Barna,  Husarbeid,  Organisering

Müslidispenser

Torsdag skrev jeg om at jeg hadde en plan for hva som skulle på den nye hylla. Nå er den på plass; en Müslidispenser. Vi kjøpte en til hytta like før jul, og det hadde flere fordeler. Familien vår er glad i müsli, og vi varierer endel. I perioder med müsli, går det merkbart mindre av brød og knekkebrød.

Muslidispenser med korn i
Müslidispenseren er på plass.

Vi handler inn müsli ettersom hva som er på tilbud, og noen ganger etter hvem som er med på shopping. For øyeblikket er det hjemmelaget müsli i den ene, og i den andre er det Unicorn froot loops. Det var vår datters ønske da vi var i butikken i forrige uke. Tilfeldigvis var den på tilbud, så hvorfor ikke?

Når ungene er med på handleturen

Når jeg har med en av de to eldste i butikken, kan jeg gjerne utfordre de til å finne en frokostblanding eller müsli de tenker er passende for vår familie. De blir da utfordret til å tenke på følgende;

 • Hva koster det? Det er mye god trening i å sammenligne prisene på matvarer. Skal man for eksempel se på stykkpris eller kilospris?
 • Velg noe som er sundt. Vi bruker nøkkelhullsmerkingen som et utgangspunkt når barna skal velge. Det gir en god indikasjon.
 • Vil det bli spist opp? Hvem liker eller ikke liker dette produktet? Hvem tåler eller tåler ikke produktet? Når vi er inne på dette med Liker kontra liker ikke; Vi tar ikke hensyn til hva barna våre liker eller ikke liker når vi handler inn eller planlegger maten. Hos oss spiser vi det som blir servert eller lar være å spise, og venter til neste måltid.
Middagsvalg; Spis eller la vær!

Fordeler og ulemper med en müslidispenser:

Ulemper:

 • Den koster i innkjøp. Ikke mer enn 300,-, men i et Frugalt perspektiv må også det tas med i regnskapet. (Liker du Frugal tenkning må du gjerne joine denne nystartede facebookgruppa)
 • Den tar mye plass
 • Den er bare laget av plast, så jeg er usikker på hvor holdbar den vil være i det lange løp. Man får vel hva man betaler for?
Muslidispenser på hylle
Müslidispenseren star på hylla.

Fordeler:

 • Den posjonerer kornet, slik at det er lettere også for de små å ikke forsyne seg med for mye korn. Å ikke orke å spise opp müslien sin er ikke særlig økonomisk. Selv om vi praktiserer «Har du forsynt deg selv, må du spise opp selv», er det grenser for hvor mye du kan presse et mett barn til å spise. Dessuten er tid et aspekt i dette. Müsli spises fortrinnsvis til frokost hos oss, og det er ikke alle som har tid til å spise opp det de har forsynt seg med før vi må dra for å rekke skolen. Ved å bestemme hvor mange runder barna får lov til å vri, legger vi til rette for mindre opsjoner og mindre matsvinn.
 • Vi opplever også at barna søler mye mindre når de bruker dispenseren. Dette handler både om matsvinn og om rengjøring.
 • Det blir bedre plass i skapet.
 • Vi praktiserer spis opp det vi har før vi fyller på noe nytt, så det er mindre mas om å kjøpe inn forskjellige korn. På hytta hadde vi en periode 4-5 forskjellige åpnede Frokostblandinger eller müslier. Da er det telt med at en er glutenfri, og at mannen min foretrekker havregryn for å lage grøt.
 • I den hjemmelagede müslien putter jeg oppi rester av frø, nøtter, tørkede bær, korn eller lignende. Det er mye godt man kan putte oppi, og en fin måte å bli kvitt rester.
 • Jeg synes jo den ser bra ut også jeg da. den gir nesten litt hotellfølelse.

Vår nye müslidispenser er jo nettopp tatt i bruk, siden den kom i hus på fredag. Den er allerede godt brukt. Å plassere den på hylla var genialt. Det er passe høyde også for de små, og vi slipper at den tar opp ekstra benkeplass.

Fikk du lyst til å kjøpe deg en müslidispenser?

Jeg har kjøpt våre to herfra (Dette er ikke sponset). Dersom du leser tilbakemeldingene fra de som har kjøpt muslidispensere herfra, kan du se at noen klager på lukt fra müslidispenseren, og at det avgis bismak til maten. Dette har ikke vi opplevd.

Kornet på hytta har også stått i dispenseren når vi ikke har vært på hytta, slik at det har stått over litt tid. Ingen har klaget over vond smak. Det lukter ikke noe, og selv kan jeg ikke smake på det på grunn av cøliakien min.

Hva synes du om dispenseren? Kunne du tenkt deg en selv?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.