Barna,  Mammagreier,  Organisering

På shopping med barn

Jeg ble utfordret via Facebook til å skrive om hvordan det er å dra på shopping med fire barn. Jeg må innrømme at det er sjeldent jeg er på shopping med alle fire alene.

Årsaken til det er kanskje også litt det hun som utfordret meg er ute etter; «Det er ikke lett å shoppe med fire barn.»

Jeg kommer til å skrive om å shoppe med barn generelt. Jeg vil dele litt av de utfordringene jeg har erfart, og som nok de fleste foreldre opplever. Jeg vil også skrive litt om hvordan jeg har håndtert utfordringene, og hva jeg gjør for å forebygge de. Hvordan jeg unngår utfordringene og også hvordan jeg unngår å handle med fire barn.

Planlegge shoppingen

Jeg pleier å skrive handleliste på søndag. Handlelisten legger jeg inn i en App som heter Bring!. Både mannen min og jeg har denne appen, slik at begge kan legge inn varer etterhvert som vi ser at det mangler noe.

Shopping, skriver handleliste
Photo by Kaboompics .com on Pexels.com

Vi prøver å ha storhandel en gang i uka, gjerne mandag eller tirsdag. Oftest legger jeg shoppingen slik at jeg tar det i forbindelse med henting på skolen, da kan jeg få hjelp av de to eldste guttene. Ellers Shopper jeg mens barna er på skole og i barnehage.

Jeg sender gjerne en SMS til guttene, og ber de møte meg i butikken etter skolen. Jeg vurderer om de også skal få Bring! appen. Foreløpig sender jeg de noen av tingene vi skal ha på SMS. Guttene begynner shoppingen og plukker oppi varene, før jeg kommer. En vinn vinn egentlig; jeg får hjelp med shoppingen, og de slipper å gå hjem.

I helgene, spesielt når vi er på hytta, hender det at vi drar på shopping alle 6. Da ser vi oftest ikke de største guttene fra vi ankommer kjøpesenteret, og til vi skal dra. De går rundt i de butikkene de liker, mens vi handler nødvendigheter med de to små.

Håndtere situasjoner som oppstår

Jeg vil ha…

For en tid tilbake hadde jeg et par krevende handleturer med de to små. «Jeg vil ha…» -rop, som alle foreldre sikkert har hørt. Ropene eskalerte til hyling da vi kom til kassa. Jeg opplever situasjonen som svært pinlig, og får mange forståelsesfulle blikk fra de som selv har eller har hatt små barn…. Kanskje du deg igjen?

Frustrert forlot jeg varene, tok med ungene og gikk til bilen. Barnet fortsatte å hyle: «Jeg vil ha…» gjentagende, til vi kom hjem… Sammenhengene roping i ca 10 minutter. Flere slike episoder gjorde at jeg lenge unnlot å ta med begge i butikken, om jeg var alene.

Frustrert/sint barn på shopping
Photo by mohamed Abdelgaffar on Pexels.com

Nå har jeg en strategi om jeg kommer i en tilsvarende situasjon. Ved dårlig oppførsel gir jeg barnet en muntlig advarsel. Fungerer ikke det, kommer advarsel nummer to med en konsekvens: f.eks. at vi går til bilen. Om det heller ikke hjelper, gjennomføres konsekvensen.

Gjør avtale på forhånd

Om jeg har med de små i butikken, gjør vi en avtale før vi går inn. Noen eksempler på avtaler kan være:

  • «I dag kan vi se på lekene, men vi skal ikke kjøpe noe.» ,
  • «Det er ikke lørdag i dag, så vi skal ikke kjøpe noen godterier.»
  • «Dere må oppføre dere vint, ellers drar vi hjem igjen med en gang.»
High five, forsegler en avtale
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Når vi har snakket om det på forhånd, kan jeg minne på avtalen inne i butikken. Da er det oftest ikke noe mer problem.

Barn som maser på shopping

Det hender at ungene vil ha noe som ikke står på handlelista. Det er mindre mas om slikt når de skal finne varer på handlelista selv.

Men dersom ungene maser, og ikke tar et nei for et nei, bruker jeg metoden; «Spurt og svart». Den er effektivt.

«Spurt og svart»-metoden:

Dersom barnet ditt spør om å få noe du allerede har svart nei til, svarer du følgende:

«Du har spurt om dette før, og jeg har svart på dette før. Se på meg! Synes du jeg ser ut som en person som kommer til å skifte mening, dersom du spør mange ganger?»

Barnet svarer nok nei på det.

Neste gang dere kommer i en tilsvarende situasjon og det blir spurt om noe du har svart nei på, svarer du litt kortere: «Du har spurt om dette, og jeg har svart»

Og deretter svarer du bare; «Spurt og svart».

Gi meg gjerne tilbakemelding om du bruker metoden. Hvordan fungerer den på dine barn?

Forebygge episoder

La barna hjelpe til med shoppingen

Alle barna hjelper til når vi shopper. Hva de hjelper til med varier utifra alder og ferdigheter:

Med små barn på shopping

På shopping med de to små er det viktig at de får lov til å gå med egen handlevogn. Har ikke butikken egne handlevogner for barn, fungerer det greit med en slik du drar etter deg.

Barna vil gjerne hjelpe til med å fylle vognen. Her må en ha et våkent blikk. Plutselig kan det komme noe uventet i vognen. Spesielt dersom vi er to voksne, og ikke har helt kontroll på hvem som har lagt oppi de uventede varene!

Rettferdighetssansen er stor, og ungene våre er nøye på at det er like mange varer i vognene. Ellers blir det bråk! Ved kassen, slipper jeg å legge på varene. De er veldig ivrige etter å få lov til å hjelpe til.

Shopping - en handlekurv som er halvfull av varer
Photo by Oleg Magni on Pexels.com

Med større barn på shopping

Når guttene er med i kolonialbutikken, får de andre oppgaver. De hjelper til med å finne frem varene, men må også vurdere hvilket alternativ som gir mest for pengene. De begynner også å bli beviste på ting som innhold av gluten, grovhetsskalaen på brød og nøkkelhullsmerking.

Når vi kommer til kassa, går det sport i å gjette den totale prisen på varene våre. Det er gøy når guttene ber om kvitteringen, for å se hvorfor prisen ble høyere eller lavere enn forventet. Jeg tror de lærer mye av dette.

Jeg vil at barna skal trenes i å være oppmerksomme på hva de shopper. Er det sunt? Kan alle spise det, eller må vi ha et alternativ? Er det verdt prisen, eller finnes det noe billigere?

Lytte til forslag og gi valg

Av og til får barna gjennomslag for sine ønsker eller forslag. Det kan være en müsli som ikke sto på handlelista, eller et pålegg som er lenge siden vi har hatt. Jeg tenker at det er viktig å ikke svare nei, uten å tenke over hvorfor. Det hender at jeg også putter oppi noe, som ikke står på handlelista.

Noen ganger kan barna få lov til å velge. I dag har f.eks. snuppa og jeg vært på handletur. Det var noen småting vi manglet. Pappa hadde bedt henne kjøpe Nugatti. Han hadde oppdaget at Nugatti fyller 50 år, og i den anledning var det sokker til de som kjøpte 2 bokser Nugatti.

Siden det var snuppas oppdrag, uten føringer fra pappa, fikk hun velge hvilke Nugatti bokser vi skulle kjøpe. Hun valgte ikke den sunneste av de, men spiller det så stor rolle egentlig? Ungene våre får bare ha Nugatti på brødskiva på lørdag, så det utgjør uansett ikke så mye. Hun var så stolt over å få velge. Det var verdt det!

Hvordan håndtere ønsker på shopping?

Leker

Barna finner alltid noe de ønsker seg. Når det gjelder leker og andre større ting, sier jeg at de kan ønske seg det til jul eller bursdag. Denne strategien fungerer veldig godt i forhold til masing.

Jag tar gjerne bilde av leken. Jeg har en app der jeg kan legge inn det barna ønsker seg til bursdag eller jul. Mannen min og jeg formidler ønsker til tanter, onkler og besteforeldre. Noen ganger legger jeg de inn i en app jeg har (Jeg glemmer ofte å oppdatere den). Appen heter addwish.

Mannen min shopper gaver på vegne av sine foreldre og sin bror. De bor langt unna. Hans bror gjør det samme fra oss, til sine barn. Dette sparer vi mye porto på!

Små ting

Er det mindre ting de ønsker seg som f.eks et blad, må de kjøpe det selv for egne penger. Ofte har de ikke med seg penger. Da kan de bruke penger via en app som heter RoosterMony. Vi kaller den bare for Rooster. Der legger jeg inn ukelønnen deres, belønning for oppdrag og lignede.

Det fungerer som en konto, der jeg setter inn og tar ut penger. De kan selv holde oversikt fra sin egen mobil. Dersom de ønsker noe i butikken, spør jeg om de har penger på Rooster. Har de ikke det, blir det ingen handling.

Godterier

Ønsker om dessert eller godterier løses ganske enkelt med; «Det var et godt forslag, kanske vi skal ha det til lørdagsgodt?»

Shopping: 4 kuleis i en kopp
Photo by Pixabay on Pexels.com

Selv om vi er flinke til å shoppe for en uke, handler vi lørdagsgodt på lørdag. Kjøper jeg det inn før, har jeg noen som snoker og tømmer lageret før lørdag. Ikke nødvendigvis barna….

Som regel har vi med et eller flere av barna på lørdagsrunden. I dag var det jeg og Lillemor som handlet. Da fikk hun være med å bestemme hva vi skulle ha.

Hvilke strategier har du for å overleve shopping med dine barn? Kanskje du har andre gode tips? Jeg håper du vil dele de med meg og leserne mine, ved å benytte kommentarfeltet. Har du brukt noen av mine strategier? Hvordan fungerer de på dine barn?

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.