Mat,  Tradisjoner

Vepsebol

I dag har jeg og de to yngste (5 åringene) bakt vepsebol. Vepsebol er geniale for oss siden de er glutenfrie. Vi får besøk av min mor i julen, som har cøliaki, som meg. Vi lager vepsebolene på en veldig enkel måte. Vi bruker Toros kakemiks til Pavlova som base. Det var 12 åringen vår som fant denne oppskriften i fjor, og da han lagde de helt alene!

Funker det å lage vepsebol med barn?

Det var gøy for småtrolla å være med å skjære opp nøtter og sjokolade. Denne delen fungerte veldig godt med to små assistenter. Jeg angret kanskje litt da jeg lot de bli med på selve uttakingen. Det ble temmelig grisete etterhvert. Bakeøkten ble avsluttet med en tur i badekaret, med blant annet påkrevd hårvask!

Vår nest eldste var 11 år da han bakte vepsebolene helt alene i fjor. Det fungerte veldig greit. Så vurder alderen på barna og kanskje om de bør være med på alt om de er små.

Her er vår enkle oppskrift på vepsebol:

Du trenger:

  • 1 pose pavolva fra Toro. Tilberedes som anvist på pakken
  • 1 plate kokesjokolade
  • 100 g hasselnøtter

Du kan godt ha dobbelt med nøtter og sjokolade om du liker det. Det er også mulig å bytte ut nøtter med kokos for den som ikke tåler nøtter. Jeg lagde vepsebolene uten oppskrift denne gangen, og tok i det jeg hadde.

Slik gjorde vi det:

Vi satte på stekovnen på 150 grader, før vi hakket opp nøtter og kokesjokolade. Det var stort sett barna som sto for hakkingen.

Jeg mikset sammen deigen etter anvisningen på toroposen. Det er selvfølgelig mulig å lage vepsebolene fra bunnen, med hjemmelaget marengs for den som liker å gjøre alt selv. Vi blandet alt forsiktig sammen med slikkepott. Viktig å ikke små ut for mye av luften.

Alt blandes forsiktig

Vi kledde et stekebrett med bakepapir og la opp små topper av marengsmassen ved hjelp av to t-skjeer. Det ble nok til to brett. Det var nok ikke lurt å la barna delta så mye i dette. De rørte litt for mye i røren, slik at mye av luften ble slått ut etterhvert. Det første brettet ble derfor mest vellykket.

Vi setter «topper» på bakepapiret.

At kakene ikke ble like høye og luftige etterhvert var forsåvidt greit…. at det var deig fra vepsebol overalt, i hår, i ansikt, på hender, på klær, på gulv osv… var kanskje litt verre!

Dette blir deilige Vepsebol

Jeg måtte rett og slett putte begge to i badekaret, mens vepsebolene stor i ovnen. Jeg lot de steke i 20 minutter. Prøv deg litt frem, kommer litt an på hvor store du lager vepsebolene. På brett nummer to hadde ungene laget veldig igjen størrelse på kakene. Da ble det noen som ikke ble godt nok stekt av de største.

Vepsebol ferdig til servering!

Det var to stolte 5 åringer som nybadet, og med kveldsmat i magen, serverte pappa nystekte vepsebol i kveld!

Nå skal resten legges i boks.

Nå er et slag unnagjort. Bare 6 igjen!?

Før jeg fikk cøliaki hadde vi alltid 7 slag til jul. I fjor hadde vi ikke så mange, og i år er jeg litt usikker, siden vi får julegjester. Også kommer det også litt an på hva ungene vil bake også!

Baker du til jul? Hvor mange slag har du tenkt å bake, og hvilke er dine favoritter?

Kom gjerne med tips til naturlig glutenfrie julekaker om du har noen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.