Dukkestue males
Barna,  DIY

Dukkestue til barna

Til 4 års dagen sin fikk småtrolla våre dukkestue til bursdagsgave. Vi kjøpte dukkestua av en videregående skole, der elevene ved bygg- og anleggsteknikk/byggteknikk hadde bygget den. En god nabo, med tilgang til forskjellig tyngre kjøretøy, hjalp oss å få fraktet dukkestua hjem til oss. Det er ofte dukkestuer til salgs på Finn. Der kan det til og med dukke opp en gratis dukkestue.

Plassering av en dukkestue

Vi valgte å plassere barnas dukkestue i nærheten av verandaen, der vi voksne pleier å sitte. Samtidig så langt unna at vi kan prate uforstyrret, og de har plass til å utfolde seg på i lek. En annen ting vi tenkte på ved plassering, var at barna skal kunne gå i sokkelesten mellom hus og dukkestue.

Vi valgte å bruke det området som tidligere var nyttehagen vår. Vi bygget en veranda til dukkestuen og plasserte nyttehagen ved siden av verandaen. Det er ikke mye vi har i grønnsakshagen, og vi ser på det som barnas hage. Det er lov å plukke for å spise der.

Det er en liten plenbit ennå i dette området. Det er litt upraktisk siden denne plenbiten ikke henger sammen med resten av plenen, og man må flytte gressklipperen rundt huset. Jeg har lyst til å avvike denne plenbiten med tiden. Jeg ser for meg en grussti, et bed, noen bærbusker og frukttrær. Vi får se hva som kan virkeliggjøres etterhvert.

Forsinkelser grunnet sykdom

Planen var at vi skulle pusse opp dukkestuen sist sommer og høst. I løpet av sommeren ble mannen min syk. Siden da har han vært gjennom to operasjoner og er ennå ikke frisk. Som følge av dette går det smått fremover med dukkestua.

Vi har lovet barna at når dukkestua er helt ferdig, skal vi ha fest med vafler der. Vi får se, om vi blir ferdige før de begynner på skolen om et år.

Så langt i år har vi gjort dette i barnas dukkestue:

Dukkestue males
Dukkestua males utvendig
 • Vi har begynt å male dukkestua utendørs. Det gjenstår ennå et strøk til, og noen områder som er vanskelig å nå har ennå ikke fått det første strøket.
 • Vi har fått spikret på planker som ble tatt av i forbindelse med transport og plassering av dukkestuen.
 • Kjøkkenet som er fra IKEA er blitt pusset opp.
 • Jeg kjøpte billig laminatgulv, og har lagt det i hytta. Litt fornøyd med å ha lagt gulvet helt selv.
 • Vi har også satt opp et feste for ballkongflagg. På 17. mai flagget de fra hytta si.
Balkongflagg på dukkestue
Balkongflagg på dukkestua
 • Ungene har fått en entrebenk av et par vi kjenner fra menigheten, og med det ble det sofa med oppbevaring i hytta.
 • Jeg har også laget gardiner til hytta deres.
 • Postkasse ble kjøpt på Nille for et års tid siden. Den er kommet opp på veggen.
 • Vi har også pyntet utenfor med blomster. Vi kjøpte erteblomster tidligere i sommer, men de døde mens vi var på ferie og er erstattet med kunstige.

Kan jo også nevne at sist sommer pusset jeg opp bord og stoler til de. Også de fra IKEA.

Så litt har vi i allefall fått gjort. Fordelen med å ramse opp det man faktisk har gjort, er at det er litt mer oppmuntrende enn å fokusere på alt som gjenstår. Vi har jo lettere for å fokusere på det vi må gjøre, i motsetning til det vi har gjort. Det er endel som gjenstår også, men det skal vi nok også få gjort.

Dette gjenstår:

Selv om mye er gjordt er det ikke til å komme unna at litt gjenstår før vi kan si at barna har en ferdig dukkestue.

 • Jeg er litt usikker på hva vi skal gjøre med veggene inni hytta. Jeg har lyst til å tapetsere en vegg og kjøpte inn tapet for et år siden. Så vi må iallfall ha plater på en vegg. Smart panel er fristende på de øvrige veggene. Jeg følger med på finn.no og «kjøpe, selge, byttesider» på Facebook, i håp om å komme over rester som kan kjøpes for en billig penge.
Innvendig vegg i dukkestue
Uferdige vegger innendørs!
 • Etter at veggene er ferdige, bør vi nok fore ut vinduene, og liste litt.
 • Det gjenstår litt utvendig maling.
 • Gelenderet på verandaen skal også fullføres og males. Dette prosjektet var påbegynt da mannen min ble syk sist sommer og har stått halvferdig siden da.

Jeg koser meg med å holde på i hytta, men med 4 barn og en syk mann, kommer det langt nede på prioriteringslista. Så vi får se hva høsten bringer.

Det er viktig for oss at barna skal kunne bruke hytta selv om den ikke er helt ferdig ennå. De elsker å leke i og rundt dukkestuen. Det lages det mye mat og vi er ofte invitert i selskap.

Begge, men kanskje spesielt snuppa, har veldig lyst på mer kjøkkenutstyr. Jeg blir vist alt de øsnker seg hver gag vi er i en lekebutikk, og hver gang de ser i en lekekatalog. Det er ønsker om brødrister, vaffeljern, mat og servise…. selv om de har mye utstyr allerede i hytta si… Så julegavetips er herved overlevert til tanter, onkler og besteforeldre!

Hva er ditt forhold til dukkestue? Hadde du en selv som barn? Har du skaffet en til dine barn? Jeg vil veldig gjerne høre fra deg. Bruk gjerne kommentarfeltet under.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.