Barna,  Organisering

Leker i stua?

Leker i stua er et fenomen jeg vil tro alle foreldre har et forhold til på en eller annen måte. Der det greit at barna leker i stua? Er det greit å oppbevare leker i stua? Hvordan kan man oppbevare leker i stua slik at stua fortsatt kan være et sted for voksne etter at barna er lagt for kvelden?

Lego

Våre barn er nå 14 (i morgen), 12 og de to yngste blir 6 år gamle i april. De to store leker ikke så mye lengre. De finner men stort sett foran en skjerm. Dersom de leker er det stort sett med lego.

Eldstemann var tidlig ute med smålego. Han begynte å bygge med smålego allerede før han var tre år gammel. Siden da har det blitt endel lego, både til ham og hans tre yngre søsken. Vi har laget en egen sone for lego. Dette skal jeg vise dere i et eget innlegg om ikke så altfor lange. Forhåpentligvis denne uka.

Lego er leker som passer for alle.
Lego er alltid rot! Det værste som finnes er å tråkke på legobiter på gulvet. Bildet er tatt av M W fra Pixabay

Oppbevare leker i stua?

Da guttene var små hadde vi babyleker i en kasse på stua, vi hadde en hylle nederst i bokhylla hvor vi hadde barnebøker. Da småtrolla var små hadde jeg en pose fra Perfect Home. Den er dessverre ikke i salg lengre, men er av samme type som denne:

Pose for oppbevaring av leker
Denne fås kjøpt i flere nettbutikker. Dette bildet er lånt fra Trendhuset, hvor du kan få bestilt den fra her. (Ikke sponset)

Fordelen med en slik pose er at den er lett å flytte med seg. Små barn liker gjerne å leke der vi er og da er det greit å ha noe som er mobilt. Den er også lett å rydde bort når barnet har lagt seg.

Etterhvert fikk de større leker, og med to barn ble det mye leker. Jeg hadde en gammel kiste jeg hadde kjapt brukt. Den ble lekekasse. Når lekene var oppi og lokket på så det ut som en del av interiøret. Barna brukte denne til den en dag gikk i stykker. Det er mange gamle kister å finne på finn.no eller diverse Facebook grupper for kjøp og salg.

«Kjeder-seg-hylla»

I dag oppbevares lekene på rommene, men de kommer fort tilbake i stua. Derfor har vi noen systemer for ting som er tillat å ha på stua. Vi har ei hylle som vi kaller for kjeder seg hylla. i denne finnes tegnesaker, spill og puslespill, plusplus, leire, perling osv. Dette er gjerne ting som er greit å holde på med ved et bord, og da er det greit å ha det på stua. I hylla finnes det ting å holde på med for små og store.

Litt leker har plass i "Kjeder-seg"-hylla
«Kjeder-seg» hylla

Forbindelse med fjorårets prosjekt: Forenkling, har vi samlet like ting fra forskjellige steder i huset på et sted. Sakser, lim, tape, blyanter, blyantspissere, viskelær, linjaler og tegne- og malebøker har alle fått sin plass i «kjeder-seg»- hylla, og vi har masse av de. Heldigvis er det meste av dette forbruksvarer, så beholdningen vil nok reduseres etterhvert.

Trappebøtter

Jeg var lei av at barna glemte ditt og datt rundt om kring i fellesarealet, det kunne være altera leker, klær, telefoner, bøker, lekser osv. Vi har derfor ordnet oss med trappebøtter. Jeg plukker opp rotet, men de må fortsatt rydde alt på plass selv.

Jeg har fått tak i 4 metallbøtter som står i trappa. Dersom jeg finner gjenglemte ting i fellesområdene putter jeg det i det enkelte barnets bøtte. Når barna kommer hjem fra skolen og barnehagen, må de sjekke om bøtta må tømmes. Er barna hjemme må de selvsagt plukke opp tingene sine selv.

gjenglemte leker og annet rot legges i treppebøttene.
Noen har en jobb å gjøre!!

Barna kan også legge ting i bøttene om de er ferdig med å bruke en ting, men ikke skal på rommet ennå. Tre av barna har soverom i kjelleren, og en har rom på loftet. Stue og kjøkken er i hovedetasjen. For å slippe å springe opp og ned hele tiden, bruker de bøttene sine. Dette systemet avslører lett hvem som glemmer mest ting i stua. Guttene drar ikke utover like mye leker som de små. Da blir det ikke så mye i bøttene heller.

Leker helst i nærheten av oss

Vi erfarer at de to små foretrekker å leke i stua. Det samme er farte vi da guttene var små. Det handler nok ennå mye om at de liker å være der vi voksne er. Samtidig er rommene deres små, og det er ikke så mye plass å leke på der.

Vi er ikke så strenge på at barna ikke får lov å leke i stua, men vi forventer at de rydder etter seg. Ikke alltid de gjør det, og da kommer det i bøttene.

Hva mener du om leker i stua? Er det greit? Hvordan gjør du det hjemme hos deg?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.