penger
Barna,  Husarbeid,  Organisering

Barn og ukelønn

Det er mange forskjellige synspunkter på dette med barn og ukelønn. Vi har prøvd litt forskjellige modeller hos oss. Vi er nok mye preget av hvordan våre foreldre lærte opp oss om penger. I dette innlegget vil du blant annet lese om hvordan vi gjør dette med ukelønn hos oss nå.

Ukelønn bør henge sammen med arbeid

Pappa var veldig opptatt av at vi barn skulle lære oss at penger kommer av arbeid. En tanke jeg også deler. Det er viktig å lære seg at penger kommer av arbeid, da lærer man også å være forsiktig med penger.

ukelønn til barn
Penger må tjenes. Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Penger er ikke noe du får når du knipser med fingrene. Du må jobbe for de, og lære deg å spare om det er noe du vil ha. Å lære slike holdninger fra du er barn, tror jeg er fornuftig.

Da får du ikke sjokk når du flytter for seg selv, og selv skal disponere inntektene. Forskning viser at barn lærer gjennom praktisk øving. Så å trene på dette fra du er barn, tror jeg er lurt. Dessuten er det nok lettere å lære barna en god vane, enn senere å avlære de en dårlig. Vi har vært bevist på disse tingene når vi har funnet frem til hvordan vi skal gi våre barn ukelønn.

Lær barna å spare

Ønsker du deg noe, er det lurt å spare. Å lære seg å legge tilside litt av det du får i ukelønn, dersom du skal spare til noe spesielt er viktig. Vi har noen ganger hjulpet barna, dersom de har spart til større ting. Desom de har vært flinke til å spare, har av og til inngått en avtale. Det kan være at når de har spart halvparten, kan vi være med å sponse den andre halvparten.

barn og sparing
Penger kan spares. Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Igjen tenker jeg det er for lettvint å tro at man kan få alt opp i hendene. Jeg skal innrømme at våre er egentlig bortskjemte. Når de ønsker seg noe, er vi foreldre veldig flinke til å formidle ønskene deres videre i familien.

Derfor har de nesten alltid fått alt det de ønsker seg til jul og bursdager, enten fra tanter og onkler, eller fra besteforeldre. De har egentlig aldri hatt behov for å spare. Jeg er redd vi gjør de en bjørnetjeneste.

Jeg tror de ville tatt mer vare på tingene sine, om det hadde kostet dem litt mer å få tak i de. Det burde være slik at de kjente at det kostet litt. Enten i form av at de måtte arbeide og spare til tingen, eller i form av at de har måttet prioritere bort noe annet. Kanskje begge deler.

Jeg husker da jeg gikk i 4. klasse. Jeg var endelig gammel nok til å sykle til skolen. Pappa tok meg med i butikken, og jeg skulle få min første nye sykkel! I butikken hadde de to jentesykler, en var dyp lilla og den andre var rød.

Jeg hadde så veldig lyst på den røde, men den var dyrere. Jeg husker at jeg kunne velge den røde sykkelen, men da måtte jeg betale mellomlegget selv. Det gjorde jeg.

Jeg var så glad i den sykkelen. Jeg passet godt på den. Jeg har hatt mange sykler etterpå, men denne sykkelen tror jeg faktisk fortsatt står i garasjen hjemme hos mamma. Kanskje vil min datter en gang kunne bruke den.

Bidra til fellesskapet

Jeg tenker også at det er viktig at barn lærer seg at man bidrar i samfunnet, stort eller lite, uten å bli belønnet. Uten å være for påståelig, har jeg inntrykk av at dugnadsånden er i ferd med å dø ut. Kanskje har vi en generasjon, som ikke har lært å se verdien av dette?

händer som holder sammen
Alle må bidra til fellesskapet. Photo by Pixabay on Pexels.com

Folk vil ikke bidra, og betaler seg heller ut av dugnadene. En konsekvens av det er for eksempel at mange velger kulturskolen fremfor skolekorps. Ikke noe vondt om kulturskolen, alle vare 4 har vært innom der og snuppa går på dans på kulturskolen nå.

Jeg lurer bare på om kulturskolenes fremvekst har sammenheng med at skolekorpsene for svinner? Kan du tenke deg noe tristere enn et 17. mai-tog, uten korpsmusikk?? Jeg tror at vi er blitt litt for egoistiske. Det er så viktig for oss å vurdere; «Hva er det i det for meg?» Med en slik holdning til å yte noe til fellesskapet, er det ikke rart at dugnadsånden blekner.

…også i familiefellesskapet

Vi ønsker at barna våre skal lære seg at man bidrar med det man kan. Utenfor hjemmet, og hjemme. Derfor har vi en liste med oppgaver som skal gjøres hver ettermiddag. Disse oppgavene må gjøres før de kan holde på med det de har lyst til, som for eksempel gaming. Oppgavene de må gjøre er ikke krevende, bare slike ting alle må gjøre. Disse oppgavene genererer ikke ukelønn.

Tidligere byttet vi WeFe koden daglig, slik at de ikke fikk koden før de hadde gjort det de skulle. Det ble litt for tungvindt, fordi vi har så mange enheter som er avhengige av nett. Vi vurderer å finne en annen tilsvarende måte, for det var veldig effektivt.

Dersom du har tips til andre måter å gjøre det på, er jeg veldig takknemlig om du deler!

Barna har også frivillige oppgaver, disse oppgavene får de ukelønn for. Trenger de penger til noe, må de jobbe for å få ukelønn. Vaske trappene, vaske bilen, lage middag osv. (DIY-innlegg om hvordan vi har laget et godt system for dette, finner du her). Hvor mye de får i ukelønn varierer derfor veldig fra uke til uke, og fra person til person, alt etter deres egen innsats.

Barnehånd i voksen hånd
I en familie bidrar alle med litt, stort eller lite. Photo by Juan Pablo Arenas on Pexels.com

Unntak for Share

Det er en ting de store guttene våre får penger til av oss, uten at de må jobbe for det. Annenhver uke er det Share, en fritidsklubb i menigheten vår, for barn i alderen 10-13 år. Der er det kiosk, og de får alltid litt lommepenger når de skal dit. Det er fordi vi ønsker at de skal ville gå der. Kall det «nådepenger» om du vil.

Hvordan vi gjør det med ukelønn hos oss?

Jeg har laget en arbeidsstasjon for barna der de kan velge blant jobber jeg ønsker å få gjort den dagen. I dette DIY-innlegget kan du se hvordan jeg har laget, og satt opp arbeidsstasjonen for barna våre. Der er også en mer detaljert beskrivelse av hvordan dette gjøres.

  • Jeg går gjennom hva som trengs å gjøres, og setter de aktuelle pinnene (ispinner med påskrevet oppgave og beløp) i «to do» boksen.
  • Barna velger den pinnen, eller oppgaven om du vil, med hva de vil gjøre.
  • Barnet fullfører oppgaven.
  • Barnet setter pinnen med oppgaven i sin boks (hvert barn har sin egen boks).
  • Jeg overfører lønnen via appen RoosterMony, (Jeg har skrevet litt om den appen i dette innlegget – se også her) og setter pinnen tilbake på plass. (Vi kommer til å la de eldste få Vipps etterhvert)
  • Ungene våre får altså pengene tilgjengelig samme dag, riktignok etter at de har lagt seg. Det er mer praktisk for oss, enn å samle opp og overføre et større beløp ukentlig.
pinner med oppgaver barna kan velge blandt for å få ukelønn
Pinner med oppgaver barna kan velge å utføre for å tjene penger.

Bestem hva barnet skal dekke med sin ukelønn

Når man fastsetter ukelønn, bør en også fastsette hva ukelønnen skal brukes til.

Hos oss har ungene ganske gode muligheter til å tjene penger, om de bare vil. De har potensiale til å få en god ukelønn om de vil. Derfor synes vi det er greit at de også bruker egne penger på det de vil ha. De får alt det de trenger av oss, men ønsker de leker, blader, spill, datautstyr og godterier, så må de koste det selv. Eneste unntaket er at de får lørdagsgoderier, dersom de har gjort rent rommet til helgen.

Det er mange måter å fastsette ukelønn på. Jeg vet at noen foreldre gir barna et større beløp fast i uka, hver 14. dag eller hver måned. Da skal barna også dekke sine kinobilletter, utgifter til kollektivtransport mm selv. Andre gir et enda større beløp, slik at barna må lære seg å disponere pengene, og kjøper selv toalettartikler og klær. Det er god trening.

Jeg har noen ganger utstyrt barna (11 og 13 åringen) med gavekort på for eksempel H&M, og bedt de om å kjøpe bestemte plagg. Så kan de selv velge hva de vil ha. Dette er også en form for å øve på å håndtere penger. Eldre barn kan få et beløp overført via Vipps.

Jeg tenker at det er fornuftig at det er samsvar mellom hva barna må betale selv, og beløpet de får.

Snakk om økonomi hjemme

Det er fornuftig å snakke om økonomi med barna. I innlegget mitt om å ha med barna på handletur, kommer jeg litt innpå dette.

De store guttene våre som er 11 og 13 år gamle, er med å velger hvilke varer vi skal kjøpe. Da snakker vi om hvorfor den ene varen er et bedre valg enn den andre, vurdere tilbud og lignende. De får også tippe totalprisen på det vi handler. Noe som handler om å bli bevist på at alt vi handler koster noe.

Da guttene fikk Visa kort var det viktig å ta en prat med de om kortvett, når de får Vipps er det en annen prat. Vi snakker litt om forskjellige ting, ettersom de blir aktuelle.

Ukelønn
Photo by Pixabay on Pexels.com

Vi hadde ikke så god råd i min oppvekst, men det viste jeg ikke før jeg ble voksen. Jeg er imponert over hvordan mamma og pappa håndterte det. De var sikkert bekymret til tider, men klarte å skjule det for oss barna. Vi hadde alt det vi trengte, vi manglet aldri noe.

Jeg tenker at barna kan vite litt, men de trenger ikke vite alt. Det er greit å vite at vi måtte ha egenkapital da vi kjøpte huset vårt, uten det fikk vi ikke lån. Vi må betale tilbake, med renter, hver måned. Det kan de lære av. Detaljene som hvor mye vi har i lån, hvor mye et hus koster, hvor mye vi har i lønn osv er ikke relevant.

I denne reportasjen fra NRK kan du lese litt mer om barn og økonomi. Spennende lesning om hvordan dine barn kan bli beviste på økonomi.

Hva tenker du om barn og ukelønn? Har du smarte appen som du bruker sammen med dine barn når det gjelder økonomi? Da vil jeg veldig gjerne ha tips! Jeg er takknemlig for innspill enten her eller på facebook. Liker du bloggen min på Facebook, får du også med deg når jeg kommer med nye innlegg.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.