Mat,  Tradisjoner

Pepperkaker bakes, alle er med!

«Når en pepperkakebaker baker pepperkake kaker….» I dag er det en viktig dag for oss i ResidensSimonsen. De siste årene er det blitt en tradisjon å bake pepperkaker på hytta siste fredagen i november. Vi har kjøpt pepperkakedeig på IKEA i år også. Det i seg selv er blitt en tradisjon, og v har gjort det så lenge jeg kan huske. Den årlige pepperkakebakingen er noe alle i familien gleder seg til.

Pepperkaker skal produseres. Deig og former fra IKEA.
Pepperkakedeig fra IKEA og eldstemann fant også to nye pepperkakeformer, vi ikke hadde fra før.

Pepperkaker i mitt barndomshjem

Hjemme bakte vi ikke pepperkaker da jeg var barn, men vi hadde mange andre gode julekaker. Pepperkakehus var en selvfølge! Det var pappa som lagde det. Vi barna fikk være med å pynte.

Jeg husker at vi bakte pepperkaker på skolen i forbindelse med juleverksted, og jeg maste sånn på mamma om ikke vi også kunne bake det. Et år huske jeg at vi skulle bake kakemenner, det hadde vi ikke hatt før, så jeg viste ikke helt hva det var, og trodde at kakemenner og pepperkakemenener var det samme. Jeg husker at jeg ble utrolig skuffet.

Alle vil bake pepperkaker

Eldstemann her er snart 14 år år nå. Han begynner å bli en skikkelig tenåring, på alle måter, spesielt om morgenen! – Det er ingen lett oppgave å få ham opp av sengen for tiden… Jeg var ikke mye bedre selv på samme alder. Jeg husker hvordan det var og har stor forståelse. Samtidig sender jeg noen tanker til mine foreldre, og tenker at jeg var nok en sann prøvelse for de! Beklager!

I går fikk sønnen vår beskjed om at siden han hadde fri i dag, skulle han få lov til å sove så lenge du ville. Han ble litt bekymret for at han kanskje skulle forsove seg og gå glipp av pepperkakebakingen. Dette med pepperkakebaking er viktig for alle i familien vår. Tenåringsgutten vår var oppe før meg i dag tidlig.

Pepperkaker bakes
Nå bakes det pepperkaker!

Pepperkakebakingen er en veldig viktig tradisjon i vår familie, nettopp fordi det er noe alle er med på. Jeg liker ting vi kan gjøre sammen som familie, alle sammen. Etter hvert som de eldste ble større, er det mindre og mindre vi får de med på.

Pepperkaker i alle former

Vi har samlet oss et lite lager av forskjellige pepperkakeformer oppgjennom årene. Det er alltid stor stas når de kommer på borde. Ungene koser seg med å lage kaker i alle slags fasonger. Vi har pepperkakehai, pepperkakesjørøver, pepperkakekatt, pepperkakehund, pepperkakenisse, pepperkaketre osv.

Selv foretrekker jeg hjerteformen. Hva er vel pepperkaker uten pepperkakehjerter? Et uttrykk for kjærlighet, som også er det aller viktigste i julen; Gud som sendte Jesus til jorden, av kjærlighet til deg og meg. Kun på den måten kunne han betale for oss, og kjøpe oss fri.

Nystekte pepperkakehjerter på rist.
Pepperkakehjerter – kaker med en dypere mening!

Selv om vi har mange fine former, har barna alltid elsket å bake sammen med mannen min, som er så kreativ og skjærer ut kaker for hånd. I dag var det biler som ble den store hiten. To av guttene har en stor forkjærlighet for biler, og de to kranglet nesten om hvem som skulle ha disse pepperkakene pappa hadde laget.

Da jeg tok pepperkakene av stekebrettet fant jeg en veldig spesiell kake:

Jeg var ikke helt sikker på om det var en stjerne eller en baby. Det var lillebror på 5 som hadde bakt den, og han var helst sikker på at det var Jesus barnet. Fler av oss andre tror at det var tilfeldigheter, men flott ble den iallfall.

Jeg sorterer kakene når de kommer ut av stekovnen. De fine og de med last og lyte. De sistnevnte havner på fat, og serveres gjennom helgen. De fine blir lagt i boks og spart til senere anledninger.

Ny kjevle

I høst bestilte jeg meg ei ny kjevle, og jeg har gledet meg til å teste den på pepperkakedeigen. Kjevla setter et nydelig mønster på deigen når den kjevles. Det så veldig fint ut før de ble stekt. I ovnen hevet kakene seg imidlertid så mye at de mistet mønsteret.

Dersom du har gode forslag til hvilke kaker jeg kan bruke dette kjevlet på, så vil jeg sette stor pris på tips!

Pepperkakebaking og cøliaki

Jeg baker ikke mye selv når det er pepperkakebaking. Deigen og melet er glutenholdig, og jeg er usikker på om jeg med Cøliaki vil reagere på å evt få i meg melstøv. Jeg vet at noen reagerer på så lite. Vi har normalt ikke mel i hus en gang hjemme, kun for å være helt sikker. Dersom ungene vil bake bruker vi gjerne toroposer, til vafler, pannekaker, boller og kaker. I dag tar derfor jobben med å steke kakene, og bistår ungene med tips og råd.

Jeg velger å kjøpe ferdige pepperkaker til meg. Det går fint å få kjøpt glutenfri pepperkake deig, men jeg kan uansett ikke bake sammen med de andre. Det ville være for stor fare for at mine kaker fikk gluten i seg. Om jg må bake mine kaker helt for seg selv, synes jeg mye av gleden med pepperkakene forsvinner… Nettopp fellesskapet vi har mens vi baker de!

Nå har jeg 2 kakesalg i boks! Hvor hvor langt er du kommet?

Hva er titt forhold til pepperkaker?

Baker du pepperkaker selv? Lager du deigen selv også? Hva med pepperkakehus?

Pepperkaker på fat.
2. sortieringskakene blir spist denne helgen.

Pepperkakehus

Vi skal kjøpe ferdig pepperkakehus, og skal sette det opp senere i adventstiden. Det blir barna som skal pynte det huset. Der kommer nok et innlegg om det også etterhvert! Så følg med!

Er du heldig å har mulighet til å besøke Bergen, kan du jo få med deg verdens største og flotteste pepperkakeby. Mange andre byer har også pepperkakeby åpen for publikum.

Har du og din familie tradisjoner knyttet til pepperkakehus?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.