Forsovet meg
Organisering

Farrangen i hus!

Farrangen eller omgangssyke er kommet til ResidensSimonsen. Med seks personer i husholdningen, er dette sjeldent en kortvarig happening. Jeg forbereder meg på mye klesvask, våkenetter og en stor risiko for å bli smittet selv!

Jeg gikk på nettet for å finne tips til å overleve med farrangen, men fant lite praktiske tips. Det er mye om hygiene, væskeinntak og hva man bør og ikke bør innta.

Jeg savnet praktiske tips til hvordan man skal gjøre tilværelsen som mamma midt oppi dette bedre og enklere.

 • Hvordan forebygge at barnet kaster opp i sengen?
 • Hva kan man gjøre for å unngå at barnet kaster opp på gulvet?
 • Hvordan forholder man seg om uhellet er ute?
 • Hva kan man gjøre for å redusere på klesvask?
 • Hvordan få barnet til å beholde mat og drikke?
 • Hvordan hindre at smitten spre seg?

Jeg har selv fått mange råd om hvordan jeg forholder meg ved diare i huset av en gjeng erfarne mødre; Tvillingmødre gruppa på Facebook. De er et oppkomme av gode tips og ideer. I det følgende prøver jeg å dele tips og råd som kan være nyttige for deg om du får farrangen inn i ditt hus. Håper det gir deg gode svar.

Hvordan håndtere hverdagen med Farrangen i hus?

Hygiene, hygiene, hygiene

Hygiene finner du mye om på nettet, men siden det er alfa og omega når det gjelder å stoppe spredning av viruset som forårsaker farrangen, tar jeg med noen tips der også.

Håndhygiene

Vær nøye med håndhygiene. Har du ikke lært barna å vaske hendene på sykehusmåten, er det på tide nå. Når det er magevirus som farrangen som går, hjelper det ikke med Antibac, da er det god gammeldags håndvask med såpe som gjelder:

Håndhygiene er viktig ved farrangen
Folkehelseinstituttets oppskrift på håndvask med såpe. Denne kan man kopiere og henge på badet, slik at alle lærer å vaske hendene riktig!

I perioder med farrangen er det lurt å bruke papirhåndklær. Det er veldig viktig å bruke papirhåndkleet til å stenge vannet også. For kranen er det siste du tar i med skitne hender, og det første du tar i når de er nyvasket.

Vask av overflater

Er du uheldig og får en ladning på gulvet, enten av den ene eller den andre sorten, bør dette dekkes til omgående, gjerne med tørkepapir. Tørk opp, og vask gulvet med klor.

Når du skal vaske overflater er klor det mest effektive. Det er lurt å vaske toalettet hver gang en som er smittet har benyttet det, ikke glem spyleknappen. Dersom den syke har kastet opp i bøtte, bør denne også rengjøres med en gang. Servanten bør også vaskes hyppig i denne perioden.

Hygiene er viktig ved farrangen
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Har man mulighet til det kan man la de som er syke benytte et bad, og de friske benytte et annet bad. Dørvrider, dørblad, dørkarm og trappegelender blir ofte tatt på, og bør fjerne få en runde med klor innimellom.

Bruk gjerne engangshansker, men bruk hodet når du bruker hansker. Tenk over følgende:

 • Hansker kan det gå hull i, så ikke bruk de i stedet for håndhygiene. Bruk de i tillegg til.
 • Det du tar i med skitne hansker, er skittent fortsatt når du tar av deg hanskene.

Isolasjon

Har du anledning til det, så isoler gjerne et bad til bruk for de smittende.

I institusjoner har vi strenger regimer for isolering av de som er syke. Det er ikke like lett å gjennomføre isolasjon i en familie, spesielt ikke med små barn. Det kan imidlertid være greit å unngå mest mulig kontakt mellom friske og syke, så langt det lar seg gjøre.

Har du mulighet, så la de syke disponere eget bad. Selv om det er ideelt å benytte papirhåndklær, er det ikke alltid man har det i hus. Da bør hvert familiemedlem bruke hvert sitt håndkle til å tørke hendene på etter toalettbesøk.

Praktiske tips som gjør hverdagen enklere med farrangen:

Beskytte sengene

Tisselaken er bra å ha i senga. Jeg er veldig fornøyd med våre fra IKEA. De er geniale. De er litt tykke, nesten som ei dyne. Ikke noe plastikk som knitrer når du beveger deg i senga, og det er strikk som du kan dra over hjørnene på madrassen, slik at lakenet ligger på plass.

Her du ikke tisselaken, kan du bruke en svartsekk. Tre den på madrassen, eller klipp den opp, og legg den under lakenet.

En av tvillingmødrene tipset om at det kan være lurt å re opp med liggeunderlag, pute og pledd på badet for større barn, i den mest akutte fasen. Da er det kort vei til toalettet, og mindre fare for at det går galt.

Kroppen trenger hvile ved sykdom
Photo by Pixabay on Pexels.com

En annen mor forteller at hun fjerner gulvteppene i stua og rer opp der for seg og sine barn. Da har de kort vei til do, dusj, kjøleskap der drikke står klart, samtidig som sengene på denne måten blir beskyttet!

Vi har redd opp på stua

Vi har gjort dette i natt. Siden barna har hver sitt rom, var det veldig greit å samle de. Jeg hadde mulighet til å være tett på. Så da de kastet opp i natt var jeg der med en gang. En stor fordel i forhold til om ungene skulle kaste opp, også gå gjennom huset til vårt soverom for å få hjelp.

Gjester i senga vår

I helgen opplevde vi også å få en nattelig gjest i vår seng. Det skjer ganske ofte, så det i seg selv er ikke noe unormalt, men når barnet er sykt, vel, det gikk som det måtte gå. Fult sengeskift!!! Når ungene sover på stua og jeg er nær, er det ikke lenger nødvendig for de å komme opp i vår seng.

Syke barn i sengen
Photo by Simon Matzinger on Pexels.com

Det er også mulig å få tak i engangs sengekladd på apoteket. De selges i pakker av 7 stk. Disse kan du bruke til å beskytte sengen eller sofaen. Fordelen med de er at det bare er å kaste de rett i søpla etterhvert.

Når barnet ligger i senga eller på sofaen, og har ei bøtte ved siden av seg, kan det være lurt å ha et håndkle over puta og madrassen på den siden bøtta står. Dette beskytter litt om barnet ikke rekker helt frem til bøtta for å kaste opp.

Bøtter til spy

Bruk doble søppelposer i spybøttene, så er det bare å kaste etterhvert. Jeg bruker små bøtter (gamle Innerøysodd bøtter) til mine små. Det går også an å bruke isbokser. Det er bare å sette på lokket, og kaste rett i søpla. Jeg pleier å ha isboks i bilen på lange bilturer, tilfelle bilsyke. Det går også fint å ha en skvett vann i bunnen av bøtta, også å tømme innholdet i toalettet.

Mat og drikke ved farrangen

Generelt sett kan kan si at alt man får i seg er bedre enn ikke noe, så gi det den syke ønsker. Gi små posjoner både av mat og drikke. Gjerne eggeglass med drikke hvert 5-10 minutt i den mest akutte fasen. Småjenter synes det er stas å drikke av dukkeserviset sitt.

Så lenge man får i seg nok drikke, er det ikke så farlig om man spiser lete noen dager.

Væskebalansen

Væskeinntaket er det viktigste å passe på når man har omgangssyke. Kroppen mister mye væske og salter, så tilskudd av begge deler er viktig for å unngå dehydrering.

Drikke som inneholder salter er bra, for det binder vannet til kroppen. Drikke med sukker er bra fordi salt tas opp sammen med glukose. Så en god miks ab vann, salt og glukose er det aller beste.

Anbefalt mat og drikke:

 • blanding med farris og eplejuice. blandes 50/50
 • Man får også kjøpt GEM på apoteket. Dette er pulver som blandes i drikken. Har samme effekt som farris/juice blandingen.
 • blåbærsaft, eller solbærsaft, tilsatt 1/2 ts salt pr liter.
 • avsilt havresuppe
 • Salt kjeks som f.eks Ritz, salte supper og buljong
 • Lyst brød som loff
 • kokte poteter, ris, hvete og pasta er stivelsesholdig mat og anbefales.
 • små hyppige måltider

Unngå å spise eller drikke følgende:

 • Tunge karbohydrater som rå frukt og grønnsaker eller grovt brød.
 • Meieriprodukter, spesielt på grunn av melkesukkeret. Laktosefrie melkeprodukter tåles derfor bedre enn laktoseholdige.
 • Unngå også mat du får luft i magen av, f.eks. erter, bønner kål og løk.
 • Sukkerholdig mat og drikke som f.eks coca cola. Dette var tidligere anbefalt, men det har de lærde gått bort i fra.
 • fet og krydret mat.

Andre nyttige tips ved farrangen

Planlegg uka. Det kan bli vanskelig å komme seg i butikken når Farrangen rammer heimen. Så handle inn i forkant, når noen begynner å bli syke. Jeg rakk ikke å være så fremsynt, fordi jeg i forrige uke var sengeliggende med forkjølelse selv. Så i går dro jeg ut en ekstra tur etter at jeg hadde gjort ukeshandelen. Da handlet jeg inn endel ekstra remedier, som blant annet:

 • våtservietter
 • bleier. 4 åringene har sluttet med bleier, men ved diare, gir dette økt trygghet.
 • søppelposer
 • gem
 • saft
 • potetgull, ritz og riskaker
 • klorin spray
 • engangshansker
 • Hvit helpepper
pepper mot farrangen
Photo by Pixabay on Pexels.com

Flere av tvillingmødrene anbefaler å spise hele pepperkorn forebyggende når man har forrangen i hus. Dette var for meg et helt nytt råd. Angivlig påvirker det bakteriefloraen i magen. Noen hevder at det må være hvitpepper. Noen tar 10 pepperkorn andre 4-5 pepperkorn 2-3 ganger daglig. Dette må jeg teste ut.

Det er forrang tid nå, så håper at om din familie rammes, at du kan finne noen tips eller råd her som kan være til nytte hos deg.

Kanskje har du andre tips og erfaringer du vil dele med meg? Jeg setter veldig stor pris på alt det du kan dele nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.