Barna,  Organisering

Barnas helgerengjøring

Det er snart helg igjen. Her i residensen er det et mål at barna selv rydder og rengjør rommene sine til helgen. Vi har ikke vært så strenge på dette tidligere, men jeg jobber med å få på plass gode rutiner. Jeg har funnet en ny strategi som er under innarbeiding. Det fungerer ganske fint, så da passer det å dele den med deg.

Illustrasjonsfoto – Barna må re opp sengen selv. Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Barna våre er nå 13, 11, 4 og 4 år gamle. Alle har hvert sitt rom. Alle kan rydde rommet sitt selv. De store kan vaske gulv og støvsuge selv, de små trenger litt hjelp til det. Alle kan re sengene sine selv. Alle kan tørke støv selv. Alle trenger hjelp, i forskjellig grad, til å bytte på sengen.

Reglene er som følger:

 1. Rydding. Rommet skal være ryddig, og sengen oppredd. Dette skal være ferdig før jeg handler lørdag formiddag.
 2. Vaske og tørke støv. Støvtørking og gulvvask /støvtørking skal være ferdig og godkjent før kl 18.00 på lørdag.
 3. Bytte på sengene. Annen hver uke skal det byttes på sengene.
 4. Hjelp. Barna får disponere meg fritt til hva de vil i 10 minutter. Det betyr at om noe er vanskelig kan de få hjelp. Sist helg hjalp jeg til med å bytte på en seng, vaske to gulv og rydde klær.
 5. Belønning. Alle som får godkjent rom, inkludert vasking og støvtørring, får lørdagsgodt. De som ikke får godkjent, må se at mannen min og jeg spiser deres godteri, mens søsknene koser seg med sitt.
Illustrasjonsfoto: Barna må vaske rommene sine til helgen. Photo by Pixabay on Pexels.com

Slik innførte vi de nye rutinene

Dette er nye regler hos oss. Vi har innført de gradvis. Vi hadde en light person første helgen. De fikk vite at gulvene måtte vaskes/støvsuges for at de skulle få lørdagsgodt. Tre var ivrige, og med litt hjelp kom de i havn. Sistemann sa at han ikke trengte godterier.

Da godteriet ble utdelt angret han. Søndag ryddet han, og rengjorde rommet sitt. Han fikk lørdagsgodt da, men han fikk mindre enn sine søsken. Det var ikke så mye igjen etter lørdagen. Han innså at det var rettferdig.

Illustrasjonsbilde; lørdagsgodt er belønning for helgerengjøring. Photo by Pixabay on Pexels.com

På bakgrunn av denne erfaringen, kjørte vi fullversjonen helgen etter. De vet at de har en deadline, de vet hva konsekvensen blir, og de vet at jeg holder det jeg lover. Alle gjorde det de skulle, og alle fikk godteri!

Dette lover godt for helgen!

Jeg begynner allerde i dag med påminnelser. Flere av barna våre har et ekstra stort behov for forutsigbarhet. Så det er viktig å være tidlig ut med informasjonen til rutinen har satt seg.

Andre oppgaver barna har:

Barna våre har faste oppgaver de må gjøre hver dag. En av de er å rydde rommet. Gjør de en god innsats daglig, blir det greit å ta gjøre rommet klart til helgen. Barna får ikke lov til å bruke skjermer før de har gjort sine daglige gjøremål.

Hos oss har vi også laget et system for at barna skal kunne tjene penger selv. Vi synes det er viktig å lære barna at penger kommer av arbeid.

Kommer snart: Ukelønn til barn

Jeg jobber med et innlegg om barn og ukelønn. Våre barn har plikter. Ting som vi voksne ser på som en selvfølge at blir gjort. Mer om dette i det kommende innlegget. Der deler jeg også litt tanker om det med ukelønn.

Gi ikke glipp av det! I høyre marg finner du en knapp der du kan klikke på, om du vil følge bloggen min. Da får du mail hver gang jeg har et nytt innlegg. Du kan også følge bloggen via Facebook.

Har dine barn faste arbeidsoppgaver? Hva tenker du om ukelønn?

Kommenter gjerne om du har innspill til dagens innlegg, eller om du har tanker omkring barn og ukelønn. Kanskje ditt innspill blir tatt med i blogginnlegget?

No Comments

 • Linni

  Helt uenig i det meste. Barn skal hjelpe til for fellesskapet og for å se hvor fint det blir når det er ryddig og rent, men ikke for belønning og godis. Det at den ene ikke fikk lørdagsgodt synes jeg var helt forferdelig og for meg blir det en slags maktdemonstrasjon. Trodde først det var aprilspøk😢 Jeg tenker at det er skadelig for relasjonen når voksne skal utøve makt og sitte der og spise godteri mens barnet ser på. Som barn ville jeg ikke klart å tro at en slik person elsket meg og jeg ville også ha store problemer med å elske tilbake. Lag gjerne en felles greie med rydding og kos dere som familie med godis, men hjelp dem til å mestre, slik at alle er med. Det at den ene ikke fikk er veldig lite sensitivt gjort. Størst av alt er kjærligheten og det er mye viktigere enn at barn på død og liv skal lære seg konsekvenser. Det finner de tids nok ut av. Alle voksne forstår at innsats må til for å få lønn.

 • Tove

  Mine hadde også oppgaver når de var små. Tror det bidrar til trygghet og mestringsfølelse.
  Den første oppgaven mine hadde var når de ville hjelpe med å brette klær. Himmel så mye krøllete klær de gikk med i den perioden. 😀

  • residenssimonsen

   Jeg er enig med deg! Viktig å få prøve seg. Jeg husker det var min jobb å stryke kopphåndklær hjemme da jeg var lita. Jeg var kjempe nøye, og sikkert derfor det ble min jobb også! Da jeg ble endre ble jeg betrodd dukene også! Viktig å få lov til å vokse med oppgaven!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.