Barna

Rubiks kube

Husker du rubiks kube fra 80 tallet? Jeg hadde som mange andre en. Jeg klarte å få til en side, men kom aldri lengre enn det. Broren min og jeg fant en måte; Vi tok av alle klistrelappene, og flyttet de på riktig plass!

Rubikskube - en 80 tallshit
En klassisk rubiks kube

Hva er en rubiks kube?

For deg som ikke har et forhold til Rubiks kube, så er det et mekanisk puslespill. Arkitekturprofessor og skulptør Ernö Kubik fra Ungarn fant den opp i 1974. Den orginale kuben var på 3×3 ruter. Det var denne jeg hadde , og det er denne sønnen vår har. Det har kommet utallige varianter av rkuben siden den gang.

Den orginale Rubiks kuben ble lansert internationalt i 1980, og på bare 2 år ble det solgt over 100 millioner eksemplarer. Selv om få kunne løse den, hadde alle en! Interessen for kuben avtok utover på 80 tallet, men har de senere årene fått en oppsving, og det arrangeres nå mesterskap både her i Norge og internationalt.

Sønnen vår har løst Rubiks kube

Vår 12 åring kjøpte sin Rubiks kube for et år eller to siden. Nå har han knekt koden. Det er fascinerende å se på ham. Fort går det også. Han fant en digitalkube på nett, Gocube. Via den tilhørende appen har den mange ekstra funksjoner. Han ønsket seg den veldig, men den er ikke å få tak i i Norge, ikke det vi vet.

Far og sønn inngikk en deal. Dersom gutten vår klarte å løse kuben på mindre enn 2 minutter, skulle han få Gocube. Mannen min hadde nok ikke trodd at gutten skulle klare det, og iallfall ikke så fort. Selv om 11 åringen ble frustrert over at han ikke klarte det, ga han ikke opp, og rett før han fylte 12, klarte han målet.

Rekorden på Rubiks kube

Gocuben kom i posten for kort tid siden. Med den kan han blant annet løse kuben mot med andre og appen tar tiden for ham. Rekorden hans er nå på 1 minutt og 23 sekunder. Jeg synes det er helt utrolig. Det betyr lite at den offisielle verdensrekorden er på 3,47 sekunder, satt av Yusheng Du. Rekorden ble satt i forbindelse med et mesterskap i Kina i november 2018.

Sønnen vår har med seg kuben hvor han går, og medelevene er fascinerte. For en tid siden hadde de konkurranse på skolen, der han stilte til duell mot en av lærerne. Han vant!

Her løser 12 åringen kuben

Jeg har fått lov til å filme ham mens han løser kuben. Dette forsøket som jeg filmet avviker ikke stort fra hans personlige rekord. Han bruker gokuben i klippet, men har ikke appen på, derfor blir ikke tiden registrert.

12 åringen min løser rubikskube på under halvannet minutt.

Har du et forhold til Rubiks kube? Klarte du noen gang å løse den, uten å jukse?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.