aldersgrenser på sosialemedier
Barna

Aldersgrenser for barn

Jeg regner med at mange vil være uenig med meg, når jeg i dette innlegget skal skrive om aldersgrenser. I vår familie er vi veldig strenge. Med 4 barn på 5, 5, 11 og 13 år blir det mye spørsmål om apper, spill, filmer, TV programmer og annet som har aldersgrenser.

Bildet er tatt av StartupStockPhotos fra Pixabay

Hvorfor er vi så strenge på aldersgrenser?

For det første er aldersgrenser satt med den hensikt å beskytte barnet. Det er ikke alltid vi forstår hvorfor aldersgrensen er som den er, men i vår familie har vi besluttet å forholde oss til de uansett.

Vi tenker også at det er fint for barna å lære seg å forholde seg til reglene i samfunnet, og at aldersgrenser er en slik regel å forholde seg til. Våre barn er vant til vår måte å tenke på, og vi opplever aldri argumentasjon omkring våre regler om å følge aldersgrenser.

Våre barn er innforstått med vår holdning, og hjelper hverandre med å passe på. For eksempel om en av de minste kommer, når en av de store ser på noe som har 6+ aldersgrense på TV slår de av. Alternativt sier de i fra at de er for små til å se på.

11 åringen vår synes det er rart at så mang andre voksne har en så slapp holdning til aldersgrenser. Han synes det er rart at de lar sine barn få lov til å spille spill eller bruke sosiale medier de ikke er gamle nok til.

Aldersgrenser i sosiale medier

Har du et bevist syn på aldersgrenser?
Bildet er tatt av Alexander Bahena fra Pixabay

I sosiale medier er det 13 årsgrense. Denne grensen er fastsatt av amerikansk lovverk. Loven tillater ikke nettjenestene å samle inn informasjon om barn under 13 år. I Norge er aldersgrensene satt av Mediatilsynet. De har ingen egne regler i forhold til sosiale medier.

Lyve om alderen

Dersom man skal opprette en profil før man er gammel nok, må man lyve om alderen sin. Det synes vi heller ikke er greit.

Vi har imidlertid valgt å gjøre et unntak. Barna våre har fått Fitbit. Det hadde vi allerede kjøpt til de, før vi viste at de måtte være 13 år for å bruke den. En opplysning butikken gjerne kunne ha kommet med. Fitbiten førte til økt motivasjon til økt aktivitet, Derfor valgte vi å gjøre et unntak.

Det er uheldig om barn utgir at de er eldre enn de er. Barnet blir oppfattet som eldre enn det er, og kan bli utsatt for ting som ikke er bra for barn på dets alder.

Barna kan lage egen bruker selv

Det er lett for barn å lage seg egne brukere i sosialemedier. De fleste har egen mail, enten hjemme eller de har fått mailadresse på skolen. Husker ikke helst når vare barn fikk egen skaolemailadresse, De var ikke så veldig store!

Det er lurt at foreldre følger med, og er i dialog med barna. Jeg har ikke mistanke om at noen av mine har sneket seg inn på noen sosiale medier de ikke har lov til. 13 åringen laget seg konto på Facebook på 13 årsdagen sin. Som sakt er våre barn flinke til å følge aldersgrensene. På det området stoler jeg veldig på barna mine.

Snapchat

Snapchat har aldersgrense på 13 år. 65% av alle ni åringer i Norge bruker det. I vår familie har vi satt 16 årsgrense på Snapchat. Dette har vi valgt på bakgrunn av hva min venninnes venninne, som jobber i kriminalomsorgen, har fortalt om sine erfaringer.

Har du valgt å la ditt barn bruke snapchat bør du iallefall følge barnevaktens anbefaling når det gjelder innstillinger. Dette er for å beskytte barnet ditt. En pedofil kan via nettet snike seg inn i ditt barns vennekrets, og via Snap Map kan de finne ut hvor barnet ditt er.

Bruker ditt barn Snapchat? Bildet er tatt av MrJayW fra Pixabay

En ny politirapport forteller om avtalte slåsskamper der barn og ungdom presses spesielt via snapchat, til å delta. (Les mer her.) Andre tall fra 2018 forteller om økt forekomst av seksuell kriminalitet. I over halvparten av sakene hvor offeret er mindreårig, er det snakk om 13-15 åringer. Her er det også store mørketall. 70% av disse sakene er internettrelatert, i hovedsak er det snakk om snapchat bilder. (Les mer her)

Du kan tenke at et bilde delt på Snapchat blir fort borte, men det er de siste årene flere eksempler på sedelighetsforbrytere som har hatt lagret bilder fra Snapchat på sine enheter. Det er bare å ta en skjermdump. For bare et par år siden var der flere straffesaker relatert til snapchat bilder i Norge.

Jeg sier ikke at du skal være like streng som oss, men vit hva du gjør om du lar barnet bruke snapchat. Folk også de anbefalte innstillingene.

Foreldreansvar

Det holder ikke at vi foreldre spør barna våre ved middagsbordet, Hvordan har du hatt det på skolen i dag. Vi må også spørre hvordan har du hatt det på nett. Også bør kanskje vi voksne være flinkere til å snakke sammen om disse tingene?

Før jul hadde de laget utekino i barnehagen. Flott tiltak. Filmen de viste hadde de kanskje ikke sjekket aldersgrensen på. Det var Disney filmen Vaiana, som har aldersgrense 6+. Ingen av barna i barnehagen hadde fylt 6 år ennå.

Vi reagerte veldig hjemme hos oss på at denne filmen ble vist. Vi snakket om det hjemme, og det gikk lang tid før jeg tok det opp med barnehagen. Jeg vet ikke om andre foreldre hadde reagert, eller sakt fra. Det var iallefall ikke et tema i foreldregruppa. Noe jeg skulle ønske at det var. Jeg tenker at vi skal ikke tenke at «alle andre» får lov, for «alle andre» får ikke lov. Dersom vi foreldre snakker sammen er der lettere å holde aldersgrensene.

Snakk om internett og aldersgrenser
Det er viktig at barna vet at de kan komme til deg om de opplever noe ubehagelig på nett. Vær åpen, og oppfordre til å fortelle om hva de opplever. Photo by Daniel Nieto from Pexels

Jeg synes det er skremmende om vi ikke bryr oss om aldersgrensene for hva barna våre ser på film, spiller osv. Vi snakket ikke med andre foreldre, vi tenkte at det er sikkert bare vi som er så strenge…. Jeg tror det er fornuftig å ta denne samtalen. At vi foreldre er mer beviste. Når er jeg spent på om du ble provosert av mine tenker omkring dette med aldersgrenser? Hva tenker du? Jeg kan da ikke være alene om å mene disse tingene?

Bruk gjerne kommentarfeltet!

2 Comments

 • Inger Reinås

  Flott skrevet! Igjen! Så bra at noen tar opp dette med aldersgrenser, og at dere faktisk står imot presset fra samfunnet. Jeg personlig synes dette har fått en skremmende utvikling, særlig snapchat. Vi er også strenge når det gjelder sosiale medier;ingen får det før de fyller 13 år. Og det respekterer de. Men det er vanskelig. Vi foreldre til jentene i klassen til eldste hadde avtalt og blitt enige om at ingen fikk Snapchat før de fyllte 13. Denne diskusjonen tok vi før jentene ble 12 år, etter at vi hadde gjort de andre oppmerksom på at det var 13-års grense. Noe de andre foreldrene var helt uvitende om, og også overrasket over! Likevel ble vi enige, og de andre (som allerede hadde installert snapchat før fyllte 12) slettet sin konto. Det tok desverre ikke mange ukene før de andre jentene var på Snapchat igjen. Men ikke min datter, som fortsatt ikke fikk lov. Hun fikk installere det når hun ble 13 år. Men dette førte desverre til forskjellsbehandling og utestenging av min datter. Dette har samfunnet desverre lagt opp til, og det er utrolig vanskelig å forholde seg til.
  Når min neste datter blir 13 år (neste år) er det ikke sikkert hun får snapchat, fordi jeg ser at hun er mye mer umoden og naiv.

  Takk for at du skriver så godt, Siv Inger!

  • ResidensSimonsen

   Takk skal du ha Inger. Det er godt å høre at det er flere som synes dette med aldersgrenser er viktig! Trist at datteren din blir utestengt på grunn av det. Trist at dette skal være så vanskelig egentlig. Burde jo egentlig være en selvfølge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.