Barna

Vansker med taleflyt

Et av våre bar har vansker med god taleflyt. Når et barn har problemer med taleflyten kommer det oftest av storting, som er vanlig opp til 4 års alder. Stamming er en annen, og mer alvorlig form for taleflytvanske.

Bekymret for taleflyt

Som mamma bekymrer jeg meg kanskje litt for mye. Spesielt med disse små, som jeg er fostermor for. Jeg er ekstra redd for å gjøre noe galt med de. Min bakgrunn som sykepleier kommer ofte godt med, også er jeg flink til å google. (En gøy link for deg som også er en google mamma). Google kan imidlertid ikke erstatte fagfolk. Heldigvis!

Ofte er det slik at å ta en prat med en fagperson kan roe oss ned. Vet ikke hvordan det er med deg, men jeg tror ofte at det er værre enn det det egentlig er. Jeg hadde lest at storting var mest vanlig opp mot fire års alder. Når tvillingene nærmet seg og vi fortsatt opplevde at barnet hadde problemer med å få taleflyten på plass, tok jeg det opp.

Tematikken hadde før dette vært belyst i samtaler i barnehagen, fra min side. I barnehagen var de mye mer avslappet enn det jeg var. De er jo fagfolk.

Ekspertisen ble koblet inn

Over jul ble logoped koblet på. Hun var i barnehagen ang et annet barn og skulle samtidig observere vårt barn over tid. Samtidig ble hun med på et møte der barnehagen og vi foreldre var representert. Det var nyttig. vi fikk mange gode konkrete tips som vi kunne jobbe med hjemme.

Slowly hjelper oss

Et av tiltakene logopeden anbefalte oss, når barnet slet med taleflyt var å tenne et lys, et «s n a k k e – s a k t e» lys. Lyset kunne brenne i ca 10 minutter daglig, gjerne i forbindelse med et måltid. Så lenge lyset brant, måtte alle konsentrere seg om å snakke sakte. En sann prøvelse for noen.

Slowly
Lys som minner oss på å snakke sakte. Et tiltak mot vansker med taleflyt.

Jeg fant denne karen på Wish, og måtte bare ha ham. Selv om han nok er beregnet for en miniplante, bruker vi ham med et telys. Vi har gitt ham det passende navnet Slowly. Det er ikke hver dag vi husker å tenne ham, men han står på bordet og minner oss på å ta livet litt mer med ro.

Vi trenger alle å skru ned tempoet

Det kan man jo ha nytte av noen og enhver, enten man har problemer med taleflyt eller ikke. Livet går stort sett altfor fort. vi skynder oss alltid til noe. Da er det viktig å minne hverandre på å senke tempoet. Ekstra viktig blir det når, det å senke tempoet også er til hill for de vi er glade i.

Har noen du kjenner vansker med taleflyt? Da har du kanskje andre gode tips? Jeg blir veldig glad om du skriver noen ord i kommentarfeltet om dine erfaringer. Det er godt å lære av hverandre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.