Organisering

Konvoluttbudsjett – hvordan fungerte det?

I januar hadde jeg et innlegg om en enkel måte å lage budsjett på: Konvoluttbudsjett. Tanken og prinsippet er enkelt. Det har imidlertid sine svakheter.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Erfaring med konvoluttbudsjett

Ulemper

  1. Jeg må ha med meg konvolutt og pen når jeg er ute å handler. Jeg liker ikke å gå med veske, og har derfor bare lommeboka og bilnøklene i hånda når jeg handler. En konvolutt og ei penn i tillegg ble litt klønete.
  2. Jeg må skrive opp beløpet og legge kvitteringen i konvolutten med en gang. Dersom jeg ikke har konvolutten med meg, er det lett å glemme.

Jeg prøvde å ha konvolutten liggende hjemme, men så glemte jeg å legge i kvitteringen og å føre på beløpet. Systemet skle fort ut. Det var imidlertid også positive ting ved å tenke på denne måten, selv om jeg ikke samlet kvitteringene og førte opp summene.

Fordeler

  1. Jeg fikk en mer bevist tanke om hva jeg bruker pengene mine på.
  2. Jeg fikk også en mer bevist tanke på hvor mye penger det var OK å bruke på forskjellige ting. Metoden har derfor ført til at jeg er flinkere til å se på prisene før jeg handler.
  3. Jeg brukte generelt mindre penger pr måned den første tiden etter at jeg begynte med metoden, selv om jeg ikke fulgte metoden.
Photo by Mathieu Turle on Unsplash

Konklusjon

Jeg har innsett at 1000 kr i uka er litt lite til 6 personer, men det holder enkelte uker. Jeg har derfor i hodet justert det til 1500, også har jeg annet på 1000. Jeg har imidlertid ikke fulgt slavisk. Vi har nå vært inne i en periode hvor det har vært endel ekstra utgifter på mitt budsjett.

  • Påsken med gjester og masse ekstra kos.
  • Vårsesong med vårklær og nytt skotøy til alle barna.
  • Sykkelsesong og innkjøp av ny sykkel til meg.
  • Bursdag for småtrolla, med barnehagebursdag før påske, og familiebursdag nå etter påske. Gavene til de, gikk på min manns budsjett denne gangen.
Photo by Jonas Leupe on Unsplash

Jeg bør jo også holde budsjettet i de periodene med ekstra utgifter, men er fornøyd med at jeg iallfall får det til å fungere på vanlige uker. Jeg har litt lyst til å gi meg og systemet en sjanse til. Jeg må bare finne på en smartere måte å gjøre konvoluttbudsjett på.

Varianter av systemet

Det er flere varianter av konvoluttbudsjett. Jeg vet at noen har mapper eller konvolutter i kalenderen som de alltid har med seg, men jeg bruker mobilen. Noen tar tar ut penger og fordeler pengene på konvolutter, en pr uke. Dette kan være en fin måte å trene økonomisk uavhengighet på, f.eks. om man er student og skal klare å styre økonomi selv før første gang.

Har du noen smarte tips så del de gjerne med meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.