Organisering

Single sokker søker makker

Single sokker er et evigvarende problem. I dag har jeg paret sokker i over en time. Sikkert over 200 par. Det slår meg er at vi har altfor mange par pr person her i residensen. Dette kan ha noe med å gjøre at jeg har en tendens til å kjøpe sokker… selv om det egentlig ikke trengs.

Mange single sokker I en haug
Et fjell av singlesokker møtte meg i dag.

Vi har prøvd forskjellige tiltak mot single sokker

I tråd med at vi i 2019 har fokus på forenkling, innså jeg i dag at dette må nå ned i skokkeskuffen også. over tid har jeg prøvd ut fler tiltak for å forebygge at sokkene ble single.

«Sokkefangere»

Jeg har kjøpt «sokkefangere», små plastdingser av forskjellige typer, som skal holde sokkeparet sammen fra det kastes i skittentøyet og til de tas ut av sokkeskuffen når du tar de på. 11 åringen vår var ganske flink til å bruke de, men det skal fort ut for alle, og problemet med de single sokkene vender tilbake. Er du interessert i slike «sokkefangere», kan du finne mange forskjellige varianter på for eksempel eBay eller Wish.

En anretning der kan henger opp de skitne sokkene, det er plass til flere par. Når det er fult, kastes alt på vask. ingen single sokker.
Denne anretningen forebygger single sokker!

Alle sorterer og parer sine egne sokker

Jeg har prøvd å sortere ut sokkene og putte de i den enkeltes kleskurv, slik at de selv måtte pare sine sokker. Det fungerte heller ikke. Det ble liggende mange uparede sokker på ungenes rom, og de fant ikke sokker når de skulle kle på seg.

«Sokkekaruseller»

Så kjøpte jeg seks småvaskhengere. Merket de med navn, en til hver. På hver hang jeg de uparede sokkene til den enkelte. Dette var faktisk ikke så dumt, det ble lettere å finne par når alle var sortert etter eier. Ungene spesielt de to yngste synes det er gøy å være med å finne like sokker.

Småvaskhenger full av søte små jentesokker, alle er single.
Her er Veslas single sokker på sokkekarusellen hennes.

Fordelen med denne metoden er at du kan henge opp de uparede sokkene, de er lette å se og de er lett tilgjengelige når den andre single sokken dukker opp. Da er det lett å pare underveis. Ulempen er at jeg har seks slike, og at jeg ikke har noen plass til å ha seks sokkekaruseller hengende oppe. Derfor blir det skippertak, som i dag.

Nye mål og nye tiltak for å unngå single sokker

Jeg kan ikke fordra single sokker, for jeg liker ikke å pare de. Derfor blir det lenge mellom hver gang…. denne gangen over 200 par… Noe som sikkert tilsvarer at det er over en måned siden sist jeg gjorde dette. Jeg vet jo selvsagt at det ikke er lurt å vente så lenge.

Nye mål

Overordnet må er jo klart:

Å bruke mindre tid på å pare sokker

For å komme dit må jeg nok jobbe med noen delmål:

  • Vi må redusere sokkebeholdningen
  • Vi må ha bedre rutiner for paring av sokker.

Tiltak

Det blir ikke kjøpt sokker her i residensen før det trengs nå…. og det blir lenge til! I dag kastet jeg mange av de single sokkene. Jeg vet at det er flere i vasken som pågår, så jeg gikk ikke for drastisk til verks nå.

En haug med parede sokker!
Endelig er jeg ferdig med å pare sokker for i dag.

Jeg tenker at det er tilstrekkelig at hvert medlem av husholdningen eier ca 15 par. Dersom alles 15 par er på vask samtidig, vil det uansett være snakk om mindre enn halvparten av alle de sokkene jeg paret i dag. Med gode rutiner for paring av sokker, vil det ikke bli nødvendig med skippertak, og da er det lettere å sette i gang med paringen også!

Jeg vet at noen kaster sokker i vaskenett, og slik holder sokkene samlet på vask. Kanskje det kan være ne metode som fungerer for oss?

Jeg synes også at ungene kan være flinkere til å bidra med paring av sokker. Jeg har tidligere nevnt at de yngste synes det er gøy. De større synes nok ikke det. Slik er livet ikke alt er gøy, men vi må gjøre det da også. Delt arbeid, er mindre på hver.

Ikke bare hos oss dette er et problem?

Jeg regner med at single sokker er et problem i de fleste hjem. Om du ikke har det så ekstremt som det var hos meg i dag, med omkring 400 uparede sokker, har du kanskje noen du ergrer deg over du også?

Skriv gjerne noen ord om hva du tenker om single sokker, bruk kommentarfeltet.

Har du funnet den perfekte metoden for å unngå sokkeskilsmisse? Da er jeg og mine lesere veldig interessert i å høre hvordan du gjør det.

Bruk gjerne kommentarfeltet og del noen ord om hvordan dere håndterer de single sokkene hjemme hos deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.