En sjenerøs hånd gir et hjerte
Mammagreier

Sjenerøsitet

Den siste tiden har jeg tenkt mye på begrepet «sjenerøsitet». I menigheten vår er dette et tema som går igjen denne høsten. For noen uker siden var det det teamet jeg er med i som hadde ansvar for Gudstjenesten. Vi jobbet også med temaet sjenerøsitet, med vinklingen: «Guds sjenerøsitet».

En sjenerøs hånd gir et hjerte

Sjenerøsitet – vanskelig å begripe

Jeg tror nok at alle voksne vet hva sjenerøsitet er, men ikke alle klarer å forklare det på en enkel måte for barna. Siden teamet jeg er med i jobber med Gudstjenester der alle skal være med, også barna måtte vi gå inn i ordet og finne en god forklaring på det. Vi endte opp med å spørre forskjellige folk hvilke tanker de fikk av ordet sjenerøsitet.

Vi innså at ikke bare var det barna som syntes dette var vanskelig å forstå. Vi voksne legger også forskjellig innhold i ordet. Mens jeg jobbet med intervjuene, og fikk høre alle de forskjellige forklaringene på hva sjenerøsitet kan være, vokste ordet.

Hva er sjenerøsitet?

Det jeg vil oppsummere det slik:

Sjenerøsitet handler om å gi noe som er verdifult for deg. Det kan være tiden din, penger eller andre materielle goder, kunnskapen din eller andre ressurser du har. Når du gir det, skal du ikke gi det fordi det forventes av deg, eller fordi du skal, må eller bør. Når du gir sjenerøst gir du mer enn det du skal, må eller bør. Du gir rikelig. Det er sjenerøsitet.

Guds sjenerøsitet

I gudstjenesten handlet det om Guds sjenerøsitet. Gud er langt mer sjenerøs enn oss:

Han som ikke en gang sparte sin egen sønn, men ga Ham for oss alle, hvordan skal han kunne annet enn å gi oss alle ting med Ham?

Romerne 8:32
Bildet er tatt av congerdesign fra Pixabay

Lager for uavhentede bønnesvar

For mange år siden hørte jeg en fortelle om en drøm han hadde hatt. Han var i himmelen og ble ført frem til et lager. Dette var lageret for bønnesvar. Det var fult på hyllene, og knakkene var også fulle va forskjellige bønnesvar. Mannen fikk vite at dette var uavhentede bønnesvar.

Jeg synes denne drømmen forteller noe om Guds sjenerøsitet. Han har mer for oss enn vi kan forestille oss. Det er bare at så mange ganger i livet glemmer vi å henvende oss til Gud. Han har løsningen på problemet, om vi bare henvender oss til ham. «Hvordan skal han kunne annet enn å gi oss alle ting med Ham?»

Barnekår

Vi er fosterforeldre for to barn, og vi har to egne. Vi har gitt fosterbarna våre like vilkår som våre egne. De er en del av familien på lik linje med de andre. Av og til kan vi nesten glemme at de ikke er bare våre.

I Bibelen står det at «Alle de som tok imot ham de gav han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn.» (Joh. 1:12) Du vet når vi har barnekår (Gal 4:5), da har vi alle rettigheter på linje med biologiske barn da. I den engelske bibelen brukes adopsjon i denne sammenhengen. Det liker jeg. Når vi får barnekår blir Gud vår far og Jesus vår bror. I lignelsen om den bortkomne sønnen sa faren da han som er hjemme: «Barn, du er alltid hos meg, alt mitt er ditt!»

Når vi blir Guds barn, får vi barnekår og i det ligger at vi har tilgang på alt. Helt uten at vi har gjort oss fortjent til det. Det er nåde! Det er sjenerøsitet!

Sjenerøsitet i hverdagen

Jeg er litt opptatt av at det vi får høre i kirka på søndag ikke skal bli igjen der, når vi går ut kirkedøra. Jeg er opptatt av det som halles levende tro. Levende tro handler om at en levende tro må den ha pulsslag gjennom hele uka, ikke bare på søndag. Å være kristen kun på søndag er ikke et levende kristen liv.

Etter gudstjenesten om sjenerøsitet hadde barna fått en god forståelse for hva sjenerøsitet var. Vi bruker ordet mye i dagligtale nå. Hvordan kan vi være sjenerøse med hverandre? Vi bruker det når barna har kranglet og vi skal forsones – å tilgi bør være en sjenerøs handling. Å dele lørdagsgodisen sin – det er også sjenerøsitet i praksis. Selv om den andre har spist opp sitt egent og faktisk ikke fortjener å få den andres.

Det å tilgi utfordrer oss. Kanskje bør vi si:» Kan du tilgi meg?» i stedet for «Unnskyld!»? Bildet er tatt av BenteBoe fra Pixabay

Ikke hver dag, men av og til tar vi med sjenerøsitet når vi har runden rundt bordet også. Har du gjort noe sjenerøst mot andre i dag? Har du opplevd sjenerøsitet fra noen i dag?

Paulus oppfordrer oss til å «kappes i å hedre hverandre«. (Rom 12:10)

Sjenerøsitet i din hverdag?

Har du opplevd at noen er sjenerøse med deg? Hvordan opplevdes det? Har du vært sjenerøs med andre? Hvordan føltes det? Jeg tror at å være sjenerøs handler om å bygge vaner inn i oss selv. Det er ikke gjort over natten. Det starter med en bestemmelse!

Legg gjerne igjen en kommentar om dine tanker omkring sjenerøsitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.