Spesialundervisning - individuell tilpasset undervisning.
Mammagreier

Spesialundervisning skaper foreldreaksjon

Dette innlegget er litt på kanten av det jeg pleier å blogge om. Min oppgave som mamma er å kjempe for mine barns rettigheter, i dette tilfellet gjelder det spesialundervisning til vår sønn. I denne sammenhengen har jeg valgt å engasjere meg utover det å være mamma, for om mulig å være til hjelp for noen som ikke orker å ta kampen selv. Sammen er vi sterkere!

Elever mister spesialundervisning

Her i kommunen opplever vi at PPT stripper elever for timer til spesialundervisning. Det vil si PPT kommer med den sakkyndige vurderingen og rektor på de offentlige skolene fatter enkeltvedtakene. For oss som har elever på privatskole fattes vedtaket av etat oppvekst.

Det kjøres et prosjekt ved en av ungdomsskolene i kommunen som politikerne jubler over. Uten at prosjektet er fullført og uten at det foreligger noen evaluering, har PPT strippet spesialundervisnings timer til elever over hele kommunen, også i privatskolene.

Vår sønn har mistet 266 årstimer med spesialundervisning. Nå skal alt tilrettelegges innenfor det ordinære undervisningstilbudet. Tiltakene PPT derimot anbefaler for vår sønn, er ikke forenelige med 0 timer. Vår sak er påklaget, og videresendt til fylkesmannen.

Mange er rammet, direkte og indirekte

I samtaler med skolen innser jeg at det er mange elever i samme båt som vår sønn. Etterhvert har jeg kommet i snakk med flere og flere foreldre og har avdekket at minst 5 barn bare i min vennekrets, har opplevd å miste alle sine timer med spes. ped. denne høsten.

Spesialundervisning - individuell tilpasset undervisning.
Bildet er tatt av free stock photos from www.picjumbo.com fra Pixabay

Med nærmere undersøkelser innser jeg at dette skjer i hele kommunen. Det har vært skrevet mye om dette i lokalavisene, spesielt var dette fremme i media i forkant av kommunevalget.

Jeg skal innrømme at jeg leser ikke lokalavisa! Vi abonnerer ikke på papirutgaven. Nå har jeg abonnement på nettutgaven og har lest alle artiklene jeg kan finne om denne saken, og jo mer jeg leser jo mer engasjert blir jeg.

Politikerne er ansvarlig for at elever ikke får spesialundervisning

I helgen skrev jeg et brev til foreldre i alle skolene i kommunen vår. Dette brevet ble sendt på mail til alle skoler, med forespørsel om å videresende det til alle foreldre. I dette brevet er det blant annet en invitasjon til å bli med i ei Facebook gruppe. Gruppa ble etablert i går og har nå snart 50 medlemmer. Ennå vet jeg at ikke alle skolene har sendt ut mailen min.

I går hadde jeg møte med 3 politikere. Gjennom helgen, og i dag har jeg hatt kontakt med 10-12 forskjellige politikere her i kommunen. Det er viktig å belyse vår sønns sak, men ennå viktigere er det for meg å kjempe denne saken mot systemet. Det er ikke tilfeldig når 10 elever på samme skole mister spes.ped. timene sine samtidig, flere av de jeg har snakket med har mistet over 300 årstider. Dette er ikke tilfeldig når dette skjer i alle skolene her i kommunen.

Komitemøte levekår

I dag var jeg publikum da levekår behandlet saken om evaluering av prosjektet på Halsen ungdomsskole. Flere av politikerne la vekt på at det ikke er deres avgjørelse av prosjektet fra halsen skal overføres til andre skoler. Samtidig beklager de heller ikke at dette skjer i stor utstrekning. Skulle gjerne hatt mulighet til å kommentere.

spesialundervisning på politiskeagendaer
Bildet er tatt av mohamed Hassan fra Pixabay

Tanker etter møtet

På Halsen ungdomskole er dette satt i system, og med tett oppfølging av et tverrfaglig team. Når dette nå tres over hodene på andre skoler ved at PPT, med foreløpig ukjent mandat, stripper elevene for spes.ped. timer uten å ha et annet alternativ på hånden blir dette ganske dramatisk.

Jeg har spurt flere politikere om hvilket mandat PPT har for å gjøre dette. Ingen kan eller vil svare på det.

I går snakket jeg med en som er lærer på denne skolen han mente prosjektet hadde både positive og negative erfaringer. Dessverre kommer bare de positive frem i media.

Foreldreaksjonen fortsetter

Oppfordringen fra oss foreldre til politikerene klar: Ikke gamble med fremtiden til barna våre!

Vi går til media

På torsdag skal jeg møte media! NRK tar saken både til TV, radio og nett. Så nå om dagen er jeg fult engasjert. Håper å få med meg flere andre foreldre i møtet med reporteren derfra.

Vi organiserer oss på Facebook

Dersom du har barn på en av skolene i Stjørdal og opplever at barnet ditt har mistet sine timer til spesialundervisning bli med i Facebook gruppa. Dersom du er foreldre til et barn som ikke har spesielle behov, men som opplever at læringsmiljøet for ditt barn er blitt dårligere fordi barn med spesielle behov nå er i klassen hele tiden – enten fordi det gir uro, eller fordi læreren bruker sine ressurser opp mot enkelt elvers behov- Bli med i Facebook gruppa.

Facebookgruppe for foreldre om opplever at barna har mistet spesialundervisning
Bildet er tatt av Simon Steinberger fra Pixabay

Forsvinner timer til spesialundervisning andre steder i landet?

Dersom du har barn på skole i andre kommuner, og opplever det samme, legg igjen en kommentar. Det er mulig å legge igjen kommentar anonymt her i bloggen, dersom du ønsker det. Dette er et ømtålelige tema, spesielt siden det involverer barna våre. Det er viktig at denne saken belyses!

Kanskje er det nødvendig at foreldre engasjerer seg i din kommune også? Ta gjerne kontakt med meg på mail også dersom det er ønskelig, eller på Facebook.

2 Comments

  • Karen Reymert

    Du skriver at sønnen din har 266 årstimer. Det er vel skolemyndighetene i kommunen som stripper det dersom de vedtar noe annet?
    Dersom rektor/ annen vedtaksmyndighet reduserer tilrådningen skal dette begrunnes. Det kan ikke begrunnes med økonomi. Hvis man er uenig i vedtaket kan man klage til fylkesmannen. Anbefaler det. Dette skal det opplyses om når den sakkyndige gjennomgås hos PPT.

    • ResidensSimonsen

      Vi har klagd til Fylkesmannen. Må vente i minst tre måneder. Vi har ikke fått noen begrunnelse, og tiltakene som er anbefalt fra ppt er ikke gjennomførbare uten spesialundervisning.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.