Mammagreier,  Organisering

Årets ord 2020; SMART

I 2019 hadde vi for første gang et «årets ord». Det var et bevist valgt, smart ord, som var med å satte kursen for oss gjennom året. For 2019 valgte vi forenkling. Mannen min og jeg har jobbet med å finne et ord for 2020. Vi er veldig fornøyde med ordet vårt. Jeg har gledet meg til å dele det med deg.

Vårt ord for 2020 er:

SMART

Bildet er tatt av Fathromi Ramdlon fra Pixabay

Smart er et svært omfattende ord å ha som rettesnor for året. Vi har tenkt mye på at vi ønsker å være smartere i forhold til økonomi, vi ønsker å fokusere på å lære barna våre å ta smarte valg og vi ønsker å lede hus og hjem på en smart måte, med smarte løsninger.

Kanskje er det andre ting du tenker på når du hører smart i denne sammenhengen?

Det hadde vært fint om du tok deg tid til å legge igjen en kommentar, og deler tankene dine med meg.

Smart bevistgjøring

Vi har allerde begynt å jobbe med bevisstheten rundt begrepet. For eksempel bruker vi noen ganger runden rundt bordet, for å høre om noen har gjort noe smart i dag. Både barn og voksne deler en ting de har gjort som var smart. Sammen reflekterer vi over hvorfor det var smart og hva det førte til.

Det er viktig å hjelpe barna å reflektere rundt dette. Vi håper på denne måten at barna lærer av oss og hverandre, og ser selv hva som er smart å gjøre i forskjellige situasjoner.

Lære barna å ta smarte valg

Jeg har alltid vært opptatt av å lære barna å tenke selv. Jeg vil at barna alltid skal skal kunne komme til meg, med alt som er vanskelig eller ubehagelig. Ingen ting er for stort eller for lite og heller ikke for flaut til å kunne komme til mamma med. Jeg ønsker at barnet skal finne gode løsninger, mens jeg kan være en veileder. Barnet skal ikke være passive, men ta en aktiv rolle i å løse utfordringene.

Et tenkt tilfelle;

La oss si at en av mine sønner er alene på Trondheimstur sammen med venner. De kan for eksempel ha vært på en konsert. Når han skal hjem mister han siste toget. Han ringer meg. Hvordan løse en slik situasjon? Dette er en problemstilling som absolutt kan bli aktuell hos oss om noen år!

Jeg tenker i utgangspunktet at her må alternativene undersøkes før jeg evt setter meg i bilen og kjører til Trondheim midt på natta. Samtidig tenker jeg at dersom jeg skal løse dette for ham, lærer han ikke å bli selvstendig. Derfor er det viktig at jeg på telefonen oppmuntrer ham til å reflektere over mulighetene selv. Så kanskje jeg kan stille noen spørsmål for å gi ham noen ideer; Er det noen andre måter du kan komme deg hjem på? Finnes det andre alternative kollektive tilbud?

Smart håndtering av følelser

Vi har et barn som er veldig impulsiv. Han kan slå dersom noen gjør noe han mener er urettferdig. Vi jobber mye med å lære ham å kontrollere følelsene sine. Hva er lov og hva er ikke lov når man blir frustrert og sint har vært fokuset til nå, nå prøver vi å vri fokuset litt til; hva er smart, og ikke smart, og hvorfor er det smart, eller ikke smart.

Smart økonomi

Budsjett

Økonomi er det alltid smart å være smart med. Jeg skrev litt i 2019 om konvoluttbudsjett, som jeg ikke klarte å få til å fungere. Jeg har bestemt meg for å gi det et nytt forsøk, men kanskje på en litt annen måte. Dette må jeg komme tilbake til i et senere innlegg. En eller annen form for budsjett er smart.

planlegg smart
Smarte planer for 2020. Bildet er tatt av melinda257 fra Pixabay

Bruk kun 70%

Inspirert av Jordan Page har jeg også foreslått for mannen min at vi skal jobbe med å ikke bruke med enn 70% av det vi tjener. Det er en ny tanke for meg, for det er oftest temmelig skrapt på kontoen når måneden er over. Jeg er veldig spent på hvordan dette vil fungere for oss i praksis.

Vi skal som jeg tidligere har beskrevet prøve å begrense koloniale innkjøp til 1250 kr pr uke. Det tilsvarer 900 kr pr person pr måned, som er tilnærmet det Jordan Page anbefaler i sine filmer: 100$ pr familiemedlem pr måned.

Jeg har regnet det om til pris pr. familiemedlem pr uke. Dersom du beregner 200-210 kr i kolonialprodukter pr familiemedlem pr uke, har du et godt utgangspunkt tilsvarende Jordans 100$.

Noen familier har spesielle dietter, og må kanskje øke beløpet litt. Selv om jeg har cøliaki og vi har fire familiemedlemmer trenger laktosefritt. Jeg har valgt å ikke legge til noe ekstra for det, men satser på å holde meg til 1250 kr i uka for oss seks.

Smart helse

Vi ønsker å ta smarte valg for vår egen og barnas helse. Det handler om å velge et sundt kosthold, og om å være i aktivitet hver for oss, og sammen. Det handler også om å forebygge sykdom og skade. HMS er mannen min drillet i på jobb, og som sykepleier kan jeg et og annet jeg også. Vi gjør mye allerede, men jeg er sikkert på at vi kan bli bedre på dette også.

Smart og miljøvennlig

Mange utfordringer som går på miljø handler kanske også om økonomi. Jeg skal innrømme at økonomi veier tyngre enn miljøhensyn hos meg. Dette er grunnen til at jeg sjeldent eller aldri velger økologisk. Samtidig er det også andre veien. Jeg kjører elbil. Motivasjonen min for det valget er økonomi, ikke miljøhensyn. Selv om jeg selvfølgelig gleder meg over at mitt valg også hjelper på miljøet. Vi har bare en klode, så vi må bruke hodet.

Smart kan være komplisert

Noen ganger er det vanskelig å velge hva som er smart. For eksempel er det smart å ikke bruke tørketrommel, på grunn av at det sparer klær for slitasje og den bruker endel strøm som også koster penger. Samtidig på en annen side, har vi ikke en tørke kjeller. Om sommeren er det jo greit å tørke klær ute, men er det så smart å ha tørkestativ stående overalt med våre klær? Det fører til høy luftfuktighet, som ikke er bra, og det er også rotete med tørkestativ i stue, gang og bad.

Hva er da det smarteste valget? Foreløpig går det meste i tørketrommelen her. Jeg bruker ullballer (kjøpt på Wish) i tørketrommelen sm bidrar til å redusere tørketiden, det gjør også at jeg ikke trenger tøymykner. Endel klær kjører jeg ekstra sentrifugering på, det forkorter også tørketiden en del.

Det er også viktig å tenke på at det som er smart for vår familie ikke nødvendigvis er like smart for din familie! Jeg har imidlertid tro på at vi kan inspirere hverandre til å være smartere.

Gjør du og din familie noe som er smart?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.