Rygg
Mammagreier,  Ukategorisert

Kink i ryggen

Sist søndag, da vi var i skolegården og lekte, pådro jeg meg en kink i ryggen. Jeg har hatt det før. Den gang var det skremmende på grunn av de intense smertene, denne gangen kjente jeg igjen smertene, og skjønte fort hva det var.

Fakta om kink i ryggen

Bilde av Engin Akyurt fra Pexels

Kink i ryggen er akutte ryggsmerter, også kaldt hekseskudd eller lumbago. Det arter seg som voldsomt sterke smerter i oftest, nedre del av korsryggen. Smertene sitter gjerne i midten, eller på en eller begge sider av ryggen. Smertene er oftest ufarlige, og de går over av seg selv etter noen dager. Ved vedvarende smerter kan det være hensiktsmessig få behandling av f.eks. kiropraktor.

Årsakene kan være mange og sammensatte. 90% av akutte ryggsmerter er av uspesifikke, der man ikke vet hvor smertene kommer fra eller hvordan de oppstår. Oftest er over-, under- eller feilbelastning av ryggen involvert, gjerne en kombinasjon av flere av disse. Belastningen kan ha vart over tid, før en uheldig bevegelse trigger de voldsomme smertene.

Kink i ryggen kan arte seg forskjellig

Selv om jeg har hatt kink i ryggen før, var det annerledes denne gangen. Første gang kom det som et skudd i ryggen jeg skulle legge en bok i skolesekken til en av guttene. Jeg klarte ikke å rette meg opp. Jeg husker at jeg ble redd, og ringte mannen min som allerede var på jobb. Han kom hjem, og sørget for at guttene kom seg på skolen.

Denne gangen skjedde det på lekeplassen. Jeg hadde kjent på noe i ryggen over tid, og hadde også nevnt at jeg kanskje kunne ha godt av en time eller to hos kiropraktor.

Da vi lekte i skolegården, skulle jeg dytte fart på de små på et av lekeapparatene. Jeg ble stående med krumbøyd rygg. Da jeg var ferdig kjente jeg at det gjorde vondt å rette opp ryggen, og jeg skjønte at jeg hadde feilbelastet ryggen. Smertene var ikke ennå så intense. Jeg kjørte hjem sammen med ungene.

Utover ettermiddagen kom smertene settende. Jeg fikk problemer med å gjennomføre flere daglige gjøremål. Intensiteten i smertene minnet om fødselsrier, bortsett fra rie-delen disse smertene var konstante.

Egenbehandling ved kink i ryggen

Det er også greit å bruke reseptfrie smertestillende for å ta toppen av smertene. Paracet og Ibux er gode valg.

Smertestillende tar toppen av smertene ved kink i ryggen.
Smertestillende hjelper. Bilde av rawpixel.com fra Pexels

Egenbehandling ved kink i ryggen er egentlig aktivitet, aktivitet og aktivitet. I den mest akutte fasen er det imidlertid godt å ligge også. Variasjon mellom aktivitet, og avlastende hvile er derfor viktig.

Smertene går etterhvert over av seg selv. Av og til kan det være aktuelt med behandling hos f.eks. kiropraktor. Jeg har bestilt time til meg, men fikk ikke time før på mandag.

Forandring i planene

Det var barnehagestart nå på mandag, hadde planlagt å finne frem tøy til barnehagesekkene og barnehagebaggene søndag ettermiddag. Jeg ble imidlertid satt ut av spill på grunn av ryggen, og måtte ha hjelpe av mannen min til dette. For å gjøre det enklere for oss selv inntill jeg var frisk nok, pakket vi bar det mest nødvendige i barnehagesekkene så fikk baggene vente.

Jeg hadde også lovet guttene at vi skulle finne på noe gøy sammen i tillegge til at vi skulle handler inn til skolestart. Vi hadde tre dager sammen, mens de små var i barnehage og pappa var på jobb. Tre dager da bare vi tre skulle kose oss sammen, det vi kaller mammadag.

Mammadager ble mammadag

Siden jeg var helt slått ut på grunn av ryggsmertene orket jeg ikke å finne på noe sammen med barna hverken på mandag eller tirsdag. Det endte med at guttene fikk utvidet skjermtid (det dårlig vær og jeg valgte enkle løsninger) disse dagene.

Handle til skolestart

Onsdag hadde jeg ikke noe valg. Vi måtte ut å handle!! Jeg elsker egentlig.å handle, men kjente at denne handleturen var tung på grunn av smertene i ryggen. Guttene er flinke til å holde fokuset på det vi shopper bestemte ting.

Ein handleliste er god og ha når en handler med barn. Denne gangen hadde vi ikke en nedskrevet, men vi hadde på forhånd en klar formening om hva hver av de trengte. Det er lurt når en handler med barn generelt. Ha en plan og la barna vite hva planen er. (Flere tips når du har med barn på handletur finner du her.) Neste år skal de få penger og handle selv, tenker jeg. Da skal jeg handler inn til to førsteklassinger i tillegg.

Skoleklær

Vi kjøpte et klesantrekk til de hver, også trengte de nye innesko til bruk på skolen. Når det gjelder skoleutstyr er det ikke mye de trenger når de har gått 6 og 7 år på skole. Vi har mye utstyr fra før. Flør har jeg gjerne kjøpt nytt innhold til pennalet til begge to hver høst.

Skoleutstyr

I forbindelse med at vi forenkler, har vi ryddet mange steder i huset og jeg har funnet blyanter, viskelær og blyantspissere i fleng. Så i år blir det gjenbruk av mye av dette. Bokbind trenger vi heller ikke. Takket være de smarte boksokkene, som kan brukes på nytt år etter år, er alt utstyr til ukens første lekse; «Legge bind på bøkene» i hus. Kan hende vi må investere i noen flere neste år. Da har vi 4 skolebarn, og snuppa sikkert gjerne vil ha noe som er rosa eller glitrende!

Junior på 11, mente at shopping ikke kunne telles som mammadag, siden det var noe de måtte, og ikke var noe de normalt hadde valgt selv til en mamma dag. Jeg er nok delvis enig med ham, selv om jeg nok hadde valgt andre butikker, og også sett på ting til de andre barna, huset og meg selv, dersom det ikke hadde vært mammadag.

Lunsj med guttene

Så var det på tide med lunsj. Normalt hadde vi nok kjøpt en baguette på Big Bite, og funnet oss en benk i vrimleområdet på kjøpesenteret….

Jeg var sliten i ryggen og trengte å hvile litt. Samtidig hadde jeg litt dårlig samvittighet på grunn av at guttene hadde mistet to av de planlagte mammadagene. Det er ikke ofte vi koser oss sammen bare jeg og de store guttene. Som regel blir jeg hjemme mens pappaen tar de med på kino eller noe i den duren. Jeg ønsket derfor å ta de med å spise en bedre lunsj.

Vi har mange spisesteder her i Stjørdal nå de siste årene. Etter at jeg fikk Cøliaki har jeg imidlertid funnet ut at ikke alle steder har et glutenfritt tilbud. Jeg er derfor blitt veldig glad i Jordbærpikene. De er veldig gode på glutenfritt, og jeg føler meg trygg når jeg spiser det. At de har veldig god mat der, er heller ikke en ulempe!

Burger med tilbehør hos Jordbærpikene
Burger med soppstuing, søtpotetfries og aioli, ikke akkurat slankekost, men du verden så deilig det smakte!

Det ble en hyggelig lunsj, og en påminner om at jeg bør bli enda flinkere til å tilbringe tid med bare de to store guttene.

Flinke og hjelpsomme

Uten at jeg ba om det tilbød guttene å bære varene våre, slik at jeg skulle slippe å bære. Imponerende omtanke fra 13 åringen. Da det begynte å bli litt å bære på, gikk de til bilen med varene.

Når man har kink i ryggen er det godt at andre tilbyr hjelp.
Snilt å tilby seg å bære for meg! Det er gode og snille gutter jeg har! Bilde av Porapak Apichodilok fra Pexels

Junior har både mandag og tirsdag hentet småsøsknene i barnehagen. Pappaen har måttet håndtere de minste og gjøre de klare og levere de i barnehagen. De små er flinke og henter posten og plukker opp ting som ligger på gulvet. Alle er omtenksomme og flinke til å hjelpe meg. Familien er en velsignelse!

Hverdag igjen

I går var det første skoledag i henholdsvis 7. og 8. klasse for guttene. En dag det har vært knyttet ikke lite spenning til i lang tid, spesielt for ungdomsskolegutten vår og oss foreldre.

Jeg er glad for at hverdagen er her igjen. Jeg setter pris på å få gjøre det som skal her hjemme i fred og ro. Selv om jeg ikke får trent så mye som jeg hadde planlagt denne uka, skal jeg iallfall klare å få noen turer. På onsdag, da vi handlet, fikk jeg faktisk over 10.000 skritt også. Målene må justeres i forhold til helsa. Jeg gleder meg til å skrive litt hyppigere på bloggen igjen, og satser på daglige oppdateringer igjen denne høsten.

Planer for høsten

Jeg har mange tanker og ideer om prosjekter, både små og store, denne høsten. Så får vi se hva det blir noe av. Jeg liker å ha noe å gjøre. Jeg ser frem til denne høsten, og håper du også gjør det.

Jeg er så spent på hvilke planer du har for denne høsten? Har du noen prosjekter på gang i hjem og eller familie? Del gjerne noen stikkord med meg i en kommentar her eller på Facebook!

Har du opplevd å ha kink i ryggen? Kanskje du har noen gode tips til egenbehandling utover de jeg allerede har beskrevet?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.