Ferieaktiviteter; Bading!
Aktivitet og trening,  Barna

Vi har innført ferieregler

Som husmor er det ekstra mye å gjøre i ferietid. Nå om dagen har jeg de to store guttene (11 og 13 år gamle) hjemme på dagtid. De er veldig glade i å spille dataspill. Får de styre dagene som de vil, er jeg redd hele sommeren blir et eneste langt LAN. Som daglig leder av hjemmet vårt, er det mitt ansvar å sørge for at de får litt mer meningsfulle aktiviteter. Det er viktig å ha klare regler slik at de vet hva som forventes av de, og hva som er greit. Derfor har vi innført ferieregler.

Slik er våre ferieregler

Skjermfritt tidsrom.

Vi har innført skjermfritt mellom kl 9.00 og 18.00. Det hjelper veldig. Denne ferieregelen inkluderer også oss voksne. Det betyr at det er litt mer krevende for min del å få blogget like hyppig som jeg pleier. Det har du kanskje registrert allerede? Et blogginnlegg krever ganske mye arbeid. I sommer blir det derfor kanskje bare 1-3 innlegg pr uke.

En av feriereglene våre er skjermfrie perioder
Telefonen skal også ligge når vi har skjermfrie perioder. Photo by Arun Thomas from Pexels

Ungene synes denne ferieregelen er helt grei. Den er forutsigbart. Vi hadde også denne regelen i fjor sommer. Det er letter å motivere barna til å være med på andre ting også, når de vet at de ikke kan spille uansett.

Dersom det er dårlig vær, kan vi selvfølgelig gjøre unntak.

Delta på minst 50%

Vi har også regelen om at barna må delta på minst 50 % av familie-aktivitetene. Denne regelen er veldig nyttig hos oss. Les gjerne mer om hvordan den praktiseres her. I går hadde jeg guttene med på en bytur (til Trondheim). Vi var på Martnan og på IKEA. Jeg kommer litt tilbake til IKEA turen litt senere i innlegget.

Ferieaktiviteter; Bading!
Photo by Julia Kuzenkov from Pexels

Jobbe for lommepengene

Ungene har mange arbeidsoppgaver de kan gjøre for å tjene feriepenger, men interessen er ikke stor. Jeg regner med at kravet om penger ikke melder seg før vi er på ferie, og pengene helst skulle vært tilgjengelige.

En av våre ferieregler er at barna må jobbe for feriepengene sine.
Utbetaling av lommepenger etter innsats. Photo by rawpixel.com from Pexels

Jeg merket dette igjen i går da vi var på Martnan. Det blir endel spørsmål om å få det ene eller det andre. Siden det er ferie og «mammadag», drypper det litt mer goder på de, enn ved en vanlig handletur.

Ungene våre er ikke så gode til å tenke fremover, og de er ikke gode til å spare til ferie eller ting de ønsker seg. De sier gjerne at de ikke trenger penger, men de spør stadig om å få et blad, en is, en tyggis…. osv når vi er i butikken. Normalt svarer jeg konsekvent «spørt og svart» på denne typen mas.

Unntak bekrefter regelen?

Det er viktig at man også kan vise barna at man kan gjøre unntak fra ferieregler. Ikke hold på en regel for regelens skyld. Gjør det klart at regelen er der for en grunn, man av og til kan man gjøre unntak. Skal du gjøre unntak må du passe på at barnet er klar over hva som er regelen, og hvorfor det gjøres et unntak. Så lenge det ikke gjøres unntak for ofte, er det ikke noe problem.

Faste arbeidsoppgaver før skjermtid

Flere av våre ferieregler er nesten som på hverdagene. For eksempel har de også i ferietid faste arbeidsoppgaver. Dette er veldig enkle arbeidsoppgaver som barna skal utføre hver dag. Jeg vil at de skal være vaner de tar med seg fra barndomshjemmet.

Ferieoppgavene er enklere enn hverdagsoppgavene:

  • Rommet skal være ryddig. sengen oppredd.
  • Det de har lekt med skal være ryddet opp, før de begynner med skjerm
Rydd opp lekene før skjermtid
Photo by Skitterphoto from Pexels
  • Sko og yttertøy skal være ryddet på sine faste plasser
  • Klær jeg har vasket til de og sortert i kurvene deres skal være ryddet på plass
  • Etter å ha spist mat har de ryddet etter seg, og deltatt i rydding av kjøkkenet forøvrig.

På skolehverdager må de dessuten:

  • Sørge for at matboksen er ryddet ut av skolesekken, klargjort for oppvask.
  • Leksene skal være unnagjort.
  • Skolesekken skal være klar for neste skoledag. Dette inkluderer gymbag eller andre ting de skal ha med på skolen.
  • Matpakken til neste dag skal lages ferdig, og legges i kjøleskapet.
  • Klær til neste dag skal være lagt frem.

Sommerprosjekt

Som et supplement til våre feriereglenr, har jeg også et sommerprosjekt for guttene. Dette skal bidra til ekstra ting å gjøre i skjermfri-tiden. Det er viktig aå finne et sommerprosjekt som engasjerer barna. Det er en ting mine store gutter liker ekstra godt å holde på med, når de ikke holder på med skjerm. Det er lego! Derfor er årets sommerprosjekt relatert til det.

Som nevnt tidligere i innlegget hadde jeg med guttene på IKEA i går. Vi måtte handle inn noe til sommerprosjektet.

Jeg og mannen min har etablert et eget sted hvor de kan bygge lego. Vi har bord og hyller spesielt tilpasset legobygging. Guttenes sommerprosjekt handler om å optimalisere dette området.

I den forbindelse kjøpte vi to slike:

Trofast reol fra IKEA
Trofast fra IKEA

I går ettermiddag satte eldstemann sammen den ene reolen, og den enste ble montert i dag.

Planen er å få god orden og struktur på legoen. Både byggveiledninger, løse brikker, påbegynte prosjekter og ferdige konstruksjoner. Det er ikke bare 11 og 13 åringen som liker å bygge med lego.

5 åringene, spesielt lillebror liker også å bygge. Å finne en måte han kan delta sammen med de store eller alene, uten å ødelegge de krevende byggverkene de store guttene holder på med, er en av utfordringene som skal løses i sommerprosjektet.

Følg med!!

Jeg skal dele mer fra sommerprosjektet deres utover sommeren. Jeg har også et sommer prosjekt. Mer om det i et annet innlegg.

Dette er siste uka med 2 barn hjemme, i neste uke har jeg alle 4 hjemme. Mannen min har ennå en uke igjen på jobb, så tar vi ferie alle mann!! Det blir mye hytte, og også en tur til Danmark i sommer.

Hva skal du i sommer? Har du innført sommerregler eller ferieregler? Del gjerne dine tanker om dette med meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.