Pallevegg på soverom
Interiør

DIY pallevegg

I dette innlegget har jeg tenkt å vise hvordan du kan lage en pallevegg hjemme hos deg. Jeg har tenkt å vise fordelene og ulempene med de valgene vi gjorde. Slik at du kan ta beviste valg når du lager veggen hjemme hos deg.

Jeg har nå laget pallevegg to ganger. Jeg har brukt helt forskjellige metoder på de to veggene. Vi har fått masse hyggelige kommentarer relatert til veggen på kjøkkenet, både av besøkende og av håndverkere som har vært innom underveis i forbindelse med renoveringen av kjøkkenet. Veggen på rommet til sønnen vår er naturlig nok ikke så tilgjengelig for inspeksjon, som kjøkkenveggen.

Forberedelser

Ta noen valg

Når du har bestemt deg for å lage en pallevegg, er det neste du må gjøre gjøre å ta stilling til hvordan du ønsker at sluttresultatet skal bli:

  • ekte eller fake pallevegg?
  • mørk eller lys vegg?
  • Vil du ha lister eller listefritt?
Palevegg av ekte paller på 13 åringens rom

Du må avgjøre om du vil ha en ekte pallevegg, eller om du vil fake en. Jeg har gjort begge deler. Det er helt klart mer jobb med den ekte varianten, men den får også et annet uttrykk, enn den fake. Mulig vi kunne gjort mer med vår fake for å få et mer autentisk uttrykk.

Skal veggen bli mørk til slutt, må du ha en mørk bakgrunn når du monterer plankene på veggen din, lys vegg krever lys bakgrunn. Har du tenkt på lister? Valget av listefritt eller ikke, kan være avgjørende for om du skal begynne å skru øverst eller nederst.

Skaff materialer

En europall har planker i to dimensjoner og i to lengder: 10 og 15 cm brede planker og 80 og 120 cm lange. Velger du å bruke paller, trenger du mange flere paller enn du tror. Mange av plankene splintret opp i forbindelse med demonteringen. Plankene er veldig sprø og spikrene er lange, ofte med riller og det er mange av de. Sikkert noen som sitter inne og spikrer paller, som tar ut frustrasjon på de og setter i noen ekstra spiker.

Demontering av paller er den mest krevende delen av arbeidet med å lage den ekte palleveggen, og også grunnen til at vi valgte å lage en fake pallevegg i kjøkkenet. Til den fake veggen kjøpte vi 2. sortering på 15 cm bordene, mens på 10 cm hadde de kun 1. sortering. Ønsker du å lage en ekte pallevegg, kan du se her for tips til verktøy og metoder for demontering. Jeg hadde ikke tilgang til denne typen redskaper da jeg jobbet med min sønns vegg.

Vi valgte å rubbe de nyinnkjøpte plankene. Jeg gikk over de med stålbørste, og jeg laget også hakk og spikerhull i de. Jeg slo i plankene med hammer for å få hammerslagmerker. Her finner du nok mange tips på nettet til hvordan du kan behandle veggen for å få et røffere utseende på den. Alle plankene ble også skrudd på med den rueste siden frem.

Forarbeid

Min erfaring er at det er lurt å ha sponplater bak veggen. Tenk over hvilken farge den ferdige veggen skal ha. På veggen hos sønnen vår har vi latt veggen være ubehandlet. Her er sponplatene bak også ubehandlet.

Dersom vi på et senere tidspunkt ønsker å behandle veggen, bør vi ikke velge en mye mørkere farge. Da vil den lyse veggen bak skinne gjennom.

På kjøkkenet ønsket vi en mørk vegg. Her la vi mørk duk bak. Du kan selvfølgelig male veggen bak i ønsket farge. Vi sparte oss for mye jobb med å legge duk, og vi slapp å vente på at malingen skulle tørke, før vi begynte med jobben.

Vi brukte rett og slett duk av den typen du legger under barken i bedet i hagen. Denne stiftet vi fast med stifte maskin. Veldig kjapt og veldig enkelt.

Montering av pallevegg

Starte øverst eller nederst?

På rommet til sønnen vår startet jeg nederst, på kjøkkenet startet vi øverst. På kjøkkenet var dette et bevist valg, fordi vi hadde bestemt oss for å gå for listefritt opp mot taket. Vi ville ha list mot gulv som da kunne skjule eventuelle skavanker i avslutningen. Så for å få et finest mulig sluttresultat ble dette avgjørende.

På rommet til sønnen vår er det skråtak. Så her begynte jeg nederst, ikke et bevist valg, men det ble jo mye kapping opp mot tak uansett, så jeg vet ikke om det ville utgjort noen forskjell om jeg hadde begynt øverst.

Pass på å variere hvor skjøtene faller

Uavhengig av hva slags materialer du velger, er det viktig å passe på at det ikke kommer mange skjøter på samme steder. På begge veggene var jeg bevisst på hvordan skjøtene på den ene raden falt i forhold til de forrige. Jeg byttet på å begynne med stubber (avkapp), korte ( 80 cm) og lange (120cm) plankebiter.

Varier bredden

På begge veggene har vi et tilfeldig mønster i forhold til rader med 10 og 15 cm brede planker. Det er størst forekomst av 15 cm, så det blir hyppigere striper av denne bredden.

Skjule skruene

I den ekte palleveggen er skruene skrudd inn i de gamle spikerhullene. Derfor er de tilnærmet usynlige. På den fakeveggen malte vi spikerhodene svarte. Jeg hatt også lest om de som legger skruene i saltvann, for å få et rustent preg på de. Da kan man selvfølgelig ikke bruke rustfrie skruer. Å fremprovosere rust på skruer og eventuelle spiker gir en spennende effekt til veggen.

Hva synes du om pallevegg? Har du lyst til å prøve selv? Det er ikke så veldig vanskelig. Til og med jeg klarte det! Fint om du legger igjen en kommentar, der du deler dine tanker og erfaringer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.