familiemiddag
Organisering

10 steg for smart middagsplanlegging

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om middagsplanlegging, du kan lese det her. I dagens innlegg går jeg litt mer konkret og detaljert til verks. Jeg gir deg en liste på 10 punkter, for hvordan du planlegger middagene for hele uka.

Middagsplanlegging i ResidensSimonsen:

Kartlegge

  • Se over kommende ukes aktiviteter. I vår familie har vi familiemøter på søndagene. Da går vi gjennom ukens aktiviteter. Dette er et godt utgangspunkt for middagsplanleggingen. Er det dager kommende uka hvor ikke alle skal spise middag hjemme? Er mannen min på reise? Er det noen som skal være med venner hjem etter skole eller barnehage? Har vi middagsgjester? Er det noen dager det er travelt, og vi må ha en kjapp middag?
Planlegge uka
Photo by rawpixel.com from Pexels
  • Jeg ser over hva vi har av matvarer. Hva har vi i kjøleskapet? Er det noe som MÅ brukes snart? Jeg sjekker «NoWaste» appen
  • Hva er på tilbud? Jeg har to apper jeg bruker til dette; «Mattilbud» og «Tilbud». På bakgrunn av hva som er på tilbud, velger jeg en butikk å handle i for den kommende uken.
mobilen brukes til middagsplanlegging
Mobilen har en sentral rolle i middagsplanleggingen.
  • Faste retter gjennom uka. Mange har faste dager, for faste retter. I vår familie har vi ikke så mange faste retter. Vi prøver å ha 2-3 fiskemiddager i løpet av uka. Vi har ikke fastsatt hvilke dager det er på.

—->Her finner du tips til fiskemiddager

  • Barna får også lov til å delta i ukas middagsplanlegging. De kommer med forslag, men ikke sikkert de får viljen sin. Dersom barna er med på planleggingen, er det også lettere å få de til å hjelpe til med å lage maten. Begge de to store kan lage middag til familien på egenhånd.

Sette opp menyen

  • På bakgrunn av informasjonen om uken, hva vi har i hus og hva som er på tilbud setter jeg opp menyen. Jeg setter opp på tavla hva vi skal ha til middag de forskjellige dagene.
Middagsplanlegging menytavle
Slik ser vår meny ut. Her ser du hvordan du kan lage din egen variant av den.

Handleturen

  • På bakgrunn av menyen og hva vi alt har i hus, må jeg lage handleliste. Vi bruke appen «Bring!». Der har vi begge tilgang. Slik at jeg kan legge inn handleliste og eit be mannen min stikke innom butikken på vei hjem dersom det er noe ekstra vi trenger. Når jeg planlegger handlelista, er det viktig å tenke på at vi også trenger andre varer enn middager. Melk, brød, pålegg, toalettsaker osv. Vi prøver å handle en gang i uka, pluss lørdagssnop-handel med barna på lørdag.
  • Selve handleturen. Jeg foretrekker å handle uten barn, men noen ganger må jeg ha de med. For den som er disiplinert kan man skumme tilbudene og handle i flere butikker.Jeg velger ut en butikk jeg handler på, avhengig av hvor jeg får de beste tilbudene denne uka. Jeg har erfart at om jeg handler i en eller flere ekstra butikker, handler jeg gjerne mer utenom handlelista.
Ukeshandel
Photo by Artem Beliaikin @belart84 from Pexels

Hjemme igjen

  1. Når jeg kommer hjem ryddes varene på plass. Større ting deles i opsjoner. Jeg registrer i «NoWaste» appen hva vi har i fryser, tørrvarer beholdning og kjøleskap.
  2. Jeg setter opp i kalenderen min hva jeg må ta opp av fryseren om kvelden for å ha alt klart til middag neste dag. Jeg er elendig på å huske å ta opp fra fryseren. Så en påminnelse på mobilen er lurt.
Matvarer i pose på kjøkkenbenk
Photo by Lisa Fotios from Pexels

Da var uka ferdig planlagt. Resten går av seg selv.

Jeg planlegger på søndager og handler inn mandag eller tirsdag. Av og til er mandagen litt for travle her. Da er det enklere å ta handleturen i fred og ro på tirsdag.

Synes du dette er gode råd for middagsplanlegging? Kan du bruke noe av det i din familie? Har du rutiner? Kanskje du har andre gode tips? Hvilke appen bruker du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.