Husarbeid,  Organisering

Start uka på søndag

Det er søndag kveld. Jeg pleier å planlegge uka på søndag. I dag har jeg ikke rukket det, fordi det har skjedd så mye. Vi har vært på TSF og hentet 11 åringen og vi har feiret 5 åringene våre sammen med familie og venner. Nå er barna og mannen i seng og jeg skal snart følge etter. Litt planlegging må jeg imidlertid gjøre unna før jeg legger meg.

planlegge uka på søndag
Photo by Plush Design Studio on Unsplash

Her er mine tips om ting det er lurt å gjøre på søndag:

Familiemøte med gjennomgang av uka

I dag rakk vi ikke dette på grunn av selskapet, men normalt går vi gjennom uka sammen. Hvilke avtale har den enkelte. Må vi organisere kjøring? Kan noe samkjøres med andre? Trengs barnevakt? Kan våre barn ordne det, eller trengsekstern barnevakt? mm

Eksempel

Som et eksempel er morgendagen travel, med mange avtaler:

  • Jeg skal på helsestasjonen med de to små.
  • To er i ute på besøk og aktivitet, og kommer ikke hjem til middag i morgen. Det er en nyttig info når meny og handleliste skal snekres sammen.
  • Snuppa skal på dans. Der må en voksen være tilstede.
  • 15 minutter etter at dansen starter, skal en av guttene møte på sin aktivitet.
  • Vi skal ha en legetime i morgen

Alle disse avtalene må organiseres og struktureres. Dette er bare en dag! Hensikten med å gå gjennom uka har også andre gode fordeler:

  1. Det reduserer faren for at vi glemmer ikke en avtale
  2. Vi passer på at barna er forberedt på hva som skal skje i uka som kommer. Flere av våre barn takler dårlig at det skjer uforutsette ting. Når vi går gjennom uka sammen, blir uka mer forutsigbar.

Lag meny

Her finner du tips til hvordan du kan lage en meny. I kveld gjør jeg det enkelt, og planlegger kun morgendagens middag. På grunn av selskapet er det blitt litt for sent. Så jeg utsetter resten til i morgen.

Lag handleliste

På bakgrunn av hva som står på menyen, og hva du har i hus. Setter jeg opp handleliste. Viktig at den også sees i sammenheng med ukens tilbud. Denne uka har vi bestemt at vi skal tilbringe helgen på hytta. Der har vi en genial avtale med lokalbutikken. Jeg skal komme med et eget innlegg om det, senere denne uka. (Følg med!!)

Pga at det ble så sent i kveld og jeg alt har det jeg trenger til morgendagens middag. setter jeg opp handlelisten i morgen formiddag.

Legg frem klær

Legg frem klær til uka som kommer. Jeg legger bare frem til 5 åringene, 11 og 13 åringen skal gjøre dette selv. Jeg har kjøpt hengehyller på IKEA som brukes til dette.

På søndag legger jeg frem klær til hele uka.
Klær til de yngste legges frem her, for en uke ad gangen.

Rydde mailboksen.

Gå gjennom uleste mailer. Slett spam. Meld deg av noen nyhetsbrev du ikke leser. Det er deilig å møte en ny dag med blanke ark også i mailboksen.

Rydd apper

Når du først er i gang kan du jo gå gjennom appene på mobilen. Er det noen du kan slette? Er det noen som venter på handlinger fra deg?

Søndag i kirka

Jeg skulle så gjerne ha vært i kirka hver søndag, med hele familien. Jeg synes det er en fin måte å forberede seg på en nye uke på. På grunn av familiesituasjonen har jeg ikke vært så mye kirka som jeg har lyst til. Jeg savner det. Det er godt å treffe denne familien også, den åndelige familien. Det er godt å bli inspirert, og å tilbe sammen. Jeg synes det er med på å gi en god start på uka!

Photo by Aaron Burden on Unsplash

For meg er det viktig, at det å være en kristen ikke noe vi er bare på søndag når vi er i kirka. Å være en kristen er noe vi er hele uka. For meg er det å være en kristen, å leve. Når man lever har man puls. Alle som ha pulsslag bare en gang i uka dør. Det er viktig å ha det jeg kaller åndelige pulsslag som familie gjennom uka. Det kan for eksempel være å be sammen, snakke om troen sammen, lese bøker eller bibelen sammen. Jeg liker å velsigne barna mine når de går ut døra for å gå på skolen.

Dette som vi kaller levende tro er veldig viktig for meg, og jeg tror jeg skal bruke et eget innlegg på det senere. Der jeg skal dele litt tanker omkring dette å ha ansvar for trosopplæringen for egne barn. Jeg deler ikke dette fordi jeg er så god på det, men fordi jeg tenker at det er viktig at foreldre er beviste på at dette er vårt ansvar!

Hva gjør du på søndager for å få en bedre start på uka?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.