laksestykke fiskemiddag
Barna,  Mammagreier

Serverer du oft nok fiskemiddag?

En ny undersøkelse viser at bare 18 % av de mellom 8 og 19 år spiser fisk 3 ganger i uka. Hos oss planlegger jeg sjeldent fiskemiddag mer enn to ganger i uka. Helsedirektoratets kostholdsråd sier fisk 2-3 ganger i uka, og fisk som pålegg i tillegg. Så da er jeg nok ikke så ille ute å kjøre uansett. Det hadde vært interessant å sett hvor mange barn det er som har fiskemiddag 2 ganger i uka. Jeg tror nok at de fleste har det.

Fiskemiddager og kresne barn

Som barn syntes jeg det var grusomt med fisk til middag. Jeg gråt over min fiskemiddag, og jeg satt ved bordet til fisken var kald, og de andre hadde gått i fra bordet. Pappa sa en gang at min pasjon var saltere enn de andres, fordi den var saltet med tårer.

I dag er jeg glad for at mamma og pappa ikke lagde alternative middager til meg, slik jeg ønsket at de skulle. Jeg setter i dag pris på fiskemiddager, og vi har det på menyen to ganger i uka. I tillegg går det endel makrell i tomat hos oss.

Hvordan vi håndtere «liker-ikke-barn»

Selv om mine foreldre var strenge, har vi også langt oss litt på samme linje. Selv om vi ikke er fult like strenge som det de var. Jeg synes det er viktig å lære barna å smake på mat de ikke liker, også synes jeg det er viktig å oppføre seg fint ved bordet også når man snakker om maten.

Hos oss praktiseres:

Middagsvalg Skilt med teksten: Dinner Choices 1. take it 2. Leave it
Dette er middagsvalgene hos oss. Skiltet henger på kjøkkenveggen, og er ikke bare til pynt.
 1. Du smaker på alt, med unntak av når vi har «velge-mat», da kan alle velge det de har lyst på selv.
 2. Ta det som er til middag, eller gå uten mat til neste måltid.
 3. Vi liker ikke «Liker-ikke-barn» – er blitt et uttrykk hos oss. Vi liker ikke at barna snakker ned maten. Å høre at barna sier liker ikke om mat de ikke har smakt på, spytte ut maten, uffe og bæsje seg over maten de spiser er lite respekt fult ovenfor den som har laget maten og de andre som sitter til bords. Må man si det, kan man si det på en fin måte: «Jeg synes ikke dette smaker så godt.» eller for eksempel «Dette falt ikke helt i smak hos meg» – som er langt mer høflige ytringer.

Det hender at noen prøver seg på å få frukt etter middagen, eller at de vil ha is nå som det er varmere dager. Der er jeg ganske konsekvent. Middag først! Velger en av barna å ikke spise opp middagen sin, setter vi den i kjøleskapet. Angrer de på valget, kan de derfor gjøre det om, ved å spise opp maten de valgte å ikke spise.

Fiskemiddager som faller i smak

Siden vi har kresne barn, og vi ikke lager noe annet til de, betyr ikke det at vi ikke tar hensyn til de. Dersom en av barna skal være med noen andre hjem etter skolen en dag, kan vi passe på å ha noe til middag som han ikke er så glad i, iallfall heller enn å ha favoritt retten den dagen.

Noen fiskemiddager faller alltid i god smak her. Her er noen av forvorittene til våre barn når det gjelder fiskemiddag:

 • Laks, kokt med poteter, agurksalat og rømme
 • Fiskekaker, enten so tradisjonell middag med poteter og grønnsaker, eller som burger med salat og grovt burgerbrød.
 • Fiskegrateng
 • Fish and chips med kokte erter – det kan de store guttene gjerne ønske seg til lørdagskvelden.
 • Fiskeboller i karrisaus. Her er barna litt splittet i meningene. Et av barna avskyr det mens de andre elsker det.
 • Fiskepinner, gjerne servert med potetstappe og salat.
 • wok med laks er også populært.
 • De to store guttene elsker forresten også sushi, og kan godt velge det som vi spiser ute.

Smak som utvikler seg

Nærbilde av tunge og smaksløker
Bildet er tatt av 1045373 fra Pixabay

Av og til må vi ha andre ting til middag også. Barn har godt av å utfordre smaken sin. Viste du forresten at et lite barn har mer enn 2 ganger så mye smaksløker enn en voksen? Dessuten kan barn være genetisk sensitive på bitter smak. Denne sensitiviteten avtar når barnet blir eldre. Dessuten viser forskning at barn må prøve en ting opptil 15 ganger før de aksepterer en ny smak. Derfor er det viktig at vi ikke gir opp, men stadig fortsetter å introdusere ting for barnet, selv om det ikke liker det. Ikke gi opp fiskemiddagene!

Spiser dere mye fisk til middag? Liker barne dine fisk? Dersom du har noen gode fiskeoppskrifter eller tips til fiskemiddager, er jeg veldig takknemlig. Det er gøy å varierer litt. Jeg skal også dele en av mine fiskeoppskrifter med deg i neste uke. Så følg med, følg med.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.