Mammagreier,  Organisering

Prioriterer du det viktigste?

Det er mye snakk om hva vi prioriterer for tiden. Enklere liv, og minimalisme er trendy. Vi ønsker oss mer ukomplisert liv. Vi skal rydde og kaste, fordi vi skal eie mindre. Opprydning er sunt for kropp og sjel.

Stresset kvinne med PC må prioritere
Det er viktig å priortiere, så du ikke drukner i alt du skulle ha gjort.

Forenkling

Minimalisme handler ikke bare om å eie mindre. Det handler om hvordan du prioriterer. Hva er viktig i livet ditt for at du skal være glad? Fjern det i livet ditt som ikke gir livet ditt noen verdi; Edet kan være konkrete ting, men like gjerne aktiviteter, rutiner, relasjoner og lignende.

Hvordan vi forenkler

I familien vårprioriterer vi å jobbe med forenkling i 2019. Vi går ikke så drastisk til verks som de mest ekstreme minimalistene. Allikevel finner jeg mye inspirasjon på nettet hos nettopp disse. Så får jeg så prioriterer jeg hva som kan passer meg og oss.

Etter at vi begynte å fokusere på forenkling, synes jeg at jeg er blitt flinkere når det kommer til innkjøp. Selv om vi har brukt mye penger grunnet oppussing av kjøkkenet, og investeringer som skibakke og sykkel til meg, har forbruket ellers gått endel ned etter at vi begynte å fokusere på forenkling.

Vi prioriterer å jobbe med:

  • å eie mindre
  • mer strukturert og forutsigbar hverdag
  • mer nøkternt forbruk, både når det gjelder økonomi og produksjon av avfall
  • bedre helse
  • mer tid til det vi har lyst til
  • lær å si nei
Hvordan bruker vi tiden vår? Prioriterer du vennene eller mobilen? Bilde av rawpixel.com fra Pexels

Hvorfor ble det viktig hva vi prioriterer?

Vi som familie har vært gjennom to spesielt krevende år. Livet gikk i turbofart og plutselig sa det pang og alt, hele tilværelsen slik vi kjente den, bråstoppet. Vi har hatt masse sykdom, og vi har hatt flere nære dødsfall i denne perioden.

Vi måtte stable oss på beina. Vi innså at vi må gjøre noen grep, og vi ville prioritere annerledes i forhold til hva som er viktig i våre liv. Vi innså at vi ikke kan ta god helse, og de vi er glade i som en selvfølge. Vi må prioritere å tilbringe tid sammen med de vi er glade i mens vi og de har helse til det, og mens vi har de hos oss.

Hva prioriterer du?

Du beveger deg den veien nesa di peker, enten du er det bevist eller ikke. Derfor er det lurt å stoppe opp og spørre seg selv: Så hvor vil jeg? Hva er viktig for meg og min familie? Er vi på vei dit jeg ønsker? Handler livet først og fremst om å eie ting, ha en bedre jobb, finere hus eller dyrere bil?

Det perfekte?

Det er et stort press på å være perfekt i dag. I sosialemedier florerer det av poster av det perfekte, mens det bare er en del av sannheten. Hvor mange av oss publiserer kaoset? Den mislykkede kaka? Eller eller andre ting i livet du ikke er fornøyd med? Det vi publiserer er ikke usannheter, men det er heller ikke hele sannheten.

Det er kjøpepress, for vi skal helst overgå hverandre i interiør og om Hvam som har den fineste bilen. En treningstur som ikke er delt på Facebook, har ikke funnet sted.

Når du som 80-90 bringe ser tilbake på livet ditt, vil du være fornøyd med de prioriteringer du har gjort? Eller vil du angre på noen? Tidligere sambygding av meg, Cecilie Tunem-Saanum har inspirert meg til å tenke på denne måten. (les gjerne boka hennes, kan bestilles fra nettsiden hennes) Vil jeg som 80 åring være fornøyd med de prioriteringene jeg har gjort for dagen i dag? Det blir straks litt mer spennende å prioritere om du får ting i riktig perspektiv.

Psykisk helse

Når vi poster ensidig alt det som er bra i livet vårt, bidrar vi til illusjonen av at alle andre er perfekte, og vi kappes om å overgå hverandre. I takt med presset om å være perfekt ser vi at stress, depresjon og angst er blitt halt vanlige sykdommer i befolkningen, og betegnes som folkesykdommer. Den oppvoksende generasjon kalles for generasjon perfekt, og opplever dette ennå sterkere enn det vi gjør.

Trist kvinne ser over en gelender
Mange blir deprimerte fordi de opplever tilkortkommenhet i jaget på det perfekte. Bilde av Engin Akyurt fra Pexels

Hvorfor gjør du som du gjør?

Du vet vi har alle vaner i livet vårt som ikke engang er beviste. Derfor er det lurt å ta et dypt åndedrag, og tenker over hvorfor ting er som de er.

Du har kanske hørt historien om den unge fruen som skulle lage stek for første gang. Ektemannen iakttar henne kjærlig, mens hun jobber på kjøkkenet. Da han ser at hun skjærer bort begge endene på steka undres han hvorfor hun gjør det. Ungfruen blir svar skyldig. Hun vet egentlig ikke, hun har bare sett at mamma gjør det på den måten. Så da er det vel riktig?

Hun er blitt nysgjerrig og besøker sin mamma, og spør: «Hvorfor skjærer du egentlig av begge endene på steka, mamma?» Mor blir som sin datter svar skylding. Nei, det har hun ikke tenkt på. Hennes mor gjorde det slik, så da er det vel riktig? Den unge husfruen blir nå ende mer nysgjerrig, og ringer sin mormor.

Mormor kan forklare: Det gjør jeg vennen fordi jeg har ikke stor nok form til å steke hele staka.

Ettertanke

Hva er viktig i ditt liv? Hva vil du se tilbake på med stolthet når du blir 80 eller kanskje 90 år? Er det noen av prioriteringene dine du vil angre på?

Det hadde vært fint om du la igjen en kommentar, men tanker omkring dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.