Laks i plukkfisken
Mat

Plukkfisk med variasjonsmulighet

Har du dårlig tid en dag, kan faktisk en fiskemiddag være en god løsning. Denne retten har jeg selv satt sammen. Inspirasjon har jeg fått fra de dyktige kokkene på Blidensol sykehjem. De serverte en nydelig plukkfisk til pasientene da jeg jobbet der, tidlig på 2000 tallet.

Blidensol sykehjem

Blidensol sykehjem var et privat sykehjem i Stavanger som hadde spesialkompetanse på demensomsorg. Den gang jeg jobbet der var Blisensol et sykehjem andre burde se opp til, og strekke seg etter. Ikke bare når det gjaldt demensomsorgen, men også når det gjaldt mat.

De hadde egne kokker, som laget maten på stedet. Jeg har jobbet i mange institusjoner, men ikke mange steder har jeg opplevd at maten lages på stedet av proffe kokker. Dyktige var de også, les fylkesmannens uttalelse i fra 2015. For et år siden ble sykehjemmet oppkjøpt av Stavanger kommune. Jeg vet ikke om de har fått lov til å beholde kjøkkenet og kokkene.

Plukkfisk fra barndommen

Jeg var vant til at plukkfisk var en pannerett. Min far var alltid veldig flink til å steke opp reser av middag til kveldsmat, og var det mye rester kunne det bli middagen dagen etter. Han vokste opp i en tid da de var flinkere enn i dag i forhold til dette med å kaste mat. Vi har mye å lære fra det. Oppstekte rester av fisk, poteter og grønnsaker, det er det jeg forbinder med plukkfisk fra barndommen.

En ny opplevelse

På Blidensol ble jeg kjent med en helt annen form for plukkfisk. Der var det kokt fisk, løk, potetstappe og hvitsaus, alt blandet sammen i en gryte. Jeg husker at jeg stusset veldig første gang det sto plukkfisk på menyen, og jeg skulle servere denne fremmede blandingen.

Travel plukkfisk

Når jeg lager plukkfisk er det oftest på travle dager. Jeg lager ikke noe fra bunnen. Etter at jeg oppdaget at Dolmios hvit saus til lasagne er glutenfri har jeg brukt den til ganske mange andre middager enn lasagne. Før jeg fikk cøliaki, syntes jeg det var gøy å lage mat (fortrinnsvis middager). Nå har jeg mistet lysten og interessen. Inspirer meg gjerne!!!! (Bruk kommentarfeltet, send meg en mail, eller ta kontakt på Facebook)

Her er hvordan du lager kjapp barnevennlig plukkfisk:

Du treger:

Bildet viser ingrediensene til plukkfisk
De hadde ikke lasagne sausen så her bruker jeg carbonara sausen. Den er også glutenfri. Foretrekker den andre sausen til denne retten.

Til 6 personer

 • 6 posjoner potetstappe
 • 2 glass hvit saus
 • 4 serveringsstykker av ben og skinnfri fisk. Oftest bruker jeg torsk, i dag bruker jeg laks.
 • 1 gul løk, i dag brukte jeg 1/2 purre.

Fremgangsmåte:

 • Lag potetstappe etter anvisningen på pakken. Ønsker du å lage potetstappen fra bunnen, gjør du selvsagt det. Det tar litt lengre tid.
 • Tilsett hvit saus. Det er selvfølgelig også her mulig å lage sausen selv.
 • Rengjør og kutt opp løken. Denne gangen brukte jeg purreløk, normalt bruker jeg gul løk. Jeg fikk et tips fra en venninne, hvis mor er kokk: Snitt i purren på langs før du rengjør den. Da er det lettere å få vekk sand og jord som gjerne legger seg inni purreløken.
laks i biter
 • Skjær opp fisken. Denne gangen delte jeg opp fisken i smått (se bildet), det gjør jeg egentlig sjeldent.
 • Tilsett løken og la retten får et oppkok.
 • Skru ned varmen.
Plukkfisk
Plukkfisken godgjør seg, mens jeg dekker bordet. Kom og spis!!!
 • Tilsett fisken. Nå skal retten bare trekke frem til servering. Har du større biter vil de løse seg opp om du rører litt i retten når fisken har trekt ferdig. Store biter tar lengre tid enn små.
 • For å vite om retten er ferdig kan du sjekke om løken er blitt søtlig på smak, og du kan se om fisken har flaket seg.
 • Siden jeg bruker ferdig potetstappe og saus, som begge er smaksatt med salt og krydder. Bruker jeg sjeldent noe ekstra i retten, både fisken og løken tilfører dessuten god smak. Vurder hva som passer for deg og din familie.

Server gjerne med flatbrød til!

Bon appetitt!!

Jeg synes purren og laksen ga litt spennende farge til retten, og god smak. Dette er første gang jeg bruker denne kombinasjonen. Ungene syntes jeg hadde delt purren i litt for store biter, og begynte å plukke den ut. Så neste gang skal det bli mye mindre biter!

Kjappe middager for travle hverdager

Jeg opplever at det er så mye fokus i dag på at vi skal være perfekte mammaer, alt skal lages fra bunnen. I en travel hverdag er ikke det alltid like lett. Det er lov å ta noen smarte valg innimellom. Og jeg tenker at det er viktig å være ærlig om det. For når vi er ærlige om det, viser det seg at det er flere som «jukser». Jeg jukser gjerne på kjøkkenet! Som tidligere nevnt, er jeg ikke like glad i å lage mat som før.

Har du noen smarte middagstips, for travle hverdager? Jeg ville sette stor pris på om du delte.

2 Comments

 • Lindis

  Plukkfisk på en like enkel og sunnere måte.

  Smelt 50 gram smør i en kjele. Tilsett 3 dl helmelk. Kok opp og legg i 400 gram frossen torsk eller sei i blokk sammen med en hakket løk. La det koke til fisken er kokt. Tilsett kokte poteter og mos det med en stapper. Smak til med salt og pepper. Purre eller vårløk kan tilsettes hvis ønskelig. Serveres med en smørklatt. Helt glutenfritt og helt naturlig. 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.