Barna,  Husarbeid,  Organisering

Barn og ukelønn

Det er mange forskjellige synspunkter på dette med barn og ukelønn. Vi har prøvd litt forskjellige modeller hos oss. Vi er nok mye preget av hvordan våre foreldre lærte opp oss om penger.

Penger kommer ikke fra ingenting

Pappa var veldig opptatt av at vi barn skulle lære oss at penger kommer av arbeid. En tanke jeg også deler. Det er viktig å lære seg hvor penger kommer av arbeid, da lærer man også å være forsiktig med penger.

Penger må tjenes. Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Penger er ikke noe du får når du knipser med fingrene. Du må jobbe for de, og lære deg å spare om det er noe du vil ha. Å lære slike holdninger fra du er barn, tror jeg er fornuftig.

Da får du ikke sjokk når du flytter for seg selv, og selv skal disponere inntektene disponere. Forskning viser jo at barn lærer gjennom praktisk øving. Så å trene på dette fra du er barn, tror jeg er lurt. Dessuten er det nok lettere å lære barna en god vane, enn senere å avlære de en dårlig.

Lær å spare

Ønsker du deg noe, er det lurt å spare. Vi har noen ganger hjulpet barna, dersom de har spart til større ting. Desom de har vært flinke til å spare, har av og til inngått en avtale. Det kan være at når de har spart halvparten, kan vi være med å sponse den andre halvparten.

Penger kan spares. Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Igjen tenker jeg det er for lettvint å tro at man kan få alt opp i hendene. Barna våre er egentlig litt bortskjemte. Når de ønsker seg noe, er vi foreldre flinke til å formidle ønskene deres videre i familien.

Derfor har de nesten alltid fått alt det de ønsker seg til jul og bursdager, enten fra tanter og onkler eller fra besteforeldre. De har egentlig aldri hatt behov for å spare. Jeg er redd vi gjør de en bjørnetjeneste.

Jeg tror de ville tatt mer vare på tingene sine, om det hadde kostet de litt mer å få tak i de. Det burde være slik at de kjente at det kostet litt. Enten i form av at de måtte arbeide og spare til tingen, eller i form av at de har måttet prioritere bort noe. Kanskje begge deler.

Jeg husker da jeg gikk i 4. klasse. Jeg var endelig gammel nok til å sykle til skolen. Pappa tok meg med i butikken, og jeg skulle få min første nye sykkel! De hadde to jentesykler, en var dyp lilla og en var rød.

Jeg hadde så veldig lyst på den røde, men den var dyrest. Jeg husker at jeg kunne velge å få den røde sykkelen, men da måtte jeg betale mellomlegget selv. Det gjorde jeg.

Jeg var så glad i den sykkelen. Jeg passet godt på den. Jeg har hatt mange sykler etterpå, men denne sykkelen tror jeg faktisk fortsatt står i garasjen hjemme hos mamma.

Bidra for fellesskapet

Jeg tenker også at det er viktig at barn lærer seg at man bidrar i samfunnet, stort eller lite, uten å bli belønnet. Uten å være for påståelig, har jeg inntrykk av at dugnadsånden er i ferd med å dø ut. Kanskje har vi en generasjon, som ikke har lært å se verdien av dette?

Alle må bidra til fellesskapet. Photo by Pixabay on Pexels.com

Folk vil ikke bidra, og betaler seg heller ut av dugnadene. En konsekvens av det er for eksempel at mange velger kulturskolen fremfor skolekorps. Ikke noe vondt om kulturskolen alle vare 4 har vært innom der og snuppa går på dans på kulturskolen nå.

Jeg lurer bare på om kulturskolenes fremvekst har sammenheng med at skolekorpsene for svinner? Kan du tenke deg noe tristere enn et 17. mai-tog, uten korps musikk??

…også i familiefellesskapet

Vi ønsker altså at barna skal lære seg at man bidrar med det man kan. Utenfor hjemmet, og hjemme. Derfor har vi en liste med oppgaver som skal gjøres hver ettermiddag. Disse oppgavene må gjøres før de kan holde på med det de har lyst til, som for eksempel gaming. Oppgavene de må gjøre er ikke krevende, bare slike ting alle må gjøre.

Tidligere byttet vi WeFe koden daglig, slik at de ikke fikk koden før de hadde gjord det de skulle. Det ble litt tungvindt, fordi vi har så mange enheter som er avhengige av nett. Vi vurderer å finne en annen tilsvarende måte, for det var veldig effektivt.

Barna har også frivillige oppgaver, disse oppgavene får de betalt for å gjøre. Trenger de penger til noe, må de jobbe for det. Vaske trappene, vaske bilen, lage middag osv. Jeg skal komme tilbake med et DIY-innlegg om hvordan vi har laget et godt system for dette. Ukelønnas størrelse varierer derfor etter innsats hos oss.

I en familie bidrar alle med litt, stort eller lite. Photo by Juan Pablo Arenas on Pexels.com

Unntak for Share

Det er en ting de store guttene våre får penger til av oss, uten at de må jobbe for det. Annenhver uke er det Share, en fritidsklubb i menigheten vår, for barn i alderen 10-13 år. Der er det kiosk, og de får alltid litt lommepenger når de skal dit. Det er fordi vi ønsker at de skal ville gå der. Kall det «nådepenger» om du vil.

Hvordan vi gjør det rent praktisk (DIY innlegg kommer):

  • Jeg går gjennom hva som trengs å gjøres, og setter de aktuelle pinnene (ispinner med påskrevet oppgave og beløp) i «to do» boksen.
  • Barna velger den pinnen, eller oppgaven om du vil, med hva de vil gjøre.
  • Barnet fullfører oppgaven.
  • Barnet setter pinnen med oppgaven i sin boks (hvert barn har sin egen boks).
  • Jeg overfører lønnen på appen RoosterMony. (Jeg har skrevet litt om den appen i dette innlegget – se her) og setter pinnen tilbake på plass.
Pinner med oppgaver barna kan velge å utføre for å tjene penger.

Hva skal lønna brukes til?

Når man fastsetter ukelønn, bør en også fastsette hva ukelønnen skal brukes til.

Hos oss har ungene ganske gode muligheter til å tjene penger, om de vil. Derfor synes vi det er greit at de også bruker egne penger på det de vil ha. De får alt det de trenger av oss, men ønsker de leker, blader, spill, datautstyr og godterier, så må de koste det selv. Eneste unntaket er at de får lørdagsgoderier, dersom de har gjort rent rommet til helgen.

Jeg vet at noen foreldre gir barna et større beløp fast i uka, hver 14. dag eller hver måned. Da skal barna også må dekke sine kinobilletter, utgifter til kollektivtransport mm selv. Andre gir et enda større beløp, så må barna lære seg å disponere pengene og kjøper selv toalettartikler og klær. Det er god trening.

Jeg har noen ganger utstyrt barna (11 og 13 åringen) med gavekort på for eksempel H&M, og bedt de om å kjøpe bestemte plagg. Så kan de selv velge hva de vil ha. Dette er også en form for å øve på å håndtere penger.

Jeg tenker at det er fornuftig at det er samsvar mellom hva barna må betale selv, og beløpet de får.

Snakk om økonomi hjemme

Det er fornuftig å snakke om økonomi med barna. I innlegget mitt om å ha med barna på handletur, kommer jeg litt innpå dette.

De store guttene våre som er 11 og 13 år gamle, er med å velger hvilke varer vi skal kjøpe. Da snakker vi om hvorfor den ene varen er et bedre valg enn den andre, vurdere tilbud og lignende. De får også tippe totalprisen på det vi handler. Noe som handler om å bli bevist på at alt vi handler koster noe.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Vi hadde ikke så god råd i min oppvekst, men det viste jeg ikke før jeg ble voksen. Jeg er imponert over hvordan mamma og pappa håndterte det. De var sikkert bekymret til tider, men klarte å skjule det for oss barna. Vi hadde alt det vi trengte, vi manglet aldri noe.

Jeg tenker at barna kan vite litt, men de trenger ikke vite alt. Det er greit å vite at vi måtte ha egenkapital da vi kjøpte huset vårt, uten det fikk vi ikke lån. Vi må betale tilbake, med renter, hver måned. Det kan de lære av. Detaljene som hvor mye vi har i lån, hvor mye et hus koster, hvor mye vi har i lønn osv er ikke relevant.

I denne reportasjen fra NRK kan du lese litt mer om barn og økonomi. Spennende lesning om hvordan dine barn kan bli beviste på økonomi.

Hva tenker du om barn og ukelønn? Har du smarte appen som du bruker sammen med dine barn når det gjelder økonomi? Da vil jeg veldig gjerne ha tips! Jeg er takknemlig for innspill enten her eller på facebook. Liker du bloggen min på Facebook, får du også med deg når jeg kommer med nye innlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.