Nybegynner på sykkel
Aktivitet og trening,  Barna

Lære å sykle

5 åringene våre har knekt sykkelkoden! Da småtrolla våre ble 3 år fikk de balansesykler, det første skrittet på veien for å lære å sykle. De har vært mye brukt spesielt de to siste somrene! I fjor kjøpte vi sykler med pedaler til de, men de var ikke så lystne til å prøve de.

På tide å prøve vanlig sykkel

Da vi dro på hytta sist gang tok vi kun med pedalsyklene, vi tenkte at det nå var på tide å lære å sykle på vanlig tohjulssykkel. Tirsdag i forrige uke knakk de sykkelkoden begge to.

Nybegynner på sykkel
Lillesøster sykler på Petter Northug stadion.

Det er mange tips til hvordan man skal lære barna å sykle, og jeg vet ikke om vår vei til syklende barn er bedre eller dårligere enn andres. Jeg deler derfor også denne artikkelen som gir også andre tips enn de vi har anvendt. Jeg gjør oppmerksom på at artikkelen ble skrevet i 2015.

Med sykling følger ansvar

Vi har egentlig ikke hatt en bestemt metode, eller plan. Barna vil lære det før eller senere. Jeg har imidlertid vært bevist på at det med å mestre sykling, også kommer et ansvar i forhold til å mestre trafikk.

Barn er forskjellige

Våre to små er veldig forskjellige, som søsken flest. Lillebror er av typen som liker å mestre med en gang, en litt utålmodig type. Han likte ikke å se at søsteren mestrer dette før ham. Han bestemte seg for å bremse så fort han begynte å sykle, og oppdaget snart at kan kunne lage bremsespor i grusen. Dette mestret han godt. Han ble derfor veldig god i å bremse før han begynte å sykle for fult.

Lillesøster trår på, full fart! Helt uredd i denne sammenhengen. Hun knakk koden først. Stor stas for henne å mestre noe broren ikke mestrer. Det er ikke ofte vi har opplevd det med disse to, iallfall ikke når det gjelder noe som har med motorikk å gjøre. Til gjengjeld har hun ennå litt igjen før hun mestrer det å bremse.

Småtass på sykkel
Lillebror i full fart på sykkelen.

Vår måte, fungerte for våre barn

Vi valgte å gå fra trehjulssykkel til balansesykkel, og videre til tråsykkel uten støttehjul. Vi hadde på støttehjulene de par-tre første gangene de prøvde syklene. Vi konkluderte med at ungene hadde så god balanse at å ha på støttehjulene ble ukomfortabelt for de. Sammenlignet med artikkelen jeg nevnte over, er dette en annen måte å gjøre det på. Dette fungerte godt for våre barn, men kan hende det fungerer bedre med for eksempel støttehjul for ditt barn!

Ta med barnet til et egnet sted

Ikke langt fra hytta har vi Petter Nortug Skistadion. Her er det laget løype for rulleski, denne passer utmerket til å lære å sykle. Vi har vært der flere turer den siste uka. Om det ikke er perfekt for sykling der du bor, anbefaler jeg å ta barn og sykkel i bilen og kjøre til et egnet sted.

Gutt på sykkel
Bilde av Jessica Lewis fra Pexels

For oss var Stadion en god løsning. En park, eller en lekeplass kan være et annet godt alternativ.

Sykkel i ferien eller sykkelferie?

Nå har vi dratt til Danmark, jeg skulle nesten ønske vi hadde tatt med syklene. Det er flatt og lett å sykle her vi har hytte. Vi får se om vi kanskje leier sykler en dag.

Da guttene var på samme aldre hadde vi bobil, og det var en selvfølge at vi hadde med sykler til alle. De syklet rundt på campingplassen og vi dro på turer inn til byen eller sentrum der vi var. Det har vi ikke mulighet til nå som vi har en stor familie på 6. Det hjelper ikke en gang at vi har en Caravelle!

Gutt på sykkel med oppakning
Jeg har veldig lyst til å ta med familien på sykkelferie, for eksempel i Danmark.

Drømmen min om å ta med familien på sykkelferie er iallfall et skritt nærmere nå.

Bildene av våre barn i dette innlegget er bevist tatt på langt hold. grunnen til det kan du lese om her.

Dine erfaringer med sykkelferie?

Har du noen gang vært på sykkelferie med barn? Eller har du er faringer med sykkelferie generelt?

Del gjerne dine erfaringer med meg.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.