Organisering

Hvordan håndtere husets skrekkområder?

Har du noen steder i huset som kan defineres som skrekkområder? Et rom du kvier deg for, en skuff eller skap du ikke har lyst til å åpne? Et område det er så rotete at du kvier deg for å sette i gang med det?

Mine skrekkområder

Bodene var et slikt skrekkområde hos oss. Det ble veldig flott etter opprydding og omorganisering. Jeg har også noen kurver og esker stående etter panikkrydding, som jeg ikke har vært smart nok å ta med en gang. Nå gruer jeg meg til å håndtere de.

Jeg har bestemt meg for å ta meg av våre skrekkområder  nå. En etter en. Jeg har tenkt å forklare steg for steg hvordan jeg gjør det, slik at du kan bruke samme metode for å bli kvitt skrekkområdene dine. Det er så deilig å bare få det gjort.  Det er så tilfredsstillende å se det etterpå. Jeg hadde den opplevelsen etter at vi hadde tatt den første av bodene. Vi er ikke ferdig med den siste boden ennå. Det skal bli godt å få den ferdig også.

Dette trenger du:

  • Svartsekker. Det er viktig at det er SVARTsekker. Ingen skal se hva du har kastet, slik at du eller de kan bli fristet til å ta noe ut av sekken.
  • Eske til donasjoner. Det er viktig at selve esken også kan gis bort. Dersom du må gå ta ut innholdet i eskene for å flytte det over i noe annet får du en ny sjanse til å ombestemme deg. Det betyr at det er ikke endelig når du putter det i eska. Dersom du vil kan du også ha en egen eske med ting du vil selge. Ofte tar det lengre tid å få ting ut av huset, dersom du bestemmer deg for å selge de.
  • Beina dine. Sett på deg skritteller for her skal det gås! Hver ting skal ryddes på plass med en gang. Ingen midlertidige oppbevaringer, eller grupperinger. Alt skal på plass, ting for ting, med en gang.
  • Mobiltelefonen- Du skal ta bilder av fremgangen din.

Jeg har valgt et av mine skrekkområder for å vise

Jeg viser hvordan jeg ryddet opp i et av våre skrekkområder; en tøykurv med ting som ble plukket opp fra gulvet da vi måtte panikkrydde her forleden. Kurven ble satt på rommet vårt.  I dag var det på tide å gjøre noe med den. Det tok ikke så lang tid heller. Egentlig hadde det vært gøy å ta tiden på det. Det kan jo du gjøre med ditt prosjekt.

En av mine skrekkområder
En kleskurv med ting som hastig ble plukket opp fra gulvet da vi ventet gjester.

Hvem kan du gi til?

Finn ut om det er noen i nærheten av der du bor som tar imot brukte gjenstander. Vi har tidligere gitt mye til frelsesarmeen, til frivillighetssentralen og til loppemarkeder. Her på Stjørdal er det også flere  bruktbutikker, kanskje er det noen i nærheten av der du bor? Det er lurt å avtale henting dersom du har mange ting, eller avtale for din egen del, en dato der gi bort esken skal gis bort. Legg det inn i kalenderen.  Velger du å selge noen av tingene, gi deg samme tidsfrist. Det som ikke er solgt innen datoen for henting/levering, det gis bort.

Definer skrekkområdet

Bestem deg for hvilket av dine skrekkområder du skal håndtere i dag . Er det et rom, kan det være lurt å  dele opp rommet. F.eks. dersom kontoret er blitt et lager for gjenstander som ikke har fest plass,  esken etter forrige panikkrydding eller andre ting som ikke er på riktig plass, så kan det være lurt å konsentrere seg om et område om gangen. Det er dumt å gi seg i kast med for mye om gangen. Bestem for eksempel deg for å ta kun pulten i dag. Ta et bilde av det skrekkområdet du har valgt før du begynner.

1. fase; søppel

Ta først en runde med søppelposen. Kast alt som åpenbart er søppel, ting som ikke er verdt å ta vare på, som ingen andre vil ha. Putt det i søppelsekken. Ta et bilde av det som gjenstår.

En av mine skrekkområder, i progresjon
Det minker!!!

2. fase; gi bort

Nå kan du konsentrere deg om ting du ikke trenger eller ikke vil ha, putt det i gi-bort eska. Jeg tenker at alle ting jeg kan kaste, selge eller gi bort, de har jeg ryddet bort for siste gang. Da er det ekstra lett å kvitte seg med de. Ta et bilde av det som gjenstår når du er ferdig med dette trinnet.

En av mine skrekkområder, i progresjon.
Det minker stadig.

3. fase; beholde

Så er det de tingene du vet at du skal beholde; ting du er glad i, ting du bruker. Ta en og en ting, og rydd den på sin faste plass. Dersom du finner ting du vil beholde, men du har ikke fast plass til de, bør du tenke; Neste gang jeg skal bruke denne. Hvor vil jeg da lete etter den? Gi den et hjem der.

Skrekkområdet er borte!!!
Ikke lengre et skrekkområde!

Se så flink du har vært!

Søppelpose
Jeg brukte en søppelposer bare i dag, siden det var så lite område jeg jobbet med. Her er det jeg skal kaste.
Gis bort
Her er det jeg skal gi bort!

Når alle tingene er tatt kan du ta bilde av skrekkområdet som ikke lengre er kaotisk. Ta også bilde av søppelsekken og «gi-bort» boksen. Vær stolt av deg selv. Du klarte det. Du gjennomførte det! Gi deg selv et klapp på skulderen!

Del gjerne dine bilder i facebookgruppa mi. Før og etter bilder er alltid gøy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.