tomater skiller ut et soff som heter Etylen. Dette stoffet fremskynder modning. Disse bør derfor ikke oppbevares sammen med annen moden frukt, som fortere kan bli overmoden som følge av dette. Du kan også utnytte Etylen til din fordel. Har du en umoden avokado kan du legge den i en pose sammen med noen tomater på kjøkkenbenken, så modnes den fortere.
 • Plommer, pærer, kiwi og nektariner som ikke er modne, bør oppbevares i romtemperatur til de er modne. Da kan de flyttes til kjøleskapet.
 • Eksotiske frukter som banan, mango, ananas, papaya og melon bør ikke oppbevares i kjøleskap.
 • Tomas, agurk, aubergine, artisjokker, squash og avokado kan også oppbevares i romtemperatur.

I tillegg til at det er bra for matens holdbarhet at maten gis faste plasser i kjøleskapet ditt, er det også tidsbesparende. Det er lett å få oversikt over hva du har og hvor mye du har av hver ting. Du unngår å lete i kjøleskapet.

Emballasje i kjøleskapet.

Det er viktig at all mat i kjøleskapet har emballasje på en eller annen måte. Mat som pakkes godt inn tørker ikke ut. Det forebygger også at maten tar til seg eller avgir smak og lukt fra andre matvarer.

Du kan pakke maten i poser eller bokser, så lenge det er tett, spiller det ikke noen rolle. Den orginale emballasjen er best, så behold den på så lenge som mulig. Når den orginale emballasjen er åpnet bør maten pakkes i for eksempel plast eller folie.

Kjøleskapet vårt
Kjøleskapet etter omstrukturering

Et lite tips på tampen:

Tipsene over tar sikte på å gi matvarene dine lengst mulig holdbarhet. Jeg vil slenge med et ekstra tips som hjelper oss veldig i en travel hverdag. Vi har en boks i kjøleskapet. I denne har vi alt pålegg som er åpnet, utenom ost Som vi har i egen osteklokke, og noe syltetøy. Ellers er alt pålegg som skal oppbevares kjølig i denne boksen. Dette er veldig praktisk når vi skal dekke av og på bordet. I en travel hverdag sparer dette oss for tid.

En boks til pålegg i kjøleskapet.
Påleggsboksen vår.

Vi setter boksen på bordet og tar ut innholdet og når vi er ferdig med å spise setter vi på lokkene, putter alt i boksen og setter boksen i kjøleskapet.

Er du bevist på hvordan du oppbevarer maten i kjøleskapet ditt?

Legg gjerne igjen en kommentar dersom du har tanker omkring dette!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.