Fontene i alvehagen
Aktivitet og trening,  DIY

Alvehage

For to år siden laget vi alvehage ved hytta. Utstyret har ligget lagret i to år, men i forrige uke fant vi det frem og laget en ny hage. Alvehagen engasjerer det fleste i familien, i mer eller mindre grad. Det er gøy, for da har vi et prosjekt sammen.

Jeg har ikke så grønne fingre. Da er det gøy å ha et lite, overkommelig prosjekt, som vi kan ha sammen som familie.

Slik lagde vi vår alvehage:

I dette innlegget tenkte jeg å vise litt hvordan vi gjorde det, og hvordan resultatet ble.

Alvehage
Nærbilde fra alvehagen.

Handle inn til alvehage

Jeg tok med meg eldstemann, og dro til Plantasjen i Steinkjer for å handle inn planter. 13 åringen hadde ikke fått med seg at vi skulle handle inn til alvehagen, og i det vi kommer inn på Plantasjen sier han; «Mamma kan vi ikke lage sånn alvehage som vi hadde før?»

Det var mye hjelp i ham. Han fikk vite hvilket budsjett vi måtte holde oss til, og fikk brukt sin mattekunnskaper med å beregne sluttsummen. Vi handlet inn jord og planter.

Gjenbruk

Jeg synes det er viktig å tenke gjenbruk av plantene når vi planlegger alvehage. Forrige gang hadde vi en ripsbusk og jordbærplanter som ble brukt på nytt i hagen.

Alvhilde i alvehagen
Alven Alvhilde bor i alvehagen vår.

I år valgte vi en stikkelsbærsbusk, og flere jordbærplanter. Vi valgte også noen steinbedsplanter som skal flyttes over i steinbeddet vi har etablert på hytta denne våren. ( Et innlegg om dette vil komme løpet av sommeren) Til slutt fylte vi opp med litt sommer blomster.

Alvhilde bor i alvehagen

Alven vi hadde i hagen for to ås siden fikk navnet Alvhilde. Hun ble kjøpt inn i en leketøysbutikk. Vi har en fontene, den mener jeg ble kjøpt på jula. Vi har litt forskjellig småtteri i hagen som er bestilt via Wish. Ikke alt hadde overlevd å ligge oppbevart i 2 år.

Alvehage med fontene
Alvhilde i hagen sin

En stor krukke eller kar

Krukka kjøpte vi på plantasjen for to år siden. For å lage alvehage trenger du et stort kar, og skal du ha med fontene må den være ganske dyp også. Det er selvsagt ikke noe problem å lage alvehage uten fontene. Vi har valgt å sette hjul under vår alvehage, slik at vi kan flytte hagen rundt på verandaen om nødvendig. Veldig nyttig da vi for eksempel skulle beise terrasse gulvet!

Fontene i alvehagen?

Skal du ha fontene må denne komme på plass først. Vi har vår i en bøtte. Det var viktig å teste spredningen av vannet før du fiksere alt med steiner. Det er absolutt en fordel at vannet spruter minst mulig utenfor bøtta. Søles vannet bort, må det etterfylles ofte. Det er viktig at pumpa alltid er under vann.

Alvehagen
Alvahagen, med Alvhilde på plass.

Plant plantene

Så fyller vi opp rundt bøtta, først med småstein for å sikre drenering, siden med jord. Så plantes det. Vi ønsker å ha høye planter i bakgrunnen, og lave fremover i hagen. Stikkelsbærbusken er veldig liten, og jordbærplantene har rukket å vokse seg ganske store. Sammen danner de «skogen» i bakkant av hagen.

Alvahage, nærbilde
Alvahagen, vi har valgt å bruke små blomster.

Vi har bevist valgt små blomstrete planter i hagen for å understreke følelsen av en minihage.

En kost i alvehagen
Kosten er også fra lekebutikken.

Vi har tilslutt dandert steiner i bøtta slik at den skjules. Utover dette er det egentlig bare å bruke fantasien!

Ha det gøy!

Ha det gøy sammen. Det finnes flere ferdige alvesett å få kjøpt i butikken For et år siden kjøpte jeg et sett på Nille som vi brukte her hjemme. Jeg har også sett flere sett i lekebutikken (for eksempel som denne). Så kan man gjøre så mye, eller så lite man vil, ut av det.

Alvehage prosjektet engasjerte hele familien

For to år siden hadde vi utendørsbelysning i hagen også, mannen min fikset det. Lyktene som jeg hadde kjøpt via Wish ble dessverre ødelagt, så vi må finne på noe nytt. Alvhilde forflytter seg rundt i hagen, når små barnehender hjelper henne å utforske hagen. Som sakt, alvehagen har engasjert familien vår.

Fontene i alvehagen
Fontene gir liv i hagen. Huset du ser i bakgrunnen er kjøpt via Wish.

Vil du lage alvehage?

Fikk du lyst til å lage alvehage? Eller kanskje du allerede har erfaringer med å lage alvehage? Legg gjerne igjen en kommentar med dine tanker omkring alvehagen.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.