DIY

DIY Stasjon for valgfrie arbeidsoppgaver for barn

Hos oss har barna noen faste arbeidsoppgaver, og noen valgfrie arbeidsoppgaver. I dette innlegget skal jeg vise deg hvordan du kan en stasjon der barna selv finner tilgjengelige, valgfrie arbeidsoppgaver, som det kan få betalt for. Visste du at under halvparten av norske barn mellom 9 og 13 år bidrar med husarbeidet? Jeg synes det er litt skremmende.

Jeg er redd at vi voksne er der så mye på barnas premisser at vi glemmer oss selv og voksen tiden. I stedet for å bare bruke tiden din sammen med barnet ilt å leke kan du også ta med barnet på dine aktiviteter. Det er mange hyggelige måter å gjøre arbeid på sammen med barna!

Nå skal det handle om arbeidsoppgaver jeg ser må gjøres, og som barna frivillig kan bidra med om de ønsker jeg penger.

Kommandosenter

Jeg viser hvordan jeg har gjort det hos oss. Du kan fint tilpasse dette til din familie og stasjon ut i fra din stil og din kreativitet.

Vår statsjon har vært en del av vårt kommandosenter. Før vi pusset opp kjøkkenet hadde vi kommandosenteret på kjøkkenet. Etter oppussingen syntes vi ikke det var naturlig å bringe dette tilbake det.

Vår arbeidsoppgavestasjon: Bokser til hvert barn og bokser med tilgjengelige oppgaver.
Slik ser vår arbeidsstasjon ut. Jeg har for anledning bildet fjernet navneskiltene på barnas bokser.

Nå holder jeg derfor på å etablere et nytt kommandosenter, men det krever litt mer tilpassing før det er helt ferdig. Så snart vi har alt på plass skal jeg lage et innlegg om hvordan du kan lage ditt eget kommandosenter. Denne stasjonen der barna kan finne arbeidsoppgaver selv var, og skal fortsatt være, en del av kommondosenteret vårt.

I vårt nye kommandosenter har jeg valgt å ha to rammehyller fra IKEA på veggen. Vi hadde en der fra før, og har supplert med en ekstra hylle. På den nederste hylla har jeg satt opp stasjonen vår. Jeg synes det er viktig at alle når opp til hylla, selv om våre yngste ikke kan lese ennå.

Slik lager du din stasjon med arbeidsoppgaver:

Du trenger:

  • Tomme hermetikk bokser. Jeg har brukt maisbokser. Beregn 1 boks pr barn og 2 utenom. Det er fult mulig å bruke forskjellige bokser. Jeg synes det er fint at barnas bokser er like. De to andre som skal brukes til «to do» boksen og oppgaver som ikke er tilgjengelige kan godt være andre bokser. Dette er en smakssak.
  • ispinner
  • Dekor; Jeg har brukt strie og hyssing
  • Navneskilt til boksene. Jeg brukte klyper med trehjerter på, og skrev barnas navn på med tusj. Velg det du liker.
Jeg har brukt blikkboks kledd med strie og et hyssingbånd rundt på vår arbeidsstasjon.

Slik gjør du:

Vask hermetikkboksene. Dekorer de slik du vil. Jeg har lagt strie rundt de og knytt det fast med hyssing. Du kan selvfølgelig lime strien om du har lyst, men det er ikke nødvendig. Det sitter godt med bare hyssingen.

Slik ser det ut med strie og bånd på

Jeg lette lenge etter etiketter til å sette på boksene, og endte opp med disse hvite hjertene med klype bak. Jeg viser dessverre ikke fremsidene av disse hjertene. Jeg har skrevet barnas navn på fremsiden, og jeg vil ikke offentliggjøre navnene deres her.

Jeg har alledere skrevet navn på skiltet, av hensyn til mine barn ønsker jeg ikke å vise bilde av fremsiden.

Skriv en arbeidsoppgave, og belønning for jobben, på hver ispinnene. Sett de prisene som du tenker er fornuftige i deres sammenheng. Jeg tenker at barna skal lære at det lønner seg å bidra. Våre barn får ikke ukelønn om de ikke gjør noen oppgaver. (Se gjerne dette innlegget om hvordan barna bruker pengene sine)

Her er eksempler på noen arbeidsoppgaver her hos oss!

Da er alt ferdig og klart til å tas i bruk.

Slik brukes pinnene med arbeidsoppgaver

Du går gjennom pinnene, og velger hvilke pinner som er aktuelle den dagen. Dersom sønnen din vasket bilen i går, trenger du ikkebetale noen for å gjøre det i dag igjen. Du betaler bare for de arbeidsoppgaver som du trenger at blir gjort. De arbeidsoppgavene som er tilgjengelige har du i en boks merket: «to do» eller lignende. De andre setter du i en egen boks.

Vær så god, det er bare å velge seg en arbeidsoppgave

Barna kan nå se i «to do» boksen, om det er noen oppgaver der de vil gjøre. Dersom en av barna for eksempel velger: «Vaske mammas bil», legger han pinnen i sin boks når arbeidsoppgaven er utført.

Praktisk app

På kvelden ser du over pinnene. Til å begynne med summerte vi pinnene for en uke om gangen før vi overførte pengene. Nå synes jeg det er greit å overføre med RooserMoney (veldig god app synes jeg) med en gang. Ditt barn har kanskje vipps? Da er det også enkelt å overføre. Vi vurderer å la de to eldste få Vipps, men har ikke helt landet den ennå.

Så er det bare å gjøre klart til neste dag; Hvilke arbeidsoppgaver skal være tilgjengelige??

Hva er dine tanker om å la barna lære å jobbe for å tjene penger selv? Har dere et system for hva de må gjøre for å få ukelønn? Jeg har veldig lyst til å høre hvordan andre gjør det, så del gjerne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.