DIY pallevegg

I dette innlegget har jeg tenkt å vise hvordan du kan lage en pallevegg hjemme hos deg. Jeg har tenkt å vise fordelene og ulempene med de valgene vi gjorde. Slik at du kan ta beviste valg når du lager veggen hjemme hos deg.

Jeg har nå laget to pallevegger. Jeg har brukt helt forskjellige metoder på de to veggene. Vi har fått masse hyggelige kommentarer relatert til veggen på kjøkkenet, både av besøkende og av håndverkere som har vært innom underveis i forbindelse med renoveringen av kjøkkenet. Veggen på rommet til sønnen vår er naturlig nok ikke så tilgjengelig for inspeksjon, som kjøkkenveggen.

Forberedelser

Avgjørelser

Du har bestemt deg for å lage palle vegg. Det neste du må gjøre gjøre er å ta stilling til hvordan du ønsker at slutt resultatet skal bli:

  • ekte eller fake vegg?
  • mørk eller lys vegg?
  • Vil du ha lister eller listefritt?

Du må avgjøre om du vil ha en ekte pallevegg, eller om du vil fake en. Jeg har gjort begge deler. Det er helt klart mer jobb med den ekte varianten, men den får også et annet uttrykk enn den fake. Mulig vi kunne gjort mer med vår fake for å få et mer autentisk uttrykk.

Skal veggen bli mørk til slutt, må du ha en mørk bakgrunn når du monterer plankene på veggen din, lys vegg krever lys bakgrunn. Har du tenkt på lister? Valget av listefritt eller ikke, kan være avgjørende for om du skal begynne å skru øverst eller nederst.

Skaff materialer.

En Europall har planker i to dimensjoner og i to lengder: 10 og 15 cm brede planker og 80 og 120 cm lange. Velger du å bruke paller, trenger du mange flere paller enn du tror. Mange av plankene splintret opp i forbindelse med demonteringen. Plankene er veldig sprø og spikrene er lange, ofte med riller og mange.

Demontering av paller er den mest krevende delen av arbeidet med å lage den ekte palleveggen, og også grunnen til at vi valgte å lage en fake pallevegg i kjøkkenet. Til den fake veggen kjøpte vi 2. sortering på 15 cm bordene, mens på 10 cm hadde de kun 1. sortering.

Vi valgte å rubbe de nyinnkjøpte plankene. Jeg gikk over de med stålbørste. og jeg laget hakk og spikerhull i de. Slo i de med hammer for å få hammerslagmerker. Her finner du nok mange tips på nette til hvordan du kan behandle veggen for å få et røffere utseende på den. Alle plankene ble også skrudd på med den rueste siden frem.

Forarbeid.

Min erfaring er at det er lurt å ha sponplater bak veggen. Tenk over hvilken farge den ferdige veggen skal ha. På veggen hos sønnen vår har vi latt veggen være ubehandlet. Her er sponplatene bak også ubehandlet.

Dersom vi på et senere tidspunkt ønsker å behandle veggen, bør vi ikke velge en mye mørkere farge. Da vil den lyse veggen bak skinne gjennom.

På kjøkkenet ønsket vi en mørk vegg. Her la vi mørk duk bak. Du kan selvfølgelig male veggen bak i ønsket farge. Vi sparte oss for mye jobb med å legge duk, og vi slapp å vente på at malingen skulle tørke før vi begynte med jobben.

Vi brukte rett og slett duk av den typen du legger under barken i bedet i hagen. Denne stiftet vi fast med stifte maskin. Veldig kjapt og veldig enkelt.

Montering

Starte øverst eller nederst?

På rommet til sønnen vår startet jeg nederst, på kjøkkenet startet vi øverst. På kjøkkenet var dette et bevist valg, fordi vi hadde bestemt oss for å gå for listefritt opp mot taket. Vi ville ha list mot gulv som da kunne skjule eventuelle skavanker i avslutningen. Så for å få et finest mulig sluttresultat ble dette avgjørende.

På rommet til sønnen vår er det skråtak. Så her begynte jeg nederst, ikke et bevist valg, men det ble jo mye kapping opp mot tak uansett, så jeg vet ikke om det ville utgjort noen forskjell om jeg hadde begynt øverst.

Pass på å variere hvor skjøtene faller.

Uavhengig av hva slags materialer du velger, er det viktig å passe på at det ikke kommer mange skjøter på samme steder. På begge veggene var jeg bevisst på hvordan skjøtene på den ene raden falt i forhold til de forrige. Jeg byttet på å begynne med stubber (avkapp), korte ( 80 cm) og lange (120cm) plankebiter.

Varier bredden.

På begge veggene har vi et tilfeldig mønster i forhold til rader med 10 og 15 cm brede planker. Det er størst forekomst av 15 cm, så det blir hyppigere striper av denne bredden.

Skjule skruene

I den ekte palleveggen er skruene skrudd inn i de gamle spikerhullene. Derfor er de tilnærmet usynlige. På den fakeveggen malte vi spikerhodene svarte. Jeg hatt også lest om de som legger skruene i saltvann, for å få et rustent preg på de. Da kan man selvfølgelig ikke bruke rustfrie skruer. Å fremprovosere rust på skruer og eventuelle spiker gir en spennende effekt til veggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.