grilling
Organisering

Grilling og cøliaki

Grilling er ikke like greit lengre, nå som jeg har diagnosen cøliaki. Å grille hjemme når det er bare oss selv er greit, da har vi kontroll på hva som er og har vært på grillen.

Grilling borte

Å grille borte er ikke like enkelt. Dersom det har vært grillet glutenholdig mat på grillen, eller noen har varmet et pølsebrød eller hamburgerbrød på grillen, kan ikke jeg grille min glutenfrie mat på grillen.

Grilling
Photo by Pixabay  from Pexels

Når du planlegger grilling, og en av gjestene har Cøliaki

Dersom du får besøk av noen som har cøliaki, og planlegger grilling er det bare et par ting du bør tenke på:

  1. Pass på at risten eller platen det skal grilles på er helt ren, slik at det ikke er rester fra glutenholdig mat på den.
  2. Alt rent kjøtt og fisk er glutenfritt. Det meste av burgere og pølser er også glutenfritt nå, men sjekk for sikkerhets skyld. Noen bbq sauser kan inneholde hvete.
  3. Dersom brød skal varmes på grillen, kan det gjøres etter at kjøttet er grillet, da kommer det ikke smuler på kjøttet.

Når jeg, med Cøliaki, skal på besøk

Hos min brors familie og hos mamma tenker jeg ikke på at jeg har cøliaki. Der er det cøliakere i hjemmet og alle kan reglene.

Photo by Malte Lu from Pexels

Hos andre føler jeg meg ikke trygg, selv om de lager glutenfri mat. Jeg følger meg tryggere om de har kjøpt ferdig glutenfri mat og servere det rett fra pakken. Det er så mange feller de kan ha falt i:

For eksempel bekymrer jeg meg for om de har husket at margarinet som ble brukt som bordmargarin kan inneholde smuler. Dersom dette margarinen benyttes i matlaging i ellers glutenfri mat, kan maten tilføres nok gluten til at jeg blir syk. Tenker de på at om det glutenfrie pølsebrødet, ikke må komme i kontakt med noe som har vært brukt til glutenholdig mat?

På grunn av faren for at det utilsiktet kan ha kommet en smule i maten, synes jeg det er tryggere å ta med egen mat. Jeg prøver å huske å gi beskjed til de som er vertskap, når vi skal bort. Jeg pleier å tilby meg å ta med egen mat, gjerne samme som vertinnen skal servere.

Grillfest der alle griller sin egen mat på felles grill

Jeg er alltid redd for å bli syk når jeg spiser borte. I dag skal vi på grillfest i barnehagen. Dette er en grillfest av typen: Vi stiller med varm grill, dere tar med mat og drikke!

Photo by Pixabay from Pexels

Jeg vurderte en stund å spørre om det var mulig å sørge for glutenfri grill, men innser at det blir håpløst. Jeg har kjøpt meg en fiskerist for grill. Der kan jeg legge min mat inni og grille maten under oppsyn. Det er viktig å holde maten under oppsyn, slik at ingen løfter pølsebrød eller hamburgerbrød over min mat. Så lite er det som skal til… om en smule detter dra brødet og ned på min mat kan jeg ikke spise maten min. Med fiskerist kommer ikke maten min i kontakt med grillristen eller annen mat.

Jeg vet at mange også bruker aluminiumsfolie eller aluminiumsform, når de skal grille på offentlig grill.

Hvordan ville du reagere om en gjest tok med egen mat? Eller om en gjest ikke stoler på maten du serverer?

Det hadde vært fint å høre hva andre tenker om dette. Legg gjerne igjen en kommentar!

Mange tror jeg overdriver, når jeg beskriver hvor streng dietten må være. Her kan du lese om glutenfritt kosthold ved Cøliaki.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.