Hverdagen
Organisering,  Tradisjoner

Hverdagen er etterlengtet nå.

Det er deilig med ferie, jul og masse familietid! Samtidig, når hverdagen nå nærmer seg går jeg den velvillig i møte. Ferien er alltid minst ferie for husmoren. Å gjøre alt det man gjør til daglig, og i tillegg «underholde» familie og gjester, er ikke like mye ferie for husmoren som for de andre i familien. Jeg skulle ønske vi var flinkere til å få barna til å hjelpe til.

Savner du hverdagen?

Ofte kjenner jeg at jeg savner hverdagen når vi har vært på ferie en stund. Er det slik med deg? Hva er det du savner når ferien har vart en stund? Det er spesielt to ting jeg savner:

Alenetiden

Da vi skulle hjem fra hytta denne gangen, var det deilig å være igjen noen timer alene. Det var deilig å rydde, pakke vekk jul og sørge for at hytta var klar til neste besøk, mens jeg hadde hytta helt for meg selv. Det var godt å slippe å måtte mase om å få de andre til å hjelpe til, slippe å ergre meg over de som ikke hjelper til, og uten å måtte rydde opp samme gjenstand 20 ganger, fordi noen fortsatt leker, mens jeg rydder….

Det aller aller beste med å være igjen litt alene, var freden og roen. På hverdagene har jeg mye tid alene. Min tid. Tid til blogging, tid til trening, tid til bøker… Disse tingene blir ikke prioritert i ferier, og det har vært etterlengtet i jula. Da jeg var igjen på hytta, måtte jeg vente litt på at oppvaskmaskinen ble ferdig. Jeg kunne ikke dra før den var ferdig, fordi jeg skulle stenge vannet før avreise. Det var så deilig å sette seg i sofaen i ei ryddig hytte, helt alene i fred og ro. Det er undervurdert!

Rutinene

De faste rutinene er også et savn når alle sover så legge de vil, og noen spiser frokost, mens andre spiser lunsj, og andre spiser middag til frokost. Når jeg ergrer meg over mine barns mangfoldige timer med dataspill, og noen av timene på feil tid av døgnet. Når barna er så lenge oppe at det ikke blir rom for oss voksne å ha voksen tid…. Ja da lengter jeg etter rutinene fra hverdagen.

Det blir mye brudd på rutinene om gode sunne middager også, og iallfall regelen om at vi kun har godteri og brus på lørdagen. Alt sklir ut og vi propper i oss all slags usunn mat. Det skal bli godt med hverdag, og hverdagsrutiner også når det gjelder maten.

Gradvis tilbake til hverdagen

I går og i dag har jeg ryddet og pakket på plass det meste etter juleferien. Gangen ser veldig mye bedre ut. Se bare her:

Deilig å ha fått alt pikkpakket bort fra gangen.

I dette innlegget fra da jeg kom hjem fra hytta, ser du hvordan det så ut da jeg valgte å krype til køys. Det nærmer seg hverdag. Gangen blir enda bedre når jeg på mandag sender barna i barnehagen og flere sett med yttertøy forsvinner fra gangen.

Julut

Når jeg først var i gang, begynte jeg også med julut. Er julut et ukjent begrep for deg? Det var det for meg for et år siden også. Du kan lese mer om det her, men begrepet er egentlig ganske selvforklarende.

Jeg tror kanskje mannen min syntes det var litt trist at jeg begynte å rydde vekk allerede. Jeg syntes imidlertid det var veldig deilig å få på plass, spesielt de blå velurgardinene igjen. Mye får fortsatt lov til å stå, men i løpet av mandag forsvinner de siste spor av jul her i ResidensSimonsen.

Tirsdag har eldstemann bursdag, da er det ikke jul lengre her hos oss.

Når rydder du vekk jula?

Jeg for min del merker at jeg starter tidligere nå enn enn jeg gjorde før. Det har nok en sammenheng med at vi feirer julen på hytta. På hytta vil jeg at jula skal bort før vi reiser hjem. Det handler naturligvis om at jeg ikke ønsker å komme til jul neste gang vi skal på hytta. Jeg bytter gradvis ut det røde med hvitt, allerede før nyttår. Da blir det mindre å rydde bort før vi drar hjem. Når vi så kommer hjem, er julestemningen litt over allerede. Jeg er liksom så godt i gang. Da er det like greit å bare fortsette.

Tradisjonene rundt det å rydde vekk jula er i endring. Vi ser det hos oss, og vi er ikke de eneste. Vi starter tidligere og tidligere, og vi pakker sammen tidligere og tidligere. Hos oss, tror jeg det hadde vært annerledes, dersom vi hadde feiret jul hjemme.

Det hadde vært hyggelig om du ville dele noen tanker når og hvordan du pakker vekk julen.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.