Rockesokk

I dag er det Rockesokk dagen, som er ne markering av den internationale dagen for Down Syndrom. Har du ikke hørt om den dagen? Du kan lese mer om den her.

Hjemme hos oss er det ikke alle som takler annerledeshet like godt, og da snakker jeg ikke om å ikke tolerere mennesker som er annerledes, det er vi gode på. Annerledesdager og avvik fra rutiner er ikke så lett. Derfor er det ikke alle her i Residensen som markerer Rockesokk i dag.

Rasisme

Vi har drillet barna på at annerledeshet er bra. Vi hadde nok ikke like mye fokus på det før vi fikk fosterbarn av afrikansk opprinnelse. De siste 4 årene har vi vært veldig bevist på det. Det er stadig snakk om rasisme i vårt samfunn. Nå kanskje mer på grunn av religion enn på grunn av utseende.

Ikke om, men når

Det ligger endel holdninger i folk, som skremmer meg. Jeg ser det også antydning av det hos mennesker jeg kjenner godt. Vi vet at de kommer til å bli konfrontert med sin annerledeshet på en negativ måte. Spørsmålet er i grunnen bare når, og hvordan kan vi utruste de til å møte det?

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Fra de var små har vi trekt frem deres mørke hud som noe bra. Jeg har fokusert på at jeg er en «bleikfis», som ønsker blir brun som de. Derfor soler jeg og andre «bleikfiser» oss om sommeren. Jeg sammenligner brunfargen deres med pepperkaker og sjokolade. Min egen hud sammenligner jeg med fiskeboller og marsipan.

Jeg snakket en gang med ei som var adoptert fra Asia. Hun opplevde endel merkelige kommentarer og spørsmål relatert til hennes annerledes utseende. Det var ikke forventet at hun var oppvokst innen samme kultur, språk, religion og verdisett som de selv.

Kan VI endre samfunnet?

Vi kan kanskje ikke forandre samfunnet vesentlig. Vi kan bygge opp en stolthet over det de er og har. Et selvbilde og en selvfølelse, som holder også når det røyner på. Om alle bidrar kan vi kanskje også få samfunnet til å bli litt varmere og litt mer inkluderende. Og det er vel det som er intensjonen med Rockesokk også. Vær med å hylle annerledeshet!

Mange måter å være annerledes på

Vi har også et barn som har diagnosen Asberger. Han ser ikke annerledes ut, men oppfører seg gjerne uventet, fordi hans hjerne virker litt annerledes enn andres. Ting som er naturlig for deg og meg, er ikke like naturlig for ham.

Selv om alle er forskjellige, utenpå og inni, er vi like verdifulle og viktige alle sammen. Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Rockesokk handler om at vi alle er like mye verdt, uavhengig av funksjonsnedsettelse og egenskaper, men også uavhengig av opphav og utseende. Vi er alle forskjellige; Høye, lave, mørke, lyse, fregnete, brunøyde, blåøyde, krøllete eller slett hår…. Vår verdi måles i hvem vi er, ikke hva vi kan eller hvordan vi ser ut.

Bli med og marker dagen du også! Publiser gjerne et bilde av dine Rockesokker på facebook og Instagram med #Rockesokk, men del gjerne også på ResidensSimonsen s facebookside.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.