sint mamma
Barna,  Mammagreier

Hender det at du blir en sint mamma?

Det hender at jeg blir sint på barna mine. Noen ganger er det ikke skikkelig god grunn for det en gang. Andre ganger kan det til og med føles som at det er berettiget å bli sint.

Hvorfor blir du sint?

Det hender kanskje at du har med deg frustrasjoner fra tidligere på dagen. Kanskje har det skjedd noe på jobben? Når du kommer hjem spør barna om noe, også bjeffer du nærmest til de, helt uten grunn. Kjenner du deg igjen? Da er det viktig å være kjapp til å be om unnskyldning. Jeg tror jeg er ganske god på det.

Kanskje har du tatt med deg frustrasjoner fra jobben?

Andre ganger kan barnets adferd provosere, og gjøre at du blir sint eller irritert. Da kan du kanskje til og med føle at det er berettiget å bli sint, men er det egentlig det? Finnes det ikke andre måter å håndtere det på? Ofte er det lettere å være fornuftig i ettertid.

Jeg opplever noen ganger at det hjelper å trekke seg ut, og å la far overta om jeg står i en situasjon der jeg blir provosert og sint. Det er fornuftig å sette seg ned å snakke om saken etterpå, når både du og barnet har roet dere ned. Kanskje kan dere da finne en god måte å løse situasjonen på, for fremtiden?

Sint på grunn av maktesløshet

Ofte når du er sint er det fordi du er frustrert, og kjenner deg maktesløs. Kan du kjenne deg igjen i det? Har du kjent på maktesløshet ovenfor barnet ditt? Hvordan kjennes det? Hvilke følelser vekkes i deg da? Ingen liker å være maktesløse, og jeg tror at vi bevist eller ubevist forsøker å gjenvinne maktbalansen. Hvordan kan man raskest mulig gjenvinne maktbalansen? Jo, ved å rope, kjefte eller for noen til og med å ty til fysisk makt.

Det er en måte å demonstrere makt på. Maktbalanse handler jo om at den som er svakest forsøker å oppnå likevekt, eller kanskje i sammenhenger med barn gjerne ha mer makt enn barnet? Hvordan føles det etterpå?

Sint kvinne
Maktesløshet fører til sinne! Bildet er tatt av Robin Higgins fra Pixabay

I slike situasjoner føler du deg mislykket som mamma. Det var ikke slik mor du ville bli. Jeg har mange ganger tenkt at når bara blir voksne vil de bare huske meg som en masete og kjeftete mamma. Å etter et slik utbrudd å kjenne på skyld og håpløshet er ikke en god følelse. Mange foreldrene kjenner det slik, men få snakker om det.

Du kan overvinne sinnet

I går deltok jeg på et webinar med Annabell Stefanussen. Hun hadde mange nyttige innspill, ingen revulosjonerende, men gode å bli minnet på. Som for eksempel alt kan sies, men det kommer an på formen, Det er bare et menneske du trenger å håndtere; Deg selv og Det er bare et menneske du kan forandre; Deg selv.

Jeg skal virkelig prøve å være mer oppmerksom på hvordan jeg snakker til barna mine. Kelly står bak bloggen Happy You Happy Family, hun har også skrevet bok. Jeg fant et av hennes innlegg via Pinterest i dag. Hun var i samme situasjon som meg. Smertelig klar over at hun kjeftet for mye på barna (spesielt et barn), og hun hadde lyst til å forandre seg.

Tips fra Annabell og Kelly:

  • Prøv å se saken fra barnets ståsted. En sak har mer enn en side.
  • Husk at du kan forandre deg selv, ingen andre.
  • Unngå å legge ut agn, og unngå å ta agn barnet legger ut.
  • snakk sammen om hvordan situasjonen eller lignende situasjoner kan løses i fremtiden, men gjør det når både du og barnet er rolige. Snakk om konflikten med barnet i VI form, inkluder deg selv!
  • Si unnskyld om du har gått over streken. Vis barnet at du også sier unnskyld når du har gjort noe galt.

Praktisk og visuelt tips

Kelly hadde et veldig enkelt tips. Det går veldig i tråd med det Annabell snakket om; at det er bare deg selv du kan forandre. Kellys måte å gjøre det på er veldig visuell, og det fungerer for meg.

Kelly tok 5 hårstrikker og satte de på håndleddet når barnet sto opp. Når hun ikke var sammen med barnet tok hun de av. Dette for at strikkene ikke skulle bli en vane. Ved å være bevist på å ta de av og på, beholder de den bevisstheten hos deg som er hensikten med de.

Hver gang Kelly ropte eller lignende til barnet sitt måtte hun flytte et hårstrikk over på motsatt hånd. For å få strikken tilbake måtte hun gjøre 5 ting for å gjenopprette relasjonen med det barnet, så fort som mulig.

Man trenger ikke mer enn 5 strikk, selv om man gjør dette i forhold til flere barn, siden strikkene skal fortest mulig tilbake på riktig hånd. Det er viktig at du bruker strikk som er komfortable til å hå rundt håndleddet.

For hver dårlig interaksjon med barnet ditt, kreves det fem gode interaksjoner for å rette det opp igjen.

Jeg skal prøve

Jeg skal teste ut denne metoden. Så får vi se om det er noen effekt. Jeg skal også prøve å minne meg selv på hvor god mamma jeg er når jeg ikke blir sint. Jeg tror det også vil være oppmuntrende.

Jeg er litt usikker på om det vil fungere med hårstrikk for meg. Jeg går ofte med hårstrikk på håndleddet til vanlig, og de har en tendens til å havne i håret. Kan derfor hende at jeg må finne noe annet å ha på håndleddet.

Jeg skal slutte å være sint mamma

I dag starter jeg med desse: 4 forskjellige strikk og et Pokemonarmbånd som tilhører en av guttene.

Vær ekte, ikke perfekt!

Kjenner du deg igjen i at du kan være sintere på barna enn det du liker? Jeg vil minne deg på dette innlegget som jeg postet for en tid siden. Da jeg tidlig på 90 tallet var hjelpepleierelev i praksis og skulle vurderes av min praksisveileder husker jeg at hun sa at man kan aldri få toppkarakter når man jobber med mennesker for det er alltid noe vi kan bli bedre på. Sånn er det vel i rollen som mamma eller pappa også. Vi kan alltid bli bedre på noe, men ikke glem hvor bra du allerede er!

Det er et stort press på foreldre i dag, alt skal være perfekt! Det å føle at du ikke strekker til som mamma er også med på å forsterke maktesløsheten. Stopp å forsøke å være en perfekt mamma, vær heller en ekte og ærlig mamma. Det er Kellys tips og det skal jeg virkelig legge meg på minnet.

Del gjerne noen tanker om dette med å være sint. Hva gjør deg sint, hva gjør du når du bli sint?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.