Husarbeid,  Organisering

Panikkrydding

Panikkrydding, har du noe forhold til det? Her er et tenkt senario; Du får en telefon fra en slektning eller venn: «Vi er i nærheten, passer det at vi kommer innom? Vi er hos deg om ca 20 minutter.» Du ser deg rundt… og får panikk!!!! Du har 20 minutter på deg. Du må ty til panikkrydding!!

Her er noen tips og triks til effektiv panikkrydding

Sett på musikk!

Musikk på øret hjelper når du panikkrydder

Vad å sett på musikk med litt tempo, vil det hjelpe til å holde på motivasjon og fokuset. Det handler om å øke effektiviteten.

Åpne vinduene

Selv om det er kaldt ute, er det lurt å åpne vinduene. Frisk luft får hjemmet ditt til å føles luftig og friskt.

Involver flest mulig

Jo flere jobben kan deles på, jo fortere går det.

Prioriter

Finn ut hvilke rom som er mest kritiske. Hvilke rom skal gjestene innom? De rommene gjestene ikke skal innom hopper du over. Prioriterer du der gjestene skal være først, kan du droppe det mindre viktige om du ikke rekker mer. Så får du heller styre gjestene unna resten av huset.

Gangen

Trappa og gangen handler om førsteinntrykket, her bør du prioriterre å bruke litt ekstra tid.

Badet

Et innbydende toalett er viktig

Et udelikat bad er ikke hyggelig. Gå over speilet, servanten og toalettet. Heng opp rene håndklær. Pass på at det er toalettpapir og håndsåpe. Gå ut med søppelet. Avslutt med å spraye litt luftfriskere i rommet.

Stua

Legg på plass alt som er i uorden. Rett på puter og pledd. Slå av TV, og sett heller på deilig bakgrunnsmusikk. Lukk skapdører og skuffer. Fjern alt som kan fjernes fra bord og sidebord.

Demp belysningen. Da synes det ikke så godt om det ikke er helt rent. Levende lys gir hygge, og det er vel det viktigste? Sett gjerne frem noen skåler med godsaker.

Kjøkkenet

Oppvaskkummen
Ta hånd om oppvask og overflater, og en kjapp feiing av gulvet så er det værste i boks på kjøkkenet.

Sett skitne kopper i oppvaskmaskinen eller i vasken. Tørk over kjøkkenbenker og kjøkkenbord. Heng opp rene kjøkkenhåndklær. Gå ut med søppelet.

Rydd vekk

Ta alle rommene du må ta i rask rekkefølge. Ikke ta pauser. Ta vekk alt som ikke hører til i rommet. Rydding er viktigere enn vasking. Et ryddig rom ser renere ut, enn et rotete.

Er det mye rot utover, kan det være mer hensiktsmessig åm samle rotet, enn å rydde alt på plass. det er tidsbesparende, men du utsetter bare ryddingen. du må forholde deg til det på et senere tidspunkt. Samle alt rot, og alle hjemløse ting i en boks, tøyskurv, en eske, en pose eller lignende. Sett denne et sted gjestene ikke skal. Jeg setter den gjerne på senga vår, eller på boden og lukker døra.

Tørk støv og vask

Tørk støv av alle lett synlige overflater. Prioriter hyller med bilder. Gjestene vil kanskje se på bildene. TVskjermen og speil bør få en runde også om de er skitne. Ikke glem gulvet, konsentrer deg om der det er mest skittent. Du trenger ikke vaske hele gulvet.

Konsentrer deg om overflater, spesielt de i øyehøyde. Tørk over disse med en fuktig klut. I nøden en våtserviett, men tenk på miljøet vårt også. Jeg anbefaler at du da bruker en komposterbar variant.

Lukt av såpe

Ta en skvett grønnsåpe i en kjele sammen med vann, la det stå å småkoke mens du rydder. Du kan også sette en skål med litt grønnsåpe under sofaen.

Siste utvei

Panikkrydding er ikke en god måte å rydde på. Det beste er jo om huset alltid er klart til å ta imot gjester. Hus oss er det ofte leker og ting utover. Vi jobber mye med dette i vår familie for tiden. Spesielt med at vi prøver å redusere de tingene vi eier.

Er du i en situasjon der du må velge panikkrydding må du ikke glemme at de tingene du velger å ikke rydde skikkelig på plass, må også tas hånd om senere. Ute av syne, bør ikke være ute av sinn, iallfall ikke så veldig lenge!

Oppfølging kommer

Lurer du på hva du skal gjøre med kurven, posen eller hva du valgte å rydde vekk rotet i. Les gjerne innlegget om hvordan du kan rydde skrekkområdene i huset. Hos oss er det flere slike skrekkområder ennå. Vi har fått ryddet ferdig 2 av bordene. Det hjalp mye, men det er ennå en bod igjen.

Skrekkområdet ditt kan være en skuff, et skap, en pose, en eske eller kanskje et rom? I mitt barndomshjem hadde vi en skuff på kjøkkenet som vi kalte «rotskuffen». I den ble alt vi ikke viste hva var, eller hvor skulle lagt.

Har du vært i situasjoner der du har hatt behov for panikkrydding? Eller har du funnet på en unnskyldning til å ta imot gjester fordi det ikke har vært rydding hjemme? Er panikkrydding fullstendig ukjent for deg?

Bruk gjerne kommentarfeltet, og kom med dine betraktninger om dette temaet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.