Aktivitet og trening

Å leve med cøliaki

Cøliaki uten symptomer

I januar var det 1 år siden jeg fikk diagnosen cøliaki. Jeg følte meg aldri syk, bare sliten. Jeg var trøtt og sliten alltid, men jeg tenkte ikke så mye på det. Som travel småbarnsmor med 4 barn, hva kunne jeg vente? Tre av barna har ekstra utfordringer, og mannen min var mye syk på den tiden. Vi hadde lagt bak oss et ekstra tøft år med utfordringer i forhold til oppdraget som fosterforeldre. Det hadde vært og var fortsatt mye, og mye av det falt på mine skuldre, grunnet min manns helse. Var det ikke normalt å være trøtt og sliten da? Det var iallfall ikke noe som ga meg mistanker om at jeg hadde Cøliaki. Jeg hadde aldri testet meg for Cøliaki, om ikke mamma hadde fått diagnosen.

Da mamma fikk diagnosen i oktober, besluttet jeg å ta en blodprøve. Kun fordi det statistisk sett var 10 % sjanse for at også jeg hadde cøliaki. Både jeg og fastlegen ble overrasket over at prøven var positiv. I desember 2017 ble det utført gastroskopi.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Så fort gastroskopien var gjennomført, begynte jeg å leve glutenfritt. Det er viktig at man ikke legger om kostholdet før undersøkelsen er utført. 21. januar ble diagnosen bekreftet. En uke etter det startet jeg på Eurodiett.

Status nå:

Nå , et år senere, har jeg har mer energi, og er ikke så trøtt som jeg var. Det er ikke lett å si hva som er hva. Det kan komme av at jeg har lagt om til glutenfri-diett, men det kan også ha å gjøre med at jeg har gått ned 20 kg med Eurodiett.

Photo by Public Domain Pictures on Pexels.com

En smule er for mye

Med cøliaki er det slik at så lenge jeg ikke får i meg gluten, er jeg frisk. Det er imidlertid viktig å følge dietten slavisk. Jeg har ikke opplevd å bli syk av uhell, slik mange med cøliaki blir. Det kan jo hende at jeg rett og slett ikke har hatt noen uhell, eller det kan hende at kroppen min ikke gir meg fysisk ubehag ved uhell. Det betyr imidlertid ikke at ikke tarmen blir ødelagt av det. Det er derfor viktig at jeg følger dietten nøye, og unngår alt med gluten. Selv en smule, er en smule for mye.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Jeg er utdannet, først hjelpepleier, og siden sykepleier. Jeg synes det er skremmende hvor lite kunnskap jeg hadde om cøliaki og viktigheten av å følge dietten så strengt.

Flere dietthensyn i familien

Kosthold er selvfølgelig viktig i en familie. I vår familie er det ikke bare jeg som har behov som krever at kostholdet tilpasses. 4 av 6 reagerer på større mengder melk. Ingen av de har offisielt diagnosen laktoseintoleranse, men vi erfarer at alle har det bedre om vi unngår de store melkemåltidene. Dessuten spiser mannen min og jeg minst mulig karbohydrater og fett, og mest mulig proteiner. Alt dette bærer naturlig også matlagingen i husholdningen preg av. Nå som vi har pusset opp kjøkkenet, valgte jeg å sette alt av bakeutstyr, inkludert Kenwood maskinen i boden i kjelleren. Den har ikke vært brukt siden jeg fikk diagnosen.

Photo by Nadine Wuchenauer on Pexels.com

I bloggen min vil jeg derfor av og til dele oppskrifter og tips som fungerer for vår familie. Dersom du også har erfaringer på dette området, er jeg takknemlig for innspill. Bruk gjerne kommentar feltet om det er ting du vil dele av erfaringer, eller kansekje du ønsker å utfordre meg på noe å blogge om når det gjelder kostholdet i vår familie? Legg igjen en kommentar her eller på Facebook, eller send meg en mail. Alle innspill er kjærkomne. Abonner gjerne på bloggen ved å legge igjen mailadressen din. Se feltet i høyre kolonne.

No Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.