Mammagreier,  Organisering

Hvordan etablere nye vaner, som varer?

Det sies at det tar 21 dager å etablere en ny vane. Mulig det stemmer, iallefall er det sikkert at det kreves gjentakelser over tid. Det er også lurt å konsentrere seg om en ting om gangen.

Det er ikke alltid det er like ryddig hjemme hos oss. Photo by Jonathan Francisca on Unsplash

Jeg liker veldig godt struktur. Da jeg bodde alene hadde jeg både CD-ene og krydderet ordnet i alfabetisk orden.

Hjemme hos oss er det allikevel mangel på strukturer. En årsak til det er at vi har altfor mange ting, og mange ting har ikke sin faste plass. En annen årsak er jeg ikke er tålmodig nok til å få innarbeidet rutinene i familien forøvrig.

Dette er en av årsakene til at mannen min og jeg har besluttet at vi i 2019 skal fokusere på forenkling.

4. trinn for å lykkes

#1.) Finne metodene. Jeg leser mange blogger, og følger flere YouTubere som er knallgode på organisering og rydding. Der er det mye inspirasjon å finne. For meg er det ikke noe problem å finne metodene, problemet er å få de etablert.

#2.) Ta beslutninger, sammen. Jeg har erfart at skal omorganisering og struktur fungere i vår familie, må begge vi voksne være enig. I en familie er det vanskelig å få med alle på organiseringen om ikke begge de voksne er enige OM at det trengs en endring, og også om HVORDAN endringen bør gjøres. Bestem dere. Nå blir det endring her!

Nye vaner Photo by Drew Beamer on Unsplash

#3.) Vær realistisk. Det er lett å bli ivrig, jeg har lett for det. Kanskje det også er noen du kjenner deg igjen i? Jeg vil så mye, og ser så mange muligheter. Skal du lykkes må du ta en ting av gangen, og vente til den er etablert. Jeg har nok lett for å gi opp, også bytter jeg systemer. Gjør det enkelt, og gjør jobben det krever.

#4.) Hold ut. Det tar tid å etablere nye vaner, når du er motivert. Når noen sier at du skal endre måten du gjør ting på, tror du ikke at det tar tid da også?? Du må være tålmodig når du skal etablere nye vaner for hele familien.

Alejandras utfordring – er du med?

En av de jeg får mye inspirasjon av er Alejandra. Jeg anbefaler virkelig å se på hennes filmer, dersom du har lyst til å få tips om hvordan du kan organisere hjemme.

Har du lyst til å begynne med nye vaner for et mer organisert hjem? Da anbefaler jeg å melde deg på hennes «Get organized» videoserie. Du får en mail daglig, tre dager på rad. Hver mail inneholder en film med en utfordring.

Du finner påmelding til hennes gratis filmer her. Hver utfordring er en oppgave, som du skal gjøre om kvelden før du legger deg. Når du gjør disse tingene, får du en bedre start neste morgen.

Utfordringen fungerer på følgende måte:

  • Dag 1, utfordring 1
  • Dag 2, utfordring 1+2
  • Dag 3, utfordring 1+2+3

1. utfordring

Den første oppgaven er en enkel oppgave. Den tar deg mindre enn 5 minutter. Første utfordring handler om badet, her skal du rydde overflatene; gulv, servant og benkeplate. Avslutt med å tørke over benkeplaten og servanten. Dette skal du gjøre hver kveld.

Ryddig bad før du legger deg, betyr et koselig bad å stå opp til.
Photo by Camille / Kmile on Unsplash

Hvorfor er det lurt å begynne med badet?

  • Badet er det første rommet du kommer til om morgenen, etter at du har stått opp.
  • Å komme inn i et ryddig bad hver morgenen kjennes godt og inspirerende. Det gir deg inspirasjon til å fortsette der du slapp kvelden før.
  • Morgenstellet går fortere når du starter med et rent og ryddig bad.
  • Å etablere små men gode organiseringsvaner, hjelper deg å forbli organisert.

2. og 3. utfordring

Jeg har delt utfordring 2 og utfordring 3 i egne innlegg. Jeg gjør det på Alejandras måte; en utfordring hver dag. Oppgave 2 og 3 er like enkle som oppgave 1. Det er en stund siden jeg gjennomførte denne utfordringen selv, men de fungerer!

Ikke sikkert du har behov for å endre rutiner i forhold til organisering av hjem eller familie. Det kan være andre vaner du trenger å forandre. Prinsippene er de samme uansett hvilken vane du vil forandre. #1.) Finn metodene. #2.) Ta beslutninger. #3.) Vær realistisk og #4.) Hold ut.

Har du dårlige vaner du ønsker å forandre? Del gjerne dine tanker omkring dette med meg og mine lesere.

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.