Husarbeid,  Mammagreier,  Mat

En frugal familie

Frugal er et ord jeg ikke viste fantes på Norsk, og kanskje viste ikke du det heller? Familien vår er frugal, fordi vi har valgt å leve på en lønn må vi være frugale, eller nøysomme. Jeg foretrekker å si at vi er en familie på budsjett.

Hvorfor har vi valgt å være en Frugal familie?

  • Siden vi har valgt å leve på en inntekt, er vi nødt til å leve litt mer fornuftig enn det andre kan tillate seg. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hvorfor vi har valgt å ha meg hjemme for en periode. På den måten er den frugale livsstilen en konsekvens av valget vårt.
  • Da vi i 2020 valgte å fokusere på forenkling gjorde det også noe med meg. Det var ikke like lett å kjøpe alt det jeg hadde lyst på lengre. Spørsmål som: «Trenger jeg virkelig dette?» «Er dette virkelig det jeg vil prioritere å bruke penger på?» Dukket ofte opp i hodet mitt når jeg handlet.

Nå sier ikke jeg at vi et ekstremt frugale i vår familie. Mye henger fortsatt igjen av vaner jeg hadde før. Jeg elsker interiør og liker å oppdatere hjemmet vårt. Samtidig er jeg iallfall blitt mer bevist, og kjøper færre ting enn før.

Familie som sitter samlet tilbords
Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Jordan Page er frugal guru

Min desiderte favoritt YouTuber, Jordan Page, har virkelig inspirert meg til dette med å være en frugal familie. Hun er mor til 6, og har tvillinger på vei. Både hun og mannen er selvstendig næringsdrivende. De ble tvunget til å leve nøysomt noen år tilbake da de hadde en trang økonomisk situasjon, men har valgt å leve slik videre.

Hun viser mange praktiske tips for hvordan man kan spare penger i hverdagen. Mye av det jeg gjør i vår hverdag, er direkte inspirert av henne.

Frugal tenkemåte

Å leve som en frugal familie handler mye om tankemåte. Det handler om å tenke smart, og gjøre smarte valg. Det handler om å gjøre prioriteringer. Hva er viktig for meg og for oss som familie. Det er viktig at de voksne i husholdningen er enige og står sammen.

Viste du at det er i de mange små tingene du sparer mest? Derfor er matbudsjettet et fint sted å starte om du ønsker å spare litt penger. Her følger noen Frugale tips fra meg:

Ukebudsjett for kolonial

Du sparer mye på å pha et budsjett og planlegge innkjøpene dine. Jordan Page beregner 100 $ pr familiemedlem i kolonialpenger pr måned. Overført til vår hverdag tilsvarer det ca 900 kr. For min familie betyr det at jeg kan handle for 1250,- pr uke i kolonialvarer. Dette har jeg tenkt å prøve ut.

Jeg testet Jordans metode, konvolutt budsjettering i fjor. Det gikk ikke så bra. Mulig jeg prøver igjen!

Frugal livsstil handler om å planlegge
Økonomien må være med i planleggingen. Photo by Plush Design Studio on Unsplash

Bestille matvarer på nett

I år har vi besluttet å teste ut netthandel hos Meny. Å bestille matvarer på nett er jo ikke en mulighet for alle. For oss fungerer det slik at varene kjøres fra butikken til et utleveringssted her i sentrum, hvor jeg henter varene neste dag. Her er det kun Meny som har dette tilbudet. Jeg synes det er viktig å følge med på tilbudene i de lokale butikkene også. For eksempel sist uke kjøpte vi ost på Mega, selv om vi hadde bestilt fra Meny. Mega hadde tilbud på Norvegia til 79,- kiloen.

Vi har bare testet dette i en uke nå. Jeg handlet nok for litt mer enn 1250,- i forrige uke, og jeg handle noen ting utenom også.

I går la jeg inn denne ukens bestilling. Siden 14 åringen vår skal ha bursdagsselskap på lørdag, har jeg tillatt meg å overskride budsjettet noe. Om du ser innlegget om konvolutt budsjettering, ser du hvordan du kan tillate deg å overskride ukesbudsjettet.

Så langt er erfaringene med å handle på denne måten uten tvil positive:

  • Med et taste trykk får jeg full tilgang på alle tilbudsvarer. Jeg handler litt ekstra av tilbudsvarer, som vi bruker endel av. Det er kjekt å ha i fryseboksen eller boden til en annen gang.
  • Jeg blir ikke like mye fristet til å putte oppi alt mulig annet jeg får øye på.
  • Det er lett å få opp alle alternativer av en vare, og på den måten gjøre generiske valg. (Velge en tilsvarende vare, av et billigere merke) Da er det lett å gjøre valg som passer en frugal familie.
  • Det er også behagelig å legge inn bestillingen på PCen, og hente varene ferdig pakket.

Planlegge

En annen ting som er viktig er planlegging av ukens middager. Se hva man har i skuffer og skap, og se på hva som er på tilbud. Det kan også være lurt å forberede maten i forveien. Dersom du lager gryterett kan du lage dobbel porsjon og fryse halvparten. Da har du en kjapp middag klar til en travel dag.

Hyllekoking

Vi har tidligere vært flinke til å putte ting i fryseren, men ikke like flinke til å bruke det. Det er viktig å ha fokus på å lage mat med det man har i fryser, bod og skap og heller kjøpe det man mangler.

Redusere matsvinn

Det sier seg selv, at å kjøpe mat som bare kastes, er lite økonomisk smart. Det er heller ikke smart for kloden! Overnevnte tiltak som planlegging og hyllekoking er også med på å forebygge matsvinn. I tillegg kan du tenker på:

Frugal livsstil handler om å redusere matsvinn
En frugal livsstil handler også om å redusere matsvinn. Photo by FOODISM360 on Unsplash

Matrester

Det er også viktig å bruke opp restene. Hos oss blir det ofte rester i kjøleskapet. Å planlegge restemiddag en eller to dager i uken kan være en måte å bli kvitt de på. Hos oss blir middagsrestene ofte til skolelunsj eller kveldsmat.

Porsjonere middagen

Hos oss kastes endel mat fordi barna selv har forsynt seg og ikke klart å beregne hvor mye de klarer å spise opp. Vi jobber selvfølgelig med å lære de å beregne riktig. Vi har en regel om «har du forsynt deg selv, må du spise opp! » Dette er imidlertid ikke en god regel for alle. Et av våre barn sliter med overvekt, og overspising er et problem. Å presse et overvektig barn til å spise opp maten fordi barnet har forsynt seg selv er ikke en god løsning.

Porsjonerer du maten forebygges overspising, og restene blir i kjelen og kan brukes igjen i stedet for å barnets asjett. Vi praktiserer dette endel, men ikke alltid. Av og til kan vi porsjonere ved å si i dag er det så eller så mange kjøttkaker til hver.

Forutsetningen for at det å porsjonere fungerer forebyggende på matsvinn, er at den som porsjonerer klarer å beregne riktig!

Kjenn familiens forbruk

En annen ting vår familie må jobbe med er brød. Vi er en familie på 6, men allikevel klarer vi ofte ikke å spise opp et brød, før det begynner å mugne. Müsli og knekkebrød er ofte foretrukket til frokost, og da går det mindre brød. Jeg må derfor begynne å ta opp et halvt brød fra fryseren ad gangen.

Sirkulere matvarene

Å sirkulere matvarer er ikke så vanskelig, det handler om at man alltid spiser eller drikker den eldste først. Er det 3 skiver igjen av det gamle brødet, spises de først selv om det ligger et nytt brød i brødboksen. Hos oss har vi en smart måte når det gjelder melk. Melka som står i døra er den vi bruker først. De som ligger i kjøleskapshyllen, venter vi med.

Hvordan sparer du i hverdagen? Har du tips å dele med meg?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.