Pakket til helgetur
Barna,  Organisering

Med familien på helgetur

Vi er ofte på helgetur, oftest til hytta. Denne helgen besøker vi min mamma på Frøya, i forbindelse med at det denne helgen arrangeres sykkelritt her ute. Tidligere har mannen min pleid å delta, i år kan han ikke. Det er nå min jobb å forsvare familiens ære i Tour de Frøya.

La barna pakke selv til helgetur

Når familien vår skal på helgetur pakker de store barna kofferten sin selv. Tidligere, da de var yngre, skrev jeg pakkeliste til de. Nå kan de den utenatt. Dersom vi skal gjøre noe spesielt løpet av helgen, kan det hende jeg må gi føringer for hva de må pakke for helgeturen. For eksempel at de må huske å pakke badebukse, fin bukse eller turbukse.

Når barna pakker selv, synes det at de har pakket selv. Bagen ser ikke ut slik den ville gjort om jeg hadde pakket. Jeg tenker at det er viktig å ikke ta motet fra de ved å kritisere hvordan de har pakket, men heller gi litt tips og råd under veis. Lær de noen triks om gangen. Viktig å ikke ta motet fra de.

Når barna pakker til helgetur ser det ikke alltid like organisert ut i bagen.
En av guttene har pakket til helgetur. Bagen ser litt mindre organisert ut enn når mor pakker!

Yttertøy er det vi voksne som pakker. Vi har erfart at vi har dratt på ferie uten at alle hadde yttertøy!! Så vi har funnet ut at det er det best vi voksne har kontroll på.

Barna er ikke ferdig pakket, før de har bært bagasjen ut til bilen. Derfra tar mannen min ansvar for at alt kommer på plass i bilen. Trygt og sikkert! Det er viktig å pakke bilen riktig. I denne VG artikkelen er det mange smarte tips til hvordan du kan pakke bilen.

Hvorfor lære barna å pakke selv?

Mannen min pakker for seg selv. Jeg pakker for de to minste og for meg selv. Så lenge jeg har fri på dagtid, er det helt greit at jeg pakker for tre. Jeg vet at jeg må begynne å lære de å pakke koffertene selv snart. Det er med pakking, som med andre ting barna skal lære; Det krever mer av deg mens de lærer det, men blir lettere for deg når de mestrer det.

Slik ser det ut i veslas koffert, etter at hun har plukket frem toalettsakene og kosebamsen.

Det handler jo om at barnet skal øves i å være selvstendig. Når barnet lærer og mestrer stadig nye ferdigheter, styrkes også barnets tro på egne ferdigheter. Å klare selv uten hjelp fra voksne gir økt selvtillit og mestringsfølelse.

11 åringen vår er speider, der er det viktig at barna pakker sekken sin selv. Begrunnelsen for det er at barna da vet hvor i sekken ting ligger. Det er jo veldig nyttig når mamma ikke er med.

Viktige ting å tenke på når barna skal lære å pakke selv:

 1. Du må være tilstede
 2. Du må tillate barnet å velge selv, men kan selvfølgelig komme med forslag.
 3. Du må tillate at barnet kanskje ikke setter sammen antrekkene slik du ville gjort.
 4. Du må ha god tid og være tålmodig. Godta at ikke alt blir brettet, la barnet få kjenne på mestringsfølelsen selv om det ikke er perfekt. Bruk tid på å perfeksjonere. Ikke ta motet fra barnet. Øv på en ting om gangen.
 5. Kan barnet lese er det veldig nyttig å bruke utkryssingsark. Der du skriver ned hva de skal pakke, og de stryker det ut selv etterhvert.
Pakket til helgetur
Spennede å se hva barna selv pakker når vi skal på helgetur. Bildet er tatt av Alexas_Fotos fra Pixabay

Lær barna tilpasse pakkingen avhengig av helgetur

Sted

Vi må pakke litt annerledes når vi skal på helgetur til andre steder enn hytta. For eksempel har vi alle toalettsaker på hytta. For en helg der, trenger vi ikke pakke noe av toalettsaker. Sist vi var på Frøya, var det flere som glemte å pakke toalettsaker!

Årstid

Etterhvert må barna lære seg å tilpasse pakkingen. 11 åringen vet at han pakker andre ting på speidertur enn på hyttetur. Barna vet at de pakker andre klær til en helgetur på sommeren enn en helgetur på vinteren. Slike ting må også læres.

Alder og erfaring

Når sønnen vår pakker til speidertur, har jeg pleid å finne frem det meste av utstyret og legge det på bordet. Resten må han ordne selv. Nå har han blitt stor gutt og ordner det meste selv. Jeg skriver ut pakklista også overlater jeg det til ham. Å vokse med mer ansvar er en fin måte å lære på.

Aktivitet

Nå som barna blir eldre kan de også ta mer ansvar for å tilrettelegge pakkingen i forhold til hvilke aktiviteter vi skal delta på. For eksempel må de lære at det til en helgetur i forbindelse med en konfirmasjon, trengs andre ting enn en helg på hytta.

Hva med husdyr når du er på helgetur?

Har du husdyr, har du ansvar, også om du skal på helgetur. Skal dyret være med? skal noen passe det? Vi har katt, og må ha en plan for henne når vi skal på helgetur.

Katten vår koser seg på helgetur på hytta
Missy koser seg veldig på hytteturer.

Vi har henne med oss når vi skal på hytta, men skal vi andre steder må vi ha kattepasser. Sist sommer stakk hun av mens vi var på ferie, og var savnet i 4 uker. Da var det sorg her i ResidensSimonsen, og vi var redde vi aldri skulle se henne igjen. Gleden var desto større da vi fant henne igjen. I sommer vurderer vi kattehotell, når vi skal være lengre borte på ferie.

Gjør selve reisen overkommelig

Avhengig av hvordan man reiser må reisen tilpasses de som skal være med. Alle skal ha det fint også på turen. Vi kjører bil denne helgen. Da er det viktig at også sjåføren har en komfortabel reise. Det fungerer best dersom alle passasjeren har det bra. Denne helgeturen innebærer en biltur på 3 timer, det krever ikke like mye som når vi skal på bilferie. Mange av tipsene kan også brukes dersom du reiser med buss, tog, båt eller tog.

Her er våre tips for en vellykket kortere biltur:

 1. Pass på at alle har vært på do før bilturen starter.
 2. I vår bil har vi montert skjermer bak i bilen med integrerte DVDspillere. Dette er kanskje gammeldags. Ungene synes det er hyggelig å se de gamle filmen mens vi kjører. Vi erfarer at ungene blir mindre bilsyke av å se på disse skjermene kontra å sitte med mobiltelefoner eller iPader i bilen.
 3. Pass på at alle er mette, men ikke på hva som helst og ikke for mette. Våre barn reagerer med å bli bilsyke dersom de får i seg for mye melkeprodukter før bilturen.
 4. Har du barn som blir lett bilsyke kan det være lurt å gi en reisesyketablett 1 time før avreise.
 5. Pass på at barna er adekvat kledd. Det er ikke nødvendig med yttertøy når en skal sitte i bilen i 3 timer.
 6. Solbriller kan være greit dersom det er mye sol.
 7. Noe å drikke er greit, men husk at det som kommer inn også skal ut. Så det kan være lurt å planlegge et dostopp etter ca 2 timer.
 8. Da barna var yngre hadde vi et «strekk-på-beina» stopp, på turer over 2 timer.

Lengre bilturer

Underholdning for lengre bilturer kommer jeg tilbake til i et senere innlegg. Vi skal kjøre bil til Danmark i sommer og da kreves det litt mer planlegging. Vi er på bilferie hver sommer, og har nå 13 års erfaring med å reise med barn. Vi har mange gode tips å dele når det nærmer seg ferietid.

Har du andre smarte tips til helgetur med barn? Benytt gjerne kommentarfeltet, og del dine erfaringer med meg og mine lesere.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.